Det skriver pressen

Vandværkskontoret klarer regningen
I Ullerød klarer de nu regningerne og administrationen for ni private vandværker.
Frederiksborg Amts Avis, 17-01-2020

 

Renser sit drikkevand: -Jeg er bange
En mudret situation på Nordfyn gør nogle borgere utrygge omkring drikkevandet. Ayoe Primdal har købt sit eget renseanlæg og kritiserer bestyrelsen i Nordfyns Vandværk.
Newsbreak.dk, 16. januar 2020

 

Lovgivning spænder ben for vilje og idérigdom i vandsektoren
Forsyningsselskaberne spiller en nøglerolle i indfrielsen af politikernes ambitiøse mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030. Men forældet og rigid lovgivning spænder ben for flere muligheder og gode idéer hos blandt andre vand- og spildevandsselskaberne. Nu sætter branchen hinanden og politikerne stævne for at diskutere både muligheder og begrænsninger ved en to-dages konference i Industriens Hus og på Christiansborg.
Tekniskfokus.dk, 15-01-2020

 

Lea Wermelin: Derfor kan jeg ikke stemme for forbud mod Roundup
SPRØJTEMIDLER: EU-regler spænder ben for at gennemføre et borgerforslag, der øjeblikkeligt vil forbyde sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer, fortalte miljøministeren tirsdag i folketingssalen. Her blev hun også afkrævet svar på regeringens holdning til en ny godkendelse af glyfosat efter 2022.
Altinget Miljø, 16-01-2020

 

Optrapning af konflikt: Borgere går til kamp mod vandværksbestyrelse
En gruppe borgere fra Krogsbølleområdet vil have rent drikkevand hurtigst muligt, og de har ikke tillid til, at den nuværende bestyrelse kan løse opgaven.
Fyens Stiftstidende, 14-01-2020

 

DEBAT: Debatten om Roundup er inficeret af skræmmekampagner: Det er faktisk et fornuftigt valg for både mennesker og miljø
Et borgerforslag om at forbyde ukrudtsmidlet Roundup til privat brug er nået helt til Folketinget og støttes af flere politiske partier. Men påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab.
Berlingske Tidende, 14-01-2020

 

Hørt på vandrørene: Sønderjyder bygger værk for millioner
I Bylderup-Bov har vandværket så solid en opsparing, at man kan smide tre millioner kroner i kontanter til nybyggeri.
Ugeavisen Aabenraa, 14-01-200

 

Brandhaner kan forurene vores drikkevand
Vandrådet i Vejen Kommune har været samlet til årsmøde. I år skal der gøres en målrettet indsats for at sikre drikkevandet mod forureninger.
JydskeVestkysten, 14-01-2020

 

Helsingør Kommune: Sådan kan du droppe de farlige sprøjtemidler
Der har i en årrække ikke været brugt sprøjtemidler med pesticider på størstedelen af Helsingør Kommunes områder. Nu er kommunen gået ind i en ny kampagne, der skal inspirere borgerne til at droppe farlige sprøjtemidler og få en giftfri have.
Frederiksborg Amts Avis, 11-01-2020 

 

Rebild Vandværk vinder Rebild Natur og Miljøpris 2019
En stolt og glad formand for vandværket, Jens Henriksen modtog onsdag den 8. januar prisen på 5000 kr. med håbet om at det kan inspirere andre vandværker i deres arbejde med at sikre grundvandet.
Fjordavisen, 10-01-2020

 

Lille vandværk bygger millionanlæg
Vandværket i Bylderup-Bov er så slidt, at der er behov for en millioninvestering i et nyt anlæg. Vandværkets økonomi er dog så god, at en stor del af investeringen kan trækkes fra opsparingen.
CleantechWatch, 10-01-2020

 

Ny rapport: Rester efter populære svampemidler ender i grundvandet
For første gang er der en klar sammenhæng mellem sprøjtegifte, der er i anvendelse i dag, og pesticidrester i grundvandet.
DR.dk, 09-01-2020 

 

Bakterie kan rense dit drikkevand for pesticider
I Danmark drikker vi grundvandet, men mange års brug af pesticider kan spores i de dyrebare dråber. En pesticidspisende bakterie skal hjælpe med at rense vandet.

Samvirke, 09-01-2020

 

Danskerne stoler på drikkevandet – men kan de det?
Danskerne har stor tillid til, at det vand, der kommer ud af vandhanen, er fri for forurening og bakterier, viser ny undersøgelse fra CleantechWatch. Men nye pesticidfund understreger vigtighed af grundvandsbeskyttelse, mener organisationer.
CleantechWatch, 08-01-2020

 

Debat: Stop nu den unødige brug af pesticider
DEBAT: Når private bruger Roundup og andre giftstoffer, skader det både biodiversiteten og grundvandet. Hvis vi fortsat skal have tillid til vores drikkevand, bør al unødig brug af pesticider forbydes, skriver fire stillere af borgerforslaget mod Roundup.
Altinget Miljø, 08-1-2020

 

Forkullede knogler og rust skal give Danmark renere grundvand og færre forurenede grunde
Et nyt forskningsprojekt med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) som partner skal udvikle en grønnere og billigere teknik til at fjerne klorerede opløsningsmidler fra forurenet jord og grundvand. Knogler, som forkulles ved høj temperatur, og “grøn rust” er hovedingredienserne i den nye rensningsmetode.
GEUS, 07-01-2020

 

Region: Pesticider i grundvand er et nationalt problem
Pesticider er den største udfordring mod grundvandet i Region Sjælland, pointerer næstformand i regionsrådet Peter Jacobsen (DF), der også er formand for udvalget for regional udvikling.
Sjællandske Medier, 07-01-20

 

Kamstrup køber sjællandsk styringsproducent
Pr. 6. januar 2020 har Kamstrup indgået aftale om at overtage Blue Control, der leverer en styrings- og softwareplatform til små og mellemstore vandforsyninger.
Electronic Supply, 07-01-20

 

Vandboringer på Langeland: Flere i dårlig stand, og nogle skal udskiftes
Det kommunale vandselskab skal bruge 2020 på at analysere behovet for investeringer i de næste mange år
Fyens.dk, 07-01-20

 

Region Sjælland opruster mod pesticidforurening
Pesticider er den største udfordring mod grundvandet i Region Sjælland, siger udvalgsformand Peter Jacobsen. Brug for drøftelse med regeringen, mener han.
Region Sjæland, 06-01-2020

 

Millioninvestering: Odense skal have ny kæmpeskov

Odense Kommune vil sammen med Naturstyrelsen, Vandcenter Syd og Friluftsrådet rejse en kæmpe skov ved Lindved syd for Odense. Skoven skal blandt andet være med til at bevare drikkevand i undergrunden.
Fyens.dk, 02-01-2020

 

Husk at hælde væske på: Tab dig med postevand
Hvis du ønsker at tabe dig, kan nøglen til dit vægttab være vand. Mere drikkevand går nemlig hånd i hånd med sundere kostvaner. Her giver læge Jerk W. Langer dig tips til at få væskebalancen på ret køl, uden at du fylder dig med for mange kalorier.
msn.com, 02-01-2020

 

Poul Due Jensens Fond giver millionbeløb til Unicefs beredskab
Poul Due Jensens Fond, der er hovedejer af Grundfos, har valgt at donere 3,3 mio. kr. til organisationen over de næste tre år. En af de vigtigste og mest basale ting, der skal gøres er blandt andet at sørge for drikkevand til de ramte
Fundats.dk, 02-01-2020

 

Nej til pesticider – og nej til DN

Politisk enighed i Halsnæs Kommune om, at der ikke skal bruges pesticider på de kommunale arealer – alligevel lykkedes det at blive uenige

Sn.dk, 01-01-2020

 

Forbrugerne vil gerne betale mere for vandet – hvis det betyder bedre forsyning
Flere forbrugere er villige til at betale mere for deres drikkevand, hvis det betyder bedre kvalitet og større forsyningssikkerhed, viser en undersøgelse, Wilke har foretaget for CleantechWatch.
CleantechWatch, 30-12-2019

 

Fortidens miljøsynder: Læs her, hvad generationsforurening er for en størrelse
Generationsforureninger er ni steder i Danmark, hvor industrien i tidligere generationer har forurenet, og som vil koste mere at oprense, end regionerne har råd til. På listen over de ni såkaldte generationsforureninger finder man blandt andet Atlas-grunden i Lundtofte. Generationsforureninger er opstået pga. udledning fra industrien tilbage i 1950’erne og 1960’erne.
Lyngby-taarbæk.lokalavisen.dk, 19-12-2019

 

Flere mega-forureninger kan gemme sig
Der er nu ti danske generationsforureninger – men undersøgelser kan afsløre endnu flere. Den landspolitiske diskussion er udskudt til efter, at Danske Regioner skal aflevere en prioritetsplan.
ing.dk/watertech, 19-12-2019

 

Bekæmpelse af forurenet vand og jord koster mest
Offentlig miljøbeskyttelse 2017 og 2018. Staten, kommunerne og regionerne brugte i 2018 1,5 mia. kr. på forureningsbekæmpelse, hvilket svarer til en femtedel af deres samlede udgifter til miljøbeskyttelse. To tredjedele af udgifterne til forureningsbekæmpelse gik til vand- og jordforurening, som især består af beskyttelse af vandløb, søer og grundvand.
Danmarks Statistik, 19-12-2019

 

Venstre i Svendborg stemmer nej til skovprojekt: – Grundvand kan beskyttes på andre måder

Venstre har stemt for kommunens klima- og energipolitik, som indebærer, at arealet af skov skal øges. Alligevel har partiet sagt nej til det 540 hektar store skovrejsningsprojekt. Her forklarer gruppeformand Mette Kristensen hvorfor.
Fynes.dk, 18-12-2019

 

Ny strategi for MUDP vil sætte skub i grøn omstilling
Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP, tager i sin nye strategi for 2020-23 afsæt i FN’s Verdensmål. MUDP vil bidrage til at stoppe tilbagegangen i biodiversiteten, bremse den globale opvarmning og beskytte miljøet og menneskers sundhed.

Miljø- og Fødevareministeriet.dk, 17-12-2019

 

Politikere frygtede sagsanlæg fra lodsejer: – Vi stak halen mellem benene
Trods kritik af sagsbehandling og bekymring for drikkevand, giver Region Nordjylland nu lodsejer lov til at grave råstoffer i Åsted
Nordjyske.dk, 17-12-2019

 

Vandsektoren skaber værdi for samfundet gennem digitalisering
Vandsektoren har gode muligheder for en digital transformation. Det kræver, at vi tager fælles ansvar for at sikre rammerne for agile udviklingssamarbejder, lader os selv træde ud i det ukendte og lærer gennem forsøg og fejl.

ing.dk/watertech, 17-12-2019

 

Debat om vandet i Krogsbølle på Fyn: Giv os den julegave
Lokaldebat: Sagde han virkelig det!? I Fyens Stiftstidende 12 december citeres formanden for vandværkets bestyrelse, Steen Madsen, for at have sagt: “Vi vil skaffe rent vand på den hurtigste, billigste og bedste løsning.” Jamen det er da bare dejligt. Mit juleønske er i hus. Vi får rent vand i hanerne. For min skyld behøver det ikke være den billigste løsning men meget gerne den hurtigste.
Debatindlæg, Fyens.dk, 17-12-2019

 

Efter hård kritik af pesticid-indsats: Enhedslisten klar med byge af spørgsmål
GRUNDVAND: Kritikken af Miljø- og Fødevareministeriets pesticid-indsats fra Rigsrevisionen får Enhedslisten til at kræve en række svar fra miljøminister Lea Wermelin (S). Læs partiets spørgsmål her. Hvor mange medarbejdere tager stilling til dispensationer? Hvorfor stoppede overvågningen af rimsulfuron? Og hvor mange vandværker fortynder pesticidforurenet vand?
Sådan lyder et udsnit af den byge af spørgsmål, som Enhedslisten netop har sendt efter miljøminister Lea Wermelin (S). Det sker efter, Rigsrevisionen for nylig kritiserede ministeriets håndtering af pesticidområdet. https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/189323-rigsrevisionen-med-haard-kritik-af-beskyttelsen-af-grundvandet

Altinget.dk/miljø, 17-12-2019

 

Sprøjtefri beskyttelseszoner: Vandværker laver aftaler med lodsejere
Odder: Et møde mellem miljø-, teknik- og klimaudvalget og Odder Vandråd er mundet ud i, at der skal laves aftaler med lodsejere om at indføre sprøjtefri zoner. Zonerne er en konsekvens af, at der de næste to år skal laves boringsnær beskyttelse af syv vandværker i kommunen.
Odderavis.dk, 16-12-2019

 

Ny undersøgelse: Forbrugeren er ligeglad med, hvor vandet kommer fra
VANDSEKTOR – UDVIKLING ELLER AFVIKLING: Næsten halvdelen af en gruppe adspurgte forbrugere har i en ny undersøgelse svaret, at det ikke betyder noget for dem, hvor deres vand kommer fra. Om vandet fra hanen leveres af et forbrugerejet eller kommunalt vandværk er dog langtfra ligegyldigt, mener brancheorganisation.

cleantechwater.dk, 16-12-2019

 

Fri for forurening: Drikkevandet i Middelfart er godkendt – men skal screenes for nye stoffer
I Middelfart Kommune er der 61 boringer, der leverer drikkevand til vandværkerne. I langt de fleste boringer er der ikke fundet spor efter pesticider over drikkevandskvalitetskravet. I vinter begynder man dog at screene for 350 nye stoffer, der ikke før er målt for. Resultaterne ventes i begyndelsen af det nye år.
Fyens.dk, 15-12-2019

 

16.000 vandkunder har ikke betalt deres regninger
Ny lov forventes fra nytår at gøre det muligt for kommunalt ejede vandselskaber at bede private inkassofirmaer og advokater om hjælp til at inddrive den stadig voksende gæld hos kunderne.
Randeridag.dk, 14-12-2019

 

Nordfyns Kommune: Vi vil bare vide, om kalkknuser virker
Det har medført en heftig debat, at Nordfyns Kommunes natur- og miljøafdeling sendte sagen om en kalkknuser retur til Bogense Forsyningsselskab.
Fyens.dk, 14-12-2019

 

Detektor: Miljøministeren deler bekymring for Roundup. Men hendes egne embedsmænd afviser alle risici
Dr.dk, 13-12-2019

 

Virksomhed går ind i klimakampen: Vil sikre drikkevandet med ny skov

Beskyttelse af grundvandet kan ske på mange måder. I Århus har man netop indgået en aftale mellem en møbelfabrikant og kommunen, som betyder 30.000 flere træer. Danske Vandværkers direktør, Susan Münster, udtaler sig i indslaget:
TV2 Østjylland, 12-12-2019 19.30

Læs opdateret historie  TV2 Østjylland.dk, 13-12-2019

 

Grindsteds borgere må vente: Undersøgelse forsinket igen
Usikkerheder i de sidste data, der skal indgå i den registerbaserede sundhedsundersøgelse i Grindsted, betyder, at undersøgelsen – der skal klarlægge, om forureningen fra det tidligere Grindstedværket har haft en betydning for borgernes sundhed – ikke kan nå at blive færdig til januar som hidtil forventet. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse torsdag.
Ind.dk/watertech.dk, 12-12-2019

 

Vandværk undrer sig over mangelfuld nitratundersøgelse
Lyngå Vestre Vandværk er bekymret for byrådets manglende linje over for kommende byggerier i åbent land og sikringen mod nitratnedsivning fra dyrehold. Planerne om en kyllingefarm tæt på Lyngå har fået Lyngå Vestre Vandværk og formanden for Lyngås Borgerforening, John Jeppesen til at stille nogle principielle spørgsmål, om hvordan Favrskov Kommune i fremtiden vil sikre nitratfølsomme områder, hvor vandværker skal hente vand fra. Samt om, hvordan man forholder sig til store byggerier i åbent land.
Favrskov.lokalavis.dk, 12-12-2019

 

Forsyningstilsyn bakker Beof op
Forsyningstilsynet har givet Bornholms Energi og Forsyning opbakning til at opkræve varmeafgift fra Rønne Vand og Varme.
TV2Bornholm.dk, 12-12-2019

 

Jens giver vandtjansen videre

Efter 13 år som bestyrer af Frederiksberg Vandværk giver 70-årige Jens Olsen nu opgaven videre. Han har selv valgt at stoppe.
Sn.dk, 12-12-2019

 

Forbrugere samler underskrifter
Krogsbølle: En gruppe af forbrugere under Nordfyns Vandværk arbejder lige nu på at udarbejde et brev til de godt 1000 husstande, der får vand fra vandværket. Målet er at samle underskrifter nok til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling.
Fyens.dk, 12-12-2019

 

Nye kvaler for Nordfyns Vandværk: Handlingsplan forkastet af kommunen
Krogsbølle: Om lidt mere end 14 dage skal Nordfyns Vandværk i Krogsbølle fremlægge en ny og mere realistisk handlingsplan for at skaffe rent vand til sine lidt mere end 1000 husstande. Det er situationen, efter at Nordfyns Kommune netop har forkastet den plan vandværket afleverede til kommunens natur- og miljøafdeling for otte dage siden.
Fyens.dk, 12-12-2019

 

Styrelse: Regulering af vandsektoren hindrer ikke grøn omstilling

DEBAT: Ti års regulering af vandsektoren viser, at det ikke er en “økonomisk spændetrøje”, der sætter en stopper for grøn omstilling. Reguleringen er nødvendig for at sikre produktive vandselskaber, der finder grønne og effektive løsninger, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Altinget.dk/forsyning, 11-12-2019

 

DR afviser kritik af dækning af Rigsrevisionsrapport

DR er ikke enige i Landbrug & Fødevarers kritik af kanalens dækning af Rigsrevisonens kritik af kontrollen med dispensationer til pesticider.
Landbrugsavisen.dk, 10-11-2019

 

Vandværker: Dansk drikkevands­forsyning viser vejen for grøn omstilling

DEBAT: Energiforbruget og CO2-aftrykket skal reduceres i Danmark, men vi skal i lige så høj grad tænke i løsninger, der kan eksporteres internationalt og være med til at reducere energi- og klimabelastningen globalt, skriver Susan Münster.
altinget.dk/forsyning, 10-12-2019

 

Nyt vandværk til over 12 millioner kroner indvies
Fuldt hus til åbningen af Klemenskers nye vandværk. Solceller og flere filtre skal sikre drikkevandskvaliteten i en tid, hvor der findes flere pesticidrester. Sang, ministerbesøg og masser af gæster. Klemensker Vandværk var fyldt til randen, da det nye anlæg blev indviet lørdag formiddag.
Tv2 Bornholm.dk, 07-12-2019

 

Kammeradvokat og eksterne eksperter sættes ind mod pesticidrod
Miljøministeren sætter kammeradvokaten til at granske Miljøstyrelsen forvaltning af pesticidområdet. Nye dispensationer skal godkendes af eksterne eksperter. Brancheforeningerne Danske Vandværker og Danva ønsker, at der strammes op på dispensationsordningen, så man ikke kan få dispensation til at bruge forbudte pesticider i indvindingsområder. Desuden bør vandvandværker have besked, når der gives dispensation i et område, så de kan begynde at tjekke for det pågældende stof i deres grundvandsovervågning. Det fortæller organisationerne i en fælles pressemeddelelse.
Ing.dk, 06-12-2019

 

Miljøministeren vil rydde op i forvaltningen af pesticidområdet
Rigsrevisionen kritiserer i ny beretning Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af grundvandsovervågning og forvaltning af dispensationer til sprøjtemidler. Miljøministeren er stærkt utilfreds med den mangelfulde forvaltning og iværksætter straks tre tiltag for at komme usikkerheder og problemer til livs.

Mfvm.dk, 06-12-2019

 

Grundvandets tilstand og udvikling 1989-2018

Årets statusrapport for Den Nationale Grundvandsovervågning (GRUMO) dækkende perioden 1989-2018 er nu tilgængelig og markerer, at det er 30 år siden, den systematisk dataindsamling af grundvandets tilstand blev startet.
Geus.dk, 05-12-2019

 

Folkeaktier skal skabe mere økologisk landbrug

Danskerne kan nu købe folkeaktier i landbrugsjord og dermed bidrage til, at mere dansk landbrugsjord bliver omlagt til økologi til gavn for natur, miljø, drikkevand, og klima. Det er Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der sælger Folkeaktier gennem crowdfunding for at skaffe kapital til opløb af mere landbrugsjord.
Bornholmstidende.dk, 05-12-2019

 

Tjære i vandet: Nu kan vandet drikkes igen
Hillerød Forsyning har torsdag formiddag modtaget svar på de sidste vandanalyse efter et brud på en vandledning mandag, som førte til, at der kom tjærestoffer fra en gammel bygasledning ind i drikkevandsledningen. Analyserne viser, at vandet er rent og nu kan drikkes, oplyser forsyningen, som takker kunderne for den fine indsats i forhold til at informere hinanden.

sn.dk, 05-12-2019

 

Ny lov: Bred opbakning til styrket beskyttelse af drikkevandet
Det skal være slut med at bruge sprøjtemidler tæt på sårbare vandboringer. Ny lov er vedtaget med opbakning fra stort set hele Folketinget.
Landbrugsavisen.dk, 05-12-2019

Drikkevandet fra Randbøldal Vandværk er igen godt
Randbøldal Vandværk har fået grønt lys, og de 172 berørte borgere kan igen drikke vand direkte fra hanen.
Vejle.dk, 05-12-2019

 

Debat: Grønt fokus er fraværende på AU’s statskundskabsuddannelse
DEBAT: På statskundskabsstudiet er der et skrigende tomrum og fravær af forskning og undervisning i, hvordan vi driver ikke bare en stat i finansiel balance, men en stat i økologisk balance, skriver Janne Winther Jørgensen, Stud.scient.pol., Aarhus Universitet.
Altinget.dk/energi, 05-12-2019

 

Tjære i drikkevandet

Hillerød Vand A/S har haft et brud på en vandledning ved Skelbækken 22, 3400 Hillerød. Det betyder, at berørte kunder ikke må drikke vandet fra hanen. Det er alene i området omkring Holmene. Antal berørte kunder er ca 150, og alle kunder som er tilmeldt SMS service har fået en direkte SMS. Ved reparation af bruddet kan der være trængt tjærestoffer ind i ledningen fra en nedlagt bygasledning. Tjærestoffer har en skadelig effekt, hvis man er udsat for det henover en længere periode.
Hillerod.dk, 04-12-2019

 

8-årige Tobias er blevet vandagent
2. klassetrin på Frederiksberg Skole har haft fokus på vand og spildevand. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.
8-årige Tobias fra Frederiksberg Skole har fået en ny titel. Han er blevet vandagent, og det er han stolt af. Han afviser, at det er en slags 007-mission.

Sn.dk, 02-12-2019

 

Bakterier kan hjælpe på drivhuseffekten
Samn Forsyning er lige nu med i to projekter, som begge har til formål at nedbringe udslippet af metan – det ene projekt ved hjælp af naturligt forekomne bakterier fra sandfiltre. Metangas, der også er kendt som CH4, er nemlig ca. 25 gange kraftigere end CO2, og derfor vil mindre udslip af metan på længere sigt medvirke til at mindske drivhuseffekten.
Tekniskfokus.dk, 03-12-2019

 

Vandsektoren opsamler og anvender data i stor stil
Jeg ser en vandbranche, der investerer massivt i både nye data og intelligent brug af data, skriver Mads Uggerby fra EnviDan i dette svar til sidste uges kritik fra Niras’ forretningschef.
Ing.dk, 03-12-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder

 

Dorthe G. Rasmussen

 

Tlf. 26 70 71 06

 

Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 02/10 2019