Det skriver pressen

Århus: Brandhaner sløjfes

Tiden er løbet fra de røde brandhaner. Derfor vil Østjyllands Brandvæsen i Århus fjerne den. Østjyllands Brandvæsen fortæller, at i 99 ud af 100 tilfælde bruges brandhanerne ikke, fordi der er i dag, er vand nok med i brandbilerne til at slukke brande. Brancheforeningen Danske Vandværker peger på, at ubrugte brandhane udgør en forureningsrisiko for drikkevandet, og at de derfor bør de fjernes.

Radioavisen, P4, 24. januar 2020 (3:20 minutter inde i udsendelsen)

 

Spørg dig selv: Hvornår har du sidst stemt til valget i dit lokale vandværk, pensionskasse, eller bank?
Demokratisk kontrol er en mulig vej til en sund finanssektor til gavn for hele samfundet. Det kræver, at kunderne tager stilling og engagerer sig.
Politiken, 21-01-2020

 

L&F: Grundvandsrapport bør mane skræmmebilleder i jorden
DEBAT: Det er forkert, når flere medier får det til at se ud som, at det står skidt til for grundvandet. Går man i dybden med den landsdækkende grundvandsovervågning, tegner der sig nemlig et markant anderledes billede, skriver Anne Louise Gimsing.
Altinget Miljø, 21-01-2020

 

Vandværker: Verdensmålene må ikke blive verdensfjerne
DEBAT: FN’s verdensmål skal være konkrete for landets vandværker. Ellers er de ikke meget værd. Derfor er det vigtigt, at branchen overvejer alle tænkelige muligheder for at bidrage, mener Danske Vandværker.
Altinget Forsyning, 20-01-2020

 

Vandselskab vil nedbringe metanudslip – to projekter er rullet ud
Samn Forsyning med i projekter, der skal nedbringe udslippet af drivhusgassen metan i Horsens og omegn.
Horsens Folkeblad, 20-01-2020 

 

Læserbrev: Skal vi tillade rensning af drikkevand på Mors?
I Danmark er vi kendt for at have noget af det fineste drikkevand i vores undergrund som vi kan drikke lige fra vandhanen. Det er en værdi som vi skal værne om – også på Mors.
Limfjord Update, 20-01-2020 

 

Vandværk skal søge alternative kildefelter
På teknik- og miljøudvalgets seneste møde fik Nordfyns Vandværk grønt lys for to punkter i sin handlingsplan. Men det vigtigste trin i tretrinsraketten mangler.
Fyens Stiftstidende, 19-01-2020 

 

Vandværkskontoret klarer regningen
I Ullerød klarer de nu regningerne og administrationen for ni private vandværker.
Frederiksborg Amts Avis, 17-01-2020

 

Renser sit drikkevand: -Jeg er bange
En mudret situation på Nordfyn gør nogle borgere utrygge omkring drikkevandet. Ayoe Primdal har købt sit eget renseanlæg og kritiserer bestyrelsen i Nordfyns Vandværk.
Newsbreak.dk, 16. januar 2020

 

Lovgivning spænder ben for vilje og idérigdom i vandsektoren
Forsyningsselskaberne spiller en nøglerolle i indfrielsen af politikernes ambitiøse mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030. Men forældet og rigid lovgivning spænder ben for flere muligheder og gode idéer hos blandt andre vand- og spildevandsselskaberne. Nu sætter branchen hinanden og politikerne stævne for at diskutere både muligheder og begrænsninger ved en to-dages konference i Industriens Hus og på Christiansborg.
Tekniskfokus.dk, 15-01-2020

 

Lea Wermelin: Derfor kan jeg ikke stemme for forbud mod Roundup
SPRØJTEMIDLER: EU-regler spænder ben for at gennemføre et borgerforslag, der øjeblikkeligt vil forbyde sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer, fortalte miljøministeren tirsdag i folketingssalen. Her blev hun også afkrævet svar på regeringens holdning til en ny godkendelse af glyfosat efter 2022.
Altinget Miljø, 16-01-2020

 

Optrapning af konflikt: Borgere går til kamp mod vandværksbestyrelse
En gruppe borgere fra Krogsbølleområdet vil have rent drikkevand hurtigst muligt, og de har ikke tillid til, at den nuværende bestyrelse kan løse opgaven.
Fyens Stiftstidende, 14-01-2020

 

DEBAT: Debatten om Roundup er inficeret af skræmmekampagner: Det er faktisk et fornuftigt valg for både mennesker og miljø
Et borgerforslag om at forbyde ukrudtsmidlet Roundup til privat brug er nået helt til Folketinget og støttes af flere politiske partier. Men påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab.
Berlingske Tidende, 14-01-2020

 

Hørt på vandrørene: Sønderjyder bygger værk for millioner
I Bylderup-Bov har vandværket så solid en opsparing, at man kan smide tre millioner kroner i kontanter til nybyggeri.
Ugeavisen Aabenraa, 14-01-200

 

Brandhaner kan forurene vores drikkevand
Vandrådet i Vejen Kommune har været samlet til årsmøde. I år skal der gøres en målrettet indsats for at sikre drikkevandet mod forureninger.
JydskeVestkysten, 14-01-2020

 

Helsingør Kommune: Sådan kan du droppe de farlige sprøjtemidler
Der har i en årrække ikke været brugt sprøjtemidler med pesticider på størstedelen af Helsingør Kommunes områder. Nu er kommunen gået ind i en ny kampagne, der skal inspirere borgerne til at droppe farlige sprøjtemidler og få en giftfri have.
Frederiksborg Amts Avis, 11-01-2020 

 

Rebild Vandværk vinder Rebild Natur og Miljøpris 2019
En stolt og glad formand for vandværket, Jens Henriksen modtog onsdag den 8. januar prisen på 5000 kr. med håbet om at det kan inspirere andre vandværker i deres arbejde med at sikre grundvandet.
Fjordavisen, 10-01-2020

 

Lille vandværk bygger millionanlæg
Vandværket i Bylderup-Bov er så slidt, at der er behov for en millioninvestering i et nyt anlæg. Vandværkets økonomi er dog så god, at en stor del af investeringen kan trækkes fra opsparingen.
CleantechWatch, 10-01-2020

 

Ny rapport: Rester efter populære svampemidler ender i grundvandet
For første gang er der en klar sammenhæng mellem sprøjtegifte, der er i anvendelse i dag, og pesticidrester i grundvandet.
DR.dk, 09-01-2020 

 

Bakterie kan rense dit drikkevand for pesticider
I Danmark drikker vi grundvandet, men mange års brug af pesticider kan spores i de dyrebare dråber. En pesticidspisende bakterie skal hjælpe med at rense vandet.

Samvirke, 09-01-2020

 

Danskerne stoler på drikkevandet – men kan de det?
Danskerne har stor tillid til, at det vand, der kommer ud af vandhanen, er fri for forurening og bakterier, viser ny undersøgelse fra CleantechWatch. Men nye pesticidfund understreger vigtighed af grundvandsbeskyttelse, mener organisationer.
CleantechWatch, 08-01-2020

 

Debat: Stop nu den unødige brug af pesticider
DEBAT: Når private bruger Roundup og andre giftstoffer, skader det både biodiversiteten og grundvandet. Hvis vi fortsat skal have tillid til vores drikkevand, bør al unødig brug af pesticider forbydes, skriver fire stillere af borgerforslaget mod Roundup.
Altinget Miljø, 08-1-2020

 

Forkullede knogler og rust skal give Danmark renere grundvand og færre forurenede grunde
Et nyt forskningsprojekt med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) som partner skal udvikle en grønnere og billigere teknik til at fjerne klorerede opløsningsmidler fra forurenet jord og grundvand. Knogler, som forkulles ved høj temperatur, og “grøn rust” er hovedingredienserne i den nye rensningsmetode.
GEUS, 07-01-2020

 

Region: Pesticider i grundvand er et nationalt problem
Pesticider er den største udfordring mod grundvandet i Region Sjælland, pointerer næstformand i regionsrådet Peter Jacobsen (DF), der også er formand for udvalget for regional udvikling.
Sjællandske Medier, 07-01-20

 

Kamstrup køber sjællandsk styringsproducent
Pr. 6. januar 2020 har Kamstrup indgået aftale om at overtage Blue Control, der leverer en styrings- og softwareplatform til små og mellemstore vandforsyninger.
Electronic Supply, 07-01-20

 

Vandboringer på Langeland: Flere i dårlig stand, og nogle skal udskiftes
Det kommunale vandselskab skal bruge 2020 på at analysere behovet for investeringer i de næste mange år
Fyens.dk, 07-01-20

 

Region Sjælland opruster mod pesticidforurening
Pesticider er den største udfordring mod grundvandet i Region Sjælland, siger udvalgsformand Peter Jacobsen. Brug for drøftelse med regeringen, mener han.
Region Sjæland, 06-01-2020

 

Millioninvestering: Odense skal have ny kæmpeskov

Odense Kommune vil sammen med Naturstyrelsen, Vandcenter Syd og Friluftsrådet rejse en kæmpe skov ved Lindved syd for Odense. Skoven skal blandt andet være med til at bevare drikkevand i undergrunden.
Fyens.dk, 02-01-2020

 

Husk at hælde væske på: Tab dig med postevand
Hvis du ønsker at tabe dig, kan nøglen til dit vægttab være vand. Mere drikkevand går nemlig hånd i hånd med sundere kostvaner. Her giver læge Jerk W. Langer dig tips til at få væskebalancen på ret køl, uden at du fylder dig med for mange kalorier.
msn.com, 02-01-2020

 

Poul Due Jensens Fond giver millionbeløb til Unicefs beredskab
Poul Due Jensens Fond, der er hovedejer af Grundfos, har valgt at donere 3,3 mio. kr. til organisationen over de næste tre år. En af de vigtigste og mest basale ting, der skal gøres er blandt andet at sørge for drikkevand til de ramte
Fundats.dk, 02-01-2020

 

Nej til pesticider – og nej til DN

Politisk enighed i Halsnæs Kommune om, at der ikke skal bruges pesticider på de kommunale arealer – alligevel lykkedes det at blive uenige

Sn.dk, 01-01-2020

 

Forbrugerne vil gerne betale mere for vandet – hvis det betyder bedre forsyning
Flere forbrugere er villige til at betale mere for deres drikkevand, hvis det betyder bedre kvalitet og større forsyningssikkerhed, viser en undersøgelse, Wilke har foretaget for CleantechWatch.
CleantechWatch, 30-12-2019

 

Fortidens miljøsynder: Læs her, hvad generationsforurening er for en størrelse
Generationsforureninger er ni steder i Danmark, hvor industrien i tidligere generationer har forurenet, og som vil koste mere at oprense, end regionerne har råd til. På listen over de ni såkaldte generationsforureninger finder man blandt andet Atlas-grunden i Lundtofte. Generationsforureninger er opstået pga. udledning fra industrien tilbage i 1950’erne og 1960’erne.
Lyngby-taarbæk.lokalavisen.dk, 19-12-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder

 

Dorthe G. Rasmussen

 

Tlf. 26 70 71 06

 

Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 02/10 2019