Det skriver pressen

Concito: Usikkerhed om lavbundsjorder må ikke forhale klimaindsatsen
Altinget.dk, 01-10-2020

 

41 millioner m2 ren jord: Silkeborg Kommune er blevet giftfri
Tiden med sprøjtegift på kommunal jord er forbi

Midtlyllandsavis.dk, 30-09-2020

 

Ny klimaskov i Holbæk
En helt ny skov skal plantes syd for Holbæk. Projektet skal være med til at bremse den globale opvarmning. Fem hektar skov eller nærmere bestemt 20.000 træer. Sådan ser planen ud for en stor grøn mark i Undløse 20 kilometer syd for Holbæk. I løbet af foråret næste år skal marken omdannes til en helt ny skov. “Her i Undløse, der nyder vi naturen. Det er derfor, vi bor herude på landet, så mere skov er en super god ide”, fortæller Niels Zøllner, der er formand i Lokalrådet Undløse.
Tv2øst.dk, 30-09-2020

 

Sydkorea vil være en ”smart water nation”
KOMMENTAR: Sydkorea har både problemer med alt for store mængder regnvand og oversvømmelser – og med vandmangel og lækkende vandledninger. Nu skal vandforsyningen renoveres og effektiviseres med avanceret digital teknologi, skriver Innovation Centre Denmark i Seoul.
Altinget.dk, 30-09-2020

 

Forsyningsselskab Fors om mystisk sms om drikkevandforurening: Det var ikke os
Sn.dk, 29-09-2020

 

Tånum Vandværk slutter sig til Verdo
Tånum Vandværk slutter sig nu til Verdo. Det har vandværkets 130 forbrugerne besluttet, på en ekstraordinær generalforsamling. Vandværket var presset af krav og stigende omkostninger til dokumentation og vandmåling i en sådan grad, at betingelserne for at drive vandværket ikke længere var til stede.
Dinavis.dk, 29-09-2020

 

L&F-direktør: Vi har ikke alle klimaløsningerne endnu – men vi vil finde dem
Landbrugsavisen.dk, 29-09-2020

 

Grundfos køber rettigheder til studerendes mini-renseanlæg
En gruppe studerende har fået en ide til et renseanlæg i miniformat, så mindre byer i Kenya kan forsynes med rent drikkevand.
Energy-supply.dk, 29-09-2020

 

Læserbrev: Hvor vigtigt er vores drikkevand?

Læserbrev: Tak for din hilsen, Peter Hansted. Jeg er glad for, at du ikke mere fortæller kollegaer i kommunalbestyrelsen, at de bryder loven ved at holde fast i de 2-års tilstrømningszoner for de boringsnære beskyttelseszoner (BNBO). Lad os kalde dem de store BNBO’er, som vi allerede har her på Ærø. Det kan de frit gøre, hvis de mener, det er det rigtige at gøre. Så kan vi nemlig koncentrere os om det, det faktisk drejer sig om: Beskyttelse af vores drikkevand.
Fyens.dk, 29-09-2020

 

FAKTA: Danmark kan eksportere viden om vand og vind til Indien
Det er regeringens håb, at det grønne strategiske partnerskab mellem Danmark og Indien kan give en fordel i forhold til de mange andre lande, som også bejler til det folkerige land.
Kristeligtdagblad.dk, 28-09-2020

 

L&F om pesticider i drikkevand: Minister bør ikke være bekymret
Chefkonsulent ærgrer sig over, at ministeren ser med bekymring på resultater fra grundvandsscreening, for der er i virkeligheden tale om gode nyheder.
Landbrugsavisen.dk, 28-09-2020

Aalborg vil være førende: Plastikflasker for en kvart million smides på porten
Tv2nord.dk, 28-09-2020

 

Jelling Golfklub vil væk fra pesticider

En græsstrigle til at reducere uønsket plantevækst på golfbanens fairways, således at sprøjtning med pesticider kan undgås. Det er nu muligt for Jelling Golfklub at købe, efter at Friluftsrådets Lokalforeningspulje og Jelling Sparekasses Fond har støttet klubbens projekt vejen mod en grønnere golfklub.

Vafo.dk, 27-09-2020

 

Miljøminister opruster igen på overvågning af grundvand
Miljøminister Lea Wermelin styrkede sidste år målinger i grundvand massivt og tidoblede det antal stoffer, der testes for. Nogle af stofferne skal der screenes for igen og derudover udvides kontrollen med ca. 75 nye sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter.

Miljø- og Fødevareministeriet.dk, 25-09-2020

 

Danske vandeksperter kan hjælpe Sydkorea

Selvom det regner meget i Sydkorea, er der stor mangel på vand. Så stor, at det kan sammenlignes med flere afrikanske lande. En ny outlook-rapport fra Innovation Center, Seoul undersøger, hvordan danske vandeksperter kan hjælpe Sydkorea med ambitionen om at blive en af verdens smarteste vandnationer
Uddannelses- og Forskningsministeriet.dk, 24-09-2020

 

Vandværk trues med påbud
Nordfyns Kommune har afvist den handleplan, som bestyrelsen i Nordfyns Vandværk har lavet for at skaffe rent vand til brugerne.
Tv2fyn.dk, 24-09-2020

 

Dansk samarbejde skal sikre rent vand til verdens flygtninge
Et samarbejde mellem PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) vil med soldrevne vandpumper skabe adgang til rent vand for Etiopiens mange flygtninge. Ambitionen er at skabe en bæredygtig model, der kan udbredes til flygtninge over hele verden.
Watertech.dk, 24-09-2020

 

Myndighederne slår ned på Verdos koncerninterne renter
Forsyningssekretariatet har nedsat Verdos såkaldte indtægtslofter med tilbagevirkende kraft for 2,7 mio. kr. Flere afgørelser kan være på vej.

cleantechwatch.dk, 23-09-2020

 

Overser vi en ‘grøn ælling’ i debatten om det bløde vand?

»Verdens tilstand – klimaet og ressourceforbruget – skriger på innovation og nye tænkemåder. Og hvis man samtidig kunne skabe national grobund for nye arbejdspladser og bæredygtig økonomisk vækst, hvad venter vi så på?« spørger seniorforsker på DTU. Adgang til rent og sundt drikkevand er noget, der optager alle os vandvæsener. Måske ikke så sært, da 99 ud af hvert ét hundrede molekyler i vores krop bærer formlen H2O. Uden vand – intet liv. Mere jordnært er vi mange, som bor i områder med hårdt og kalkholdigt vand, der drømmer om færre problemer med tilkalkning af vandrør, vaskemaskiner og elkedler – og ikke mindst kalkskjolder efter bilvask.

Watertech.dk, 22-09-2020

 

”Danmark er lige så langt fra at leve op til verdensmålene som Burkina Faso”

INTERVIEW: Vi lider ikke af sult og fattigdom, men det økologiske fodaftryk fra den danske velstand og velfærd er alt for stort. Professor Katherine Richardson efterlyser mindre fokus på enkelte verdensmål og større opmærksomhed på balancen mellem målene.
Altinget.dk, 22-09-2020

 

Brandvæsener er tvunget til at betale vandværkers regninger for slukningsvand
De seneste år er flere vandværker begyndt at opkræve betaling fra brandvæsenerne, når der bruges vand til brandslukning. Kommunernes Landsforening (KL) gør nu kommunerne opmærksom på, at de dermed kan få en merudgift. Men samtidig understreger KL, at kommunerne ikke kan blokere for vandværkernes prisregulativer.
Beredskabsinfo.dk, 22-09-2020

 

Enhedslisten kræver millioner til økologi på finansloven
Det er vigtigt at udbrede økologi mere i Danmark, blandt andet for at sikre pesticidfrie fødevarer, siger EL.
Amtsavisen.dk, 22-09-2020

 

Hver femte brandhane duer ikke
Når det brænder, er det betryggende at vide, at brandvæsnet kommer og slukker ilden, men det kræver også, at der er vand til at slukke med. Derfor er der opsat brandhaner over hele Roskilde Kommune, men mange af dem virker slet ikke. Tankvognen skal fremover komme fra Roskilde. Roskilde Brandvæsen er ude at kontrollere brandhanerne hvert år, senest i løbet af den forgangne sommer, og gennemgangen viste, at omkring hver femte af de cirka 850 brandhaner i kommunen er defekte.

 

Steen Gade: Mette Frederiksen kan lære noget af Von der Leyens ambition
KOMMENTAR: EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen bragte alvoren ind på klima-og miljødagsordnen i Europa. Med ambitiøse konkrete mål på flere områder står hun i massiv kontrast til den grønne stilhed herhjemme, skriver Steen Gade.
Altinget.dk/miljø, 22-09-2020

 

DEBAT: Pesticider i grundvandet i Frederikssund Kommune
Det er rigtigt, at der er fundet restkoncentrationer af et nedbrydningsprodukt fra et gammelt pesticid i 1 vandværk i kommunen. Koncentrationen er overskredet i forhold til lovgivningen, men den er ikke på nogen måde giftig for mennesker eller dyr. Indlæg skrevet af: Ivan Brendstrup, Lodshaven 11B 1.tv 3600 Frederikssund
Sn.dk, 19-09-2020

 

Bakteriebombe: Gør du dette når du tager vand?
Der er flere gode grunde til, at man bør vandet løbe lidt, før man drikker fra hanen.
Newsbreak.dk, 20-09-2020

 

Sydals Øst Vandforsyning har fået ny formand og næstformand
På et konstituerende møde i bestyrelsen blev Jan Brodersen fra Skovby valgt til ny formand, mens Niels Skylvad, Sønderborg, blev valgt som ny næstformand.
Jv.dk, 19-09-2020

 

Vandværks-generalforsamling på Sydals gav kaos
Andelshaverne i Sydals Øst Vandforsyning stod langt ud på gaden, da der var generalforsamling på Skovby Kro.
Jv.dk, 18-09-2020

 

Svært for Roskilde at blive pesticidfri kommune
Ambitionen i Roskilde Kommune Ambitionen i Roskilde Kommune er at blive så pesticidfri som overhovedet muligt. Men om det betyder nul brug af pesticider eller et meget begrænset brug, skiller ikke formand for klima- og miljøudvalget Karim Arfaoui (S) fra at være tilfreds.
Sn.dk, 18-09-2020

 

Professor: Voldsomt og unødvendigt pesticidforbrug har sendt os ud i en grundvandskrise
Verdensmål nummer 6 om rent vand og sanitet giver professor Erik Arvin rynker i panden. Et løbsk pesticidforbrug gør, at vi ikke længere kan tage det rene, danske grundvand for givet, og det bliver automatisk værre i de kommende mange år, medmindre vi gør noget nu. Den gode nyhed er, at vi ved, hvad vi skal gøre.
Mandagmorgen.dk, 18-09-2020

 

Privat skovrejsning: Husk at søge om udbetaling af 2. rate af dit tilskud
Du skal huske at søge om 2. rate af dit tilskud senest 8 år efter, at du har søgt om 1. rate af dit tilskud.
Landbrugsstyrelsen.dk, 17-09-2020

 

DIGITAL LØSNING SKABER OVERBLIK OVER VANDTAB
Drikkevand er mange steder i verden en knap ressource, og på tværs af landene er der voldsom forskel på, hvor meget vand der går tabt, før det når frem til forbrugeren. På verdensplan er vandspildet omkring 40 procent, men bag dette gennemsnitstal varierer spildet mellem 5 procent og 80 procent i de forskellige lande.
Hvacfokus.dk, 17-09-2020

 

50 mennesker til åbent hus på vandværk
STAKROGE Cirka 50 mennesker benyttede i lørdags lejligheden til at se Stakroges nye vandværk, da der blev holdt åbent hus. Her var der også mulighed for at se Stakroge Borger- og Idrætsforenings nye opmagasineringsrum, som er bygget ved siden af vandværket.
Herningfolkeblad.dk, 17-09-2020

 

Samvirke svarer på klage fra Landbrug&Fødevarer

Organisationen Landbrug&Fødevarer har klaget over Samvirkes septemberudgave. Læs klagen og Samvirkes svar.

Samvirke.dk, 16-09-2020

 

Nordfyn i åben konflikt med vandværk
Bestyrelsen i Nordfyns Vandværk går sin egen vej for at skaffe rent drikkevand og vil heller ikke holde generalforsamling.

dknyt.dk, 16-09-2020

 

Presseorientering i sagen om Nordfyns Vandværk
En artikel om Nordfyns Vandværk i Fyens Stiftstidende lørdag den 12. september 2020 og senest bestyrelsens beslutning om at udsætte vandværkets generalforsamling på ubestemt tid, giver Nordfyns Kommune anledning til at komme med følgende udmelding.

Nordfynskommune.dk, 15-09-2020

 

Vandværksformand om aflyst generalforsamling: – Det handler om medmenneskelighed
Steen Madsen, formand for Nordfyns Vandværk, er sammen med en enig bestyrelse overbevist om, at det er bedst ikke at holde generalforsamling på nuværende tidspunkt.

FynsAmtsAvis.dk, 15-09-2020

 

Nyt fra Støvring Vandværk
På den kommende generalforsamling for Støvring Vandværk den 24. september 2020 har bestyrelsen valgt at stille forslag om, at vandværket skal udtræde af den økonomiske regulering og skattepligt, der følger af vandsektorloven, og som vandværket har været omfattet af siden 2010.
Midthimmerlandsfolkeblad.dk, 15-09-2020

 

Aflyst generalforsamling: Næsten ingen andre gør som Nordfyns Vandværk
Ud af de knap 1800 vandværker, som Danske Vandværker repræsenterer, har kun to foruden Nordfyns Vandværk valgt at udskyde generalforsamlingen. Begge tilfælde på grund af særlige omstændigheder, hvor andelshaverne er blevet taget med på råd.
Fynsstift.dk, 15-09-2020

 

Mysterium: Vandforbrug lå 40 procent over det normale
På Abild Vandværk undrer man sig. I starten af august steg vandforbruget pludseligt og voldsomt. I flere uger lå forbruget 40 procent over det normale – for et par uger siden faldt vandforbruget igen i løbet af få dage. Bestyrer under sig.
Jv.dk, 15-09-2020

 

Efter kæmpe interesse: Dobbelt så mange hektar kan få fri jordfordeling allerede i år
Landbrugsstyrelsen.dk, 15-09-2020

 

Alle stemte for: Lille vandværk vil lukke sig selv
Der var enstemmighed blandt medlemmerne om at blive en del af Brædstrup Vandværk a.m.b.a. da Træden Gammelstrup Vandværk holdt generalforsamling om at lukke værket.
HorsensFolkeblad.dk, 14-09-2020

 

Randers og Verdo leder efter fejl i 20 års vandtakster
I et svar til Randers Kommune og Verdo slår Energistyrelsen fast, at forsyningsselskaber selv må vælge, hvordan investeringer indregnes i priserne på vand.

dknyt.dk, 14-09-2020

 

Nordfyns Vandværk aflyser generalforsamling

Anders Thingholm (K), formand for Teknik- og Miljøudvalget, kalder det uacceptabelt, at Nordfyns Vandværk aflyser generalforsamling med henvisning til de praktiske forhold i forbindelse med Covid-19.
Fyens.dk, 14-09-2020

 

Borgere vil først og fremmest have rent vand
Efter mange henvendelser i forbindelse med avisens artikel fredag den 11. september, vil Rent Vand Nu-gruppen gerne præcisere, at deres ønske ikke handler om et permanent kulfilter.
Fyens.dk, 14-09-2020

 

Udvalgsformand fik ingen sms’er om drikkevandsforurening
Politikerne ønsker en undersøgelse af, hvorfor det gik så galt med kommunikationen, da Roskilde blev ramt af drikkevandforurening. Det ligger fast efter, at klima- og miljøudvalget holdt møde. Undersøgelsen skal munde ud i en plan til fremtidig brug i lignende sager.
Sn.dk, 12-09-2020

 

Midtjysk vandværk vil ud af “økonomisk spændetrøje” i vandsektorloven
Galten Vandværk er på vandværkets generalforsamling blevet enige om at træde ud af den økonomiske regulering i vandsektorloven, som vandværksformanden kalder for en “økonomisk spændetrøje.”
Cleantech.dk, 11-09-2020

 

Venstre kalder miljøminister i samråd om forurening
Regeringen lægger i finanslovsforslaget op til, at der ikke afsættes penge til oprensning af generationsforureninger. Det ligner en farce, mener man i Venstre.
Jv.dk, 11-09-2020

 

Snart 25 år som giftfri kommune
Tårnby Kommune har siden foråret 1996 ikke anvendt sprøjtemidler til ukrudtsbekæmpelse på kommunens arealer
Taarnby.dk, 11-09-2020

 

Vandværk må leve med spørgsmålet om for højt bakterieindhold
Oksbøl Vandværk har forgæves forsøgt at finde årsagen til, at bakterieindholdet i sidste uge steg i drikkevandet, hvorfor det skulle koges.
Jv.dk, 10-09-2020

 

Meget mere vand – sammen eller hver for sig?

Skal vandsektoren konsolideres – alias samles i større enheder – eller skal hvert sogn være hver for sig? Debatten raser imellem de små vandværkers forening og en af landets helt store centrale aktører, Aarhus Vand. På den ene side står argumentet om, at nationen og verden står for alvorlige klimatrusler, der kræver samling og handling. På den anden side søges det fastholdt, at en decentral, forbrugerejet og forbrugerdrevet vandforsyning er fremtiden. Ikke alle kan se interesser i, at de almene forbrugerejede vandværker og den øvrige danske vandsektor står samlet om at skabe en samlet og robust vandsektor.
Udbudsmedia.dk, 09-09-2020

 

Duplik: Meget mere drikkevand skal over på forbrugernes hænder
Drikkevand og spildevand skal ikke nødvendigvis reguleres på samme måde for at gavne klimaet. Levering af drikkevand bør varetages af rene, forbrugerejede drikkevandsselskaber; det vil give større gennemsigtighed, mere demokrati og billigere vandpriser, mener Danske Vandværker.

Watertech.dk, 08-09-2020

 

Forskere: Seks faktorer kan være med til at omdanne landdistrikterne
Altinget.dk, 08-09-2020

 

Regioner: Jorden er mere forurenet end ventet – og oprensning bliver en varig opgave
Regioner.dk, 07-09-2020

 

Rent jord og vand
I alt er kortlagt over 5000 muligt forurenede grunde, og de 2000 vurderes til at være en potentiel trussel for grundvandet og de nærliggende boliger. Undersøgelserne er led i en langsigtet handleplan for tryghed, sundhed og renere grundvand.
RingkøbingSkjerndagbladet.dk, 07-09-2020

 

Nyt vandværk på Djursland

I Sostrup på Djursland opfører Vandcenter Djurs det nye Sostrup Vandværk. Vandværket skal i funktion og arkitektur være et foregangseksempel for moderne vandbehandling i Danmark. I design og konstruktion indgår synlighed omkring den viden, teknologi og proces, der knytter sig til håndteringen af det danske råvand. Derfor er tilgængelighed og visuel kontakt et centralt element for anlæggets disponering og placering.
Buildingsupply.dk, 07-09-2020

 

Sprøjtemidler til debat på biblioteket
Hvilken betydning har sprøjtemidler for vores drikkevand, natur og sundhed? Kan vi producere fødevarer nok af en ordentlig kvalitet uden brug af sprøjtemidler? Og hvem skal bestemme grænseværdierne?
Viborgnetavis.dk, 06-09-2020

 

Aarhus Vand får certificering for arbejde med FN’s verdensmål
Det aarhusianske vandselskab er blevet certificeret inden for FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling og skal nu føre bevis for, at der rent faktisk leves op til målene. “Vi har ambitioner om at gøre det endnu bedre,” lyder det fra direktør.

Cleantechwatch.dk, 04-09-2020

 

Bølgerne går højt i vandværket

Mandag 14. september er der generalforsamling i Sydals Øst Vandforsyning. Et flertal i bestyrelsen ønsker at ansætte bestyrelsesformanden i mange år som direktør, efter han ikke længere kan være medlem af bestyrelsen. Det ønsker et bestyrelsesmedlem ikke. Medlemmerne skal stemme om det på generalforsamlingen.
Jv.dk, 05-09-2020

 

Elendig kommunikation om det forurenede vand
DEBAT: Mange borgere synes med rette, at informationen om forureningen af drikkevandet i Roskilde og Lejre har været mildt sagt elendig.
Sn.dk, 04-09-2020

 

Roskilde ophæver opfordring til at koge drikkevand
Vandprøver viser tilfredsstillende resultater, og borgere i Roskilde kan nu drikke af hanen efter forurening.
Borgere i og omkring Roskilde kan igen drikke og bruge vand direkte fra hanen.
Kristligtdagblad.dk, 04-09-2020

 

Drikkevand er frigivet: Nu kan borgerne drikke af hanen igen
Det kan sagtens blive en god weekend i Oksbøl. For nu slipper borgerne for at koge vandet.
Jv.dk, 04-09-2020

 

Forbrugerne i Borup bakker op om nyt miljøvenligt vandværk
Kun en enkelt stemte imod forslaget om at arbejde videre med nyt vandværk, der bl.a. giver mulighed for blødgøring af drikkevandet.

Sn.dk, 03-09-2020

 

Vandrådet har fået ny formand
De 12 private vandværker på Bornholm har valgt ny formand, som blev Jens Haagensen.

Nyheder.dk, 03-09-2020

 

Store udgifter i vente: Vandværk vil opløse sig selv
Horsensfolkeblad.dk, 03-09-2020

 

Opgravning af den gamle losseplads i Grindsted vil koste op mod 870 millioner kroner
Forurening fra Grindstedværket har allerede gjort Grindsted by og Kærgård Klitplantage til to af Danmarks generationsforureninger. En gammel losseplads uden for Grindsted kan snart komme på listen som landets 11. generationsforurening.

Jv.dk, 02-09-2020

 

Fors: Kog drikkevandet mindst indtil på fredag
Sn.dk, 02-09-2020

 

Losseplads kan vise sig at være ny generationsforurening

Skivefolkeblad.dk, 02-09-2020

 

Replik: Vandsektoren skal konsolideres – også af klimahensyn
De alvorlige klimatrusler, verden står over for, må veje betydeligt tungere end et ønske om en decentral, forbrugerejet og -drevet vandforsyning. En fælles interesse hos de almene forbrugerejede vandværker og den øvrige danske vandsektor må derfor være at skabe en samlet og robust vandsektor.
Watertech.dk, 01-09-2020

 

MIT lancerer samme vandteknologi som dansk startup – 10 år efter
AquaDania har gode resultater med at rense vand med solenergi. Nu har forskere fra et amerikansk og et kinesisk universitet udviklet en lignende teknologi. Parterne er i dialog om, hvorvidt det danske patent kan blive krænket.
Watertech.dk, 01-09-2020

 

Forurenet drikkevand: Over 40.000 skal koge drikkevandet
Sn.dk, 01-09-2020

1.500 forbrugere skal koge deres drikkevand

Borgere i Oksbøl skal koge deres drikkevand efter fund af bakterier.

tvsyd.dk, 01-09-2020

 

Stadig mysterium hvorfor vand skule koges: Trefor Vand har de ypperste eksperter til at granske drikkevandssag
Ingen har indtil videre kunne hjæpe Trefor Vand til at finde årsag til, at det to gange på en uge var nødvendigt at bede borgere koge vandet før brug. Først i Kolding og ugen efter i Fredericia. Men jagten på årsagen fortsætter.
Fyens.dk, 01-09-2020

 

Franske Veolia tilbyder milliarder for rival
Bloomberg News skriver, at det franske forsyningsselskab Veolia Environment vil købe 29,9 pct. af aktierne i vandselskabet Suez for mere end 20 mia. kr.

cleantechwatch.dk, 01-09-2020

 

Atlantsammenslutningen: Danmark mangler at definere kritisk infrastruktur
DEBAT: Der bør laves en definition af, hvad kritisk infrastruktur er. Deri ligger nøglen til at besvare flere vigtige spørgsmål, skriver generalsekretær i Atlantsammenslutningen Lars Bangert Struwe.
Altinget.dk/forsvar 31-08-2020

 

Folkesparekassen planter 1000 træer
Folkesparekassens ansatte ønsker at gøre en forskel for klimaet. Det er nu deres fortjeneste, at sparekassen derfor kan plante 1000 træer på vegne af sine kunder i samarbejde med Folkeskoven. Der er brug for meget mere skov, hvis vi skal bremse klimaforandringerne og skabe mere biodiversitet. En kendsgerning de ansatte i Folkesparekassens filialer i Silkeborg, Aarhus og Odense ønsker at gøre noget ved.
Folkesparekassen.dk, 31.08.2020

 

Kommentar: Økologi er en del af løsningen – men regeringen glemmer egne ambitioner
Regeringens finanslovsudspil er alt andet end et gennembrud for økologien og et grønnere landbrug. Det stod ellers soleklart, at økologi var højt prioriteret, da regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten ville fordoble det økologiske areal, fordoble økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.
Ritzau.dk, 31-08-2020

 

Økologi den mest ambitiøse løsning – både for klimaet, naturen, drikkevandet og dyrene
Når økologi bliver beskyldt for at være et svindelnummer, er det en konspiratorisk påstand. Økologien er ikke perfekt, men den er det mest ambitiøse fødevaresystem til at sikre klima, dyrevelfærd og rent drikkevand, skriver formand for Økologisk Landsforening i dette debatindlæg
Information.dk, læserbrev 31-08-2020

 

Nordjylland tog ikke tilstrækkeligt hensyn til naturområde
dknyt.dk, 30-08-2020

 

Formand: Drik roligt vand fra hanen – det er godt, både i dag og i morgen
“Nu er den altså gal igen”, lyder det fra Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord. “I disse dage kommer september-udgaven af Samvirke, COOP’s månedsmagasin, ud til læserne. På forsiden kan man læse, at “Snart kan det være slut med at drikke vand fra hanen”. Det refererer til en artikel, hvor Samvirke forsøger at finde belæg for, at det danske drikkevand er truet af landbrugets brug af sprøjtemidler.
landbrugsavisen.dk, 28-08-2020

 

Ugens vand: Effektivitet i sektoren – og i sikring af vandmiljø, drikkevand og kyster
Vi kan lige så godt indrømme det: Denne ugeopsamling begynder måske nok lidt kedeligt – men det bliver sjovere senere. Den helt store debat om effektiviseringskrav – de cirka fire milliarder, som Danva og Forsyningssekretariatet skændes om – bliver dog først aktuel i 2021. Sekretariatet har netop været inde og præsentere deres analyse for klima-, energi og forsyningsudvalget med et Powerpoint-show opbygget som mytedræbere.
Watertech.dk, 28-08-2020

 

Landbruget raser: Wermelin smadrer forhandlinger om beskyttelse af drikkevand
DRIKKEVAND: Landbrug & Fødevarer kritiserer miljøministerens melding om, at kommunerne kan gå hårdt til værks, hvis det bøvler med at nå frivillige aftaler om at beskytte drikkevandet. ”Den frie forhandlingsproces bliver smadret,” lyder det.
Altinget.dk, 28-08-2020

 

Seas-NVE skifter navn til Andel, men de fleste kunder har fortsat ingen andel
NAVNESKIFT: Trods det nye navn, Andel, er det forsat kun de kunder, som bor i selskabets gamle område, der er andelsejere. Bestyrelsesmedlem i Radius Pelle Dragsted håber, at selskabet efter navneskiftet snart vil sikre, at de københavnske kunder også bliver ligeværdige andelsejere i Andel.
Altinget.dk, 28-08-2020

 

Konsekvensanalyse ved omlægning til økologi bør opdateres
I mere end 20 år har Bichel-udvalgets rapport været den stærkeste faglige vurdering, når konsekvensen af politiske handlinger omkring økologi og pesticider skulle vurderes, men nu mener en af forskerne bag rapporten, at det vil være godt med en opdatering.

Maskinbladet.dk, 27-08-2020

 

Otte jyske forsyningsselskaber slår pjalterne sammen
Otte jyske forsyningsselskaber går sammen i et nyt fælles serviceselskab, der får hjemsted i Randers.

Energy-supply.dk, 27-08-2020

 

Sundhedsrisici på blødt vand-området rejses i Folketinget
Miljøministeren skal svare på spørgsmål fra SF om bl.a. sundhedsmæssige udfordringer ved private blødt vand-anlæg. SF opfordrer regeringen til at ændre lovgivningen ved at følge DTU-forskeres forslag til at sikre vandkvalitet og sikkerhed bedre.
Watertech.dk, 27-08-2020

 

Regionen dropper uønsket grusgrav-plan i Egedal
Et 100 hektar stort område mellem Søsum, Slagslunde og Ganløse er nu taget af bordet som graveområde, men bliver bevaret som “interesseområde”. Region Hovedstaden har nemlig bekræftet, at det 100 hektar store natur-område mellem Søsum, Slagslunde og Ganløse ikke længere bliver foreslået som et “råstof-graveområde” i den såkaldte i “Råstofplan 2016-2020”.
Sn.dk,26-08-2020

 

Samvirke-forside sender L&F op i det røde felt
Forsiden af det nye nummer af Samvirke har fået L&F-pressechef op i det røde felt. Artiklen, der fokuserer på grundvandet, er unuanceret, mener han. Redaktør opfordrer til at læse artiklen, inden man kritiserer. På forsiden af Samvirke, der bliver læst af omkring en million danskere, pryder denne måned en historie om grundvandet. Med rød skrift står:” Snart kan det være slut med at drikke vand fra hanen”.
Maskinbladet.dk, 26-08-2020

 

SF: Generationsforureninger bliver et hovedkrav for os på finansloven
DEBAT: SF vil have finansloven til at rydde op i generations-forureningerne. Og så kræver partiet en plan for, hvordan forståelsespapirets naturløfter skal finansieres, skriver miljøordfører Carl Valentin.
Altinget.dk/Miljø, 26-08-2020

 

Afsæt penge til mere skov
Klimaforhandlingerne buldrer derud af, og når man spørger os i Danske Vandværker, hvordan politikerne kan hjælpe drikkevandet, er svaret ret klart. Vi skal have plantet meget mere skov. Det skal vi for at beskytte vores grundvand og lagre CO2. Men det er nødvendigt med en økonomisk håndsrækning målrettet de forbrugerejede vandværker. Typisk har de større kommunale vandværker flere økonomiske muskler til at indgå i skovrejsningsprojekter end de mindre forbrugerejede vandværker, hvor der ikke er så mange forbrugere til at dele udgifterne.

energy-supply.dk, 26-08-2020

 

Investering i vand-aktier? Det bør du huske
Hvis du skal investere i vand, så er der særligt to interessante veje ind. Det vurderer Saxo Banks aktiestrateg Peter Garnry om det livsvigtige element i tirsdagens udgave af Millionærklubben. En af udfordringerne ved vand-investeringer er, at der ofte er tale om offentlig infrastruktur, og de steder, hvor du kan købe dig ind i private vandværker, så er der tale om selskaber, der er ‘hårdt reguleret’.

euroinvestor.dk, 25-08-2020

 

Vi skal have meget mere forbrugerejet drikkevand
Spildevand og drikkevand er to forskellige ting og bør ikke reguleres på samme måde. Levering af drikkevand skal varetages af rene drikkevandselskaber, ejet af forbrugerne, skriver direktør i Danske Vandværker – der taler for en skilsmisse fra de større vandforsyninger. Sådan skriver Susan Münster, direktør i Danske vandværker.

Watertech.dk, 25-08-2020

 

Forskningskonsulent: Her er konsekvenserne ved årtiers forbrug af pesticider
KRONIK: Pesticider har været lovlige i Danmark siden 1950’erne og har haft voldsomme konsekvenser for miljøet, naturen, biodiversiteten og folkesundheden, skriver forsker Annette Plesner.
Altinget.dk/miljø, 25-08-2020

 

Landboforening: Vi arbejder ihærdigt på frivillige BNBO-aftaler
Landboforeningen Midtjylland er i fuld gang med at skabe rammerne for de frivillige BNBO-aftaler.
Landbrugsavisen.dk, 24-08-2020

 

Må ændre blanding fra boringer: Pesticidrester driller igen vandværk i Odense
Vandcenter Syd har opdaget en mindre overskridelse af den tilladte koncentration af pesticidet desphenyl-chloridazon i en analyse af drikkevandet fra Lindvedværket. Ifølge driftschef Andreas Bassett kan problemet dog hurtigt løses ved at ændre blandingsforholdet mellem vandværkets boringer.
Fyens.dk, 24-08-2020

 

Nordeuropas største solcellepark bygges i Vestjylland
Kommende solcellepark i Holstebro Kommune, der etableres uden statsstøtte, kan levere en samlet elproduktion på over 200 MW, hvilket svarer til 127.000 danskeres årlige elforbrug. Ved opførelsen bliver der etableret permanent græs- og urtevegetation i form af økologisk kløvergræs, dele af de ubebyggede arealer vil blive tilsået med blomsterfrø og der vil ikke længere blive anvendt pesticider på det store areal. Dermed vil sprøjtemidler fremover ikke udvaskes i områdets sårbare vandløb og grundvand i perioder med kraftig regn, og der sikres bedre levevilkår for bier og andre bestøvende insekter. Et godt eksempel på hvordan solcelleparker, natur og biodiversitet kan gå hånd i hånd.
Elektronik og Data.dk, 24-08-2020

 

EU vil stoppe Østrigs offensiv mod glyphosat
De østrigske ambitioner om at stoppe det effektive ukrudtsmiddel glyphosat har fået et skud for boven af EU-Kommissionen, der ikke vil acceptere østrigsk enegang.

Indblik.net, 24-08-2020

 

En næsten 50 år gammel ventil har fundet vejen hjem til AVK
Hos AVK udvikler vi løbende nye og opdaterede produkter, men de ældre versioner klarer det stadig godt – selv efter et halvt århundredes tjeneste. En ventil er efter 50 års brug blevet returneret til AVK’s hovedkontor. Padborg Vandværk var imponeret over, at ventilen var i så god stand efter næsten 50 år.

Building-supply.dk, 24-08-2020

 

Vandværk: – Regionen lader hånt om natur og miljø i Siem Skov
Terndrup Vandværk har efter over tre års behandlingstid i klagenævn fået ret i, at regionen i 2016 foretog en lemfældig lovpligtig revurdering af amtets VVM-redegørelse for råstofområdet i 2006. Det har dog ikke stoppet råstofindvindingen, hvilket vandværket nu har klaget til Ombudsmanden over
Nordjyske.dk, 24-08-2020

 

Grundfos sikrer rent drikkevand med vandhæveautomater
Podcast: I Grundfos har de truffet et aktivt valg om at gøre lidt ekstra for at nå flere mennesker med adgang til rent vand. Grundfos er specialiseret i innovative pumpe- og tappeløsninger og ved at samarbejde med forskellige regeringer, NGO’er og lokale myndigheder tæt på civilbefolkningen, er Grundfos med til at levere vand til nogle af verdens mest primitive egne i Asien, Sydamerika og Afrika.

Csr.dk, 24-08-2020

 

Arbejdsgruppe samler underskrifter mod grusgrav

Påtænkt udvidelse af grusgrav vil støde på modstand fra Sdr. Vissing, hvor der nu er kommet gang i en underskriftsindsamling.
Horsensfolkeblad.dk, 24-08-2020

 

Vand på lystavlen
Kronik: Vand kan ikke løbe opad. Siger man. Alligevel overraskes vi igen og igen over de kræfter, vand har. Både når vi har for meget af det. Eller for lidt. Eller når kvaliteten er for lav. Vand er således både en ressource og en udfordring – og begge dele indeholder masser af potentiale, der giver rigtig god mening at udnytte meget bedre. Og det skal gøres med samvittigheden i behold. Indlæg skrevet af af Pernille Weiss, MEP (K)

VejleAmtsFolkeblad.dk, 24-08-2020

 

Strategi for vandforsyning til Nordjyllands Beredskab
I henhold til beredskabsloven skal kommunalbestyrelsen (Byrådet) sørge for, at der er tilstrækkelig vandforsyning til brandslukning. Ved dannelsen af Nordjyllands Beredskab blev det besluttet, at kommunerne skulle forestå driften i henhold til de aftaler, der var aftalt i forhold til det etablerede brandhanenet. Ydermere blev det besluttet, at Nordjyllands Beredskab skulle udarbejde et forslag til en vandforsyningsstrategi. Gældende risikobaseret dimensionering, der er godkendt i 11 nordjyske kommuner i efteråret 2016, foreskriver, at Nordjyllands Beredskab skal udfærdige en plan for anvendelse af brandhanevand, så kommunerne bedre kan disponere brandhanenettet.
Skagensavis.dk, 23-08-2020

 

Alarmerende mange fund af gift i grundvandet: Politikerne strammer miljø-kursen
Slut med at sprøjte med giftstoffer nær drikkevandsboringer. Slut med at bruge pesticider på kommunale arealer. Politikerne er i natur- og miljøudvalget er blevet enige om at skærpe indsatsen på en række områder for at sikre rent drikkevand i Vejle Kommune.

VejleAmtsFolkeblad.dk, 20-08-2020

 

Vandværks-fest må udskydes
Bestyrelsen for Nørre Snede Vandværk har besluttet at udskyde den planlagte indvielse af vandværket. Det var tanken, at det nye vandværk på Horsensvej skulle indvies med en festlig begivenhed lørdag 5. september, men nu kommer coronaen igen i vejen. Bestyrelsen satser på, at indvielsen kan ske i foråret 2021.

HorsensFolkeblad.dk, 20-08-2020

 

Forbedring af vandsektorens effektivitet og kvalitet

Energistyrelsen har udsendt lovforslag i høring den 18. august 2020 om nye muligheder for at forbedre vandsektorens effektivitet og kvalitet. Der er frist for høringssvar den 14. september 2020. Formålet med lovændringen er, at vandselskaberne kan indbetale takstmidler til en forening, som kan yde støtte til projekter med det formål at forbedre vandsektorens effektivitet og kvalitet, uden at det kommer i konflikt med hvile-i-sig-selv-princippet.
Pwc.dk, 20-08-2020

 

Miljøstyrelsen har rettet fejl i håndtering af pesticider
Miljøstyrelsen har rettet op på mangler i overvågning af blandt andet grundvandet. Det fremgår af Kammeradvokatens rapport om styrelsens forvaltning af sprøjtemiddelområdet. Det oplyser Miljøstyrelsen samt Miljø- og Fødevareministeriet i pressemeddelelser.
VejleAmtsFolkeblad.dk, 19-08-2020

 

Fra saltvand til drikkevand

At skaffe drikkevand er et problem for mange, og videnskaben er på evigt udkig efter måder at desalinere (afsalte) saltvand, så man kan drikke det. Nu ser et forskerhold fra Australiens Monash University måske en mulighed i sollys og ny teknologi.
Det skriver Monash University i en pressemeddelelse. Forskerne udnytter en molekylær forbindelse, der er kendt som et MOF (Metallic-Organic Framework). Det er en forbindelse, hvori metalatomer bindes sammen med organiske molekyler.
Videnskab.dk, 19-08-2020

 

Bekymret Wermelin til kommunerne: I kan tvinge landmænd til at droppe sprøjtemidler

DRIKKEVAND: Miljøministeren er bekymret for, at kommuner har svært ved at nå frivillige aftaler med landmænd om at beskytte drikkevandet. Det er muligt at gå hårdere til værks, lyder det fra ministeren, der nu vil drøfte sagen med parterne.
Altinget.dk/Miljø, 19-08-2020

 

Mark på tre hektar ved Fårup Sø kan blive til skov
Fårup Sø: En mark på tre hektar tæt ved Fårup Sø kan i fremtiden blive forvandlet til en skov.
I hvert fald er vejen banet for skovrejsningen, efter at Vejle Kommune har modtaget en anmeldelelse om skovrejsning på et areal, der ligger ved Fårupgårdvej klos op ad Fårupgård Ungecenter. I den forbindelse har Vejle Kommune vurderet, om skovrejsningen kan medføre en væsentlig ændring af miljøet og dermed være omfattet af miljøvurderingspligt. Her er vurderingen, at projektet ikke vil have en negativ påvirkning på miljøet, fremgår det af en offentliggørelse på kommunens hjemmeside. “Det er Vejle Kommunes vurdering, at skovrejsning som ansøgt vil bidrage positivt til beskyttelse af grundvandsressource,” står der blandt andet i afgørelsen fra Vejle Kommune.

VejleAmtsFolkeblad.dk, 18-08-2020

 

En stærk dansk vandsektor betinger ny selskabsstruktur
Vandsektoren skal centraliseres, hvis sektoren skal leve op til de politiske ønsker, skriver Lars Schrøder fra Aarhus Vand, som foreslår, at man koger 333 reguleringsregnskaber ned til 6.
Watertech.dk, 18-08-2020

 

Medarbejder i forsyningen blev sendt hjem: Måtte ikke hjælpe vandværk i nødstilfælde
En ansat i Ringkøbing-Skjern Forsyning blev bedt af sin arbejdsgiver om at forlade stedet, da han ville hjælpe Søndervig Vandværk, efter at vandledning blev gravet over. Direktør afviser at kommentere sagen.
Ringkøbing-Skjern Dagbladet.dk, 18-08-2020

 

Forsyningsdirektør: Ansvaret var klart aftalt
Læserbrev: Jeg har ikke tidligere kommenteret forløbet omkring vandbruddet i Søndervig fredag den 7. august, da jeg ikke mener det tjener noget formål at diskutere sagen i offentligheden. Men når der gentagne gange i forskellige avisartikler og øvrige kommentarer på diverse medier stilles spørgsmål til både selskabets og mine medarbejderes etik, moral og dygtighed, så er jeg nødt til på deres og selskabets vegne at reagere.
RingkøbingSkjern Dagbladet, 17-08-2020

 

Forsyningsdirektør langer ud: Søndervig Vandværk var tilsyneladende helt uforberedt på ledningsbrud
Vandværksformand har mistet tilliden til Ringkøbing-Skjern Forsynings direktør Finn Jessen efter hans læserbrev i Dagbladet om ledningsbrud i Søndervig. Det må stå for hans egen regning, siger direktøren.
RingkøbingSkjern-Daglabdet.dk, 17-08-2020

 

Usædvanligt træk: Brugerne af Nordfyns Vandværk får direkte brev fra kommunen
Teknik- og Miljøudvalget har nu valgt at informere brugerne af Nordfyns Vandværk med et direkte brev på E-boks. Forud er gået et forløb, hvor udvalget oplever, at vandværket har misinformeret dets brugere.
Fyens Stift.dk, 14-08-2020

 

Borgermøde om ny grusgrav: Naturen og landsbyens særkende fyldte mest i debatmøde
Landsbyen Sdr. Vissing kan blive endog meget tæt nabo til en grusgrav, hvis det nuværende forslag til en ny råstofplan bliver politisk vedtaget næste år. Torsdag holdt landsbyen borgermøde om planen.
Horsensfolkeblad.dk, 14-08-2020

 

Vandværket vil sammenlægges
Staby: I Staby arbejdes deri disse måneder på at sammenlægge det lokale Staby Vandværk med vandværket i Ulfborg. Det er for nyligt blevet diskuteret på en generalforsamling i Staby Vandværks bestyrelse. – Vi kan ikke få økonomien til at hænge sammen, og lige nu køber vi vand fra Ulfborg. Og så skal der kloaksepareres i Staby i 2021, hvor alle rør skal skiftes, og der vil vi gerne have en lidt stærkere spiller med på banen, siger formand for Staby Vandværk, Jens Albertsen.

Dagbladet Holstebro-Struer.dk, 13-08-2020

 

Nye UV-anlæg på hemmelig bakketop skal hindre tørlægning i hovedstaden
Søndag aften stod mange københavnere med meget lidt eller intet vand i hanerne pga. et usædvanlig højt forbrug – og et svagt punkt i vandforsyningen. Læs, hvordan Hofor håber på at løse problemet inden næste sommer.

Watertech.dk, 13-08-2020

 

Kommuner til miljøministeren: Svært at nå aftaler om beskyttelse af drikkevandet
Lange processer og uenigheder om økonomi gør det svært at nå de frivillige aftaler med lodsejere om at beskytte drikkevandet, som et bredt flertal i Folketinget har sat næsen op efter. Det er meldingen fra flere kommuner om beskyttelsen af bnbo.
Altinget.dk/miljø, 13-08-2020

 

Sprøjteforbud på halvdelen af kommunens grundvand gav ophidset debat i Århus Byråd
Venstre nøler med at sikre grundvandet mod pesticider, mener Socialdemokratiet. Venstre afviser og vender kritikken den anden vej.

Jyllands-posten.dk, 12-08-2020

 

Stor forurening midt i Videbæk: Tæt på boringer til byens drikkevand
Jorden under den tidligere højttalerfabrik på Stationsvej i Videbæk er stærkt forurenet. Gennem flere årtier frem til fabrikkens lukning i 1994 er jorden forurenet med klorerede opløsningsmidler – TCH. Giftstoffet siver ned i undergrunden og kan true det grundvand, Videbæk Vandværk pumper op mindre end 300 meter mod vest.
Herningfolkeblad.dk, 12-08-2020

 

Søndervig Vandværk undersøger erstatningsansvar efter vandkoks
Brud på vandledningen ved Søndervig skabte fredag kaos for 2300 forbrugere, som var uden vand i mange timer. Advokat skal nu fastslå, hvor erstatsningsansvaret ligger.

Jv.dk, 11-08-2020

 

Anmodning om genoptagelse afvist

Pressenævnet udtalte ikke kritik af Fyens Stiftstidende i en sag, hvor en person havde klaget over omtale i en artikel vedrørende forurening hos et vandværk. Personen anmodede efterfølgende om genoptagelse og uddybede sine synspunkter. Pressenævnet afviste anmodningen.
Pressenævnet.dk, 11-08-2020

 

Udvalgsformand håber på aftale om beskyttelse af grundvand
– Vi kan godt køre det på den hårde måde og kræve dyrkningsforbud på de arealer, hvor vi gerne vil sikre grundvandet. Men jeg håber, at vi kan finde nogle frivillige løsninger, og på den måde undgå retssager. Det siger formand for miljø-, plan- og landdistriktsudvalget Jørgen Grüner (SF) forud for mødet i udvalget tirsdag, hvor man skal behandle en indsatsplan til beskyttelse af grundvandet i Slagelse Kommune.
sn.dk, 10-08-2020

 

Vandforbrug blev tredoblet – især af havevanding
Kombinationen af høj sol, ferie og weekend førte hen over weekenden til et alarmerende højt vandforbrug nogle steder. Således måtte Gundsømagle Vandværk søndag indskærpe over for folk, at de skulle holde igen med havevandingen, da forbruget nåede 950 kubikmeter mod 350 på en normal dag for de 1250 andelshavere. Hvis det fortsatte, kunne der opstå problemer med at fylde vandtankene op, men opsangen hjalp tilsyneladende. På halvanden time blev forbruget reduceret til en tredjedel.
sn.dk, 10-08-2020

 

Haderslev og Vojens suger godt i vandmagasinerne
Der bliver skruet godt og ofte på vandhanerne rundt om i villahaverne for tiden. Haderslev by har de sidste tre til fire dage haft en vandforbrug, der ligger 30 procent over normalen for årstiden. I Vojens by er forbruget 20 procent over normalen.

Jv.dk, 10-08-2020

 

Hofor snart klar med ny teknologi: Skal forhindre “usædvanligt” vandproblem
Søndag aften og mandag morgen var dele af København og omegn uden vand. Nyt anlæg, der skal forhindre samme problem igen, forventes at stå klar i 2021.
Tv2lorry.dk, 10-08-2020

 

Frygt ikke for brandsikkerheden
Selvom flere dele af København stod uden vand søndag aften, var det ikke noget, som gik ud over brandsikkerheden i hovedstaden, siger vagthavende operationschef ved Hovedstadens Beredskab.
Jp.dk, 10-08-2020

 

Dele af København og omegn manglede vand

Søndag aften er vandet tilbage. Vandmanglen skyldtes ifølge HOFOR et unormalt højt vandforbrug blandt københavnerne.
Mange københavnere havde søndag ingen vand i deres vandhaner.
Det meddelte forsyningsselskabet HOFOR, der forsyner København og flere omegnskommuner med blandt andet drikkevand, tidligere søndag.

tv2.dk, 09-08-2020

 

Nabo bekymret over gravetilladelse
Grusgrave på Lolland-Falster må forventes at skyde op på grund af stigende behov for råstoffer til byggeri.

Folketidende.dk, 09-08-2020

 

Vandkamp: Formand fik 400 opkald efter brud på vandrør, men vil ikke kaste med mudder

Formanden for Søndervig Vandværk var lykkelig for hjælp fra venner under gårsdagens store brud på vandledning ved Søndervig. Han er skuffet over Ringkøbing-Skjern Forsyning, men vil ikke kaste med mudder i pressen.

Ringkøbing-Skjern.dk, 08-08-2020

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder

 

Dorthe G. Rasmussen

 

Tlf. 26 70 71 06

 

Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 30/06 2020