Det skriver pressen

Læserbrev: Hvordan GRØN strøm kan sikre rent drikkevand for fremtiden

I Randers Kommune får vi flere og flere henvendelser på at lave solcelleparker og der er allerede lavet et par stykker og det er jo rigtigt godt både for klimaet og fremtiden da vi skal bruge meget mere strøm fra nu af og i de næste mange år til blandt andet el cykler, el biler, offentligt transport og opvarmning af vores huse o.s.v.

Randersidag.dk, 16-09-21

 

 

 

Kraftig forurening flere steder i Aalborg
Aalborg Kommune har nedsat en arbejdsgruppe, hvis arbejde har første prioritet efter at have læst en ny rapport fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse om forurening, der udgør en risiko for jord, grundvand og drikkevand.

NordJyske, 16-09-21

 

 

 

Steget op til otte meter: Grundvandsstigning er et ‘herreløst’ problem
Grundvandet er i gennemsnit steget en meter på 30 år, og politikere kræver lovændring, for at problemet kan løses effektivt. Miljøministeren vil inddrage problemet i den nationale klimatilpasningsplan.
ING.dk 16-09-21

 

 

Bæredygtige ambitioner for syv vandværker stiller store krav til rådgiverne
Fremtidens vandværker skal bygges bæredygtigt. Det er den klare ambition, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, har lagt for milliarddyre moderniseringer og nybyggeri af syv vandværker.
Energy Supply, 16-09-21

 

 

 

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark
Genforeningsparken i Aabenraa er ét af de fem steder i kommunen, hvor der er blevet stillet en vandfontæne op. Samarbejdet mellem Arwos, kommunen og sponsorer bliver kaldt enestående, og engagementet med detailhandlen med klistermærke i vinduerne får ros.

Jyske Vestkysten, 14-09-21

 

 

 

Vandværk leder stadig efter årsag til forurening: – Måske er det kommet gennem luften

Beboerne i Bovense og omegn må fortsat koge vandet efter fundet af coliforme bakterier. Bestyrelsesmedlem mener ikke, man kunne have gjort mere for at advare forbrugerne.

Fyns Amts Avis, 14-09-21

 

 

 

Syd for Odense vil man anlægge stort skovområde: Nu er første skridt taget

Grundvandet skal sikres omkring Lindvedværket, og en af de måder, man vil gøre det på, er ved at anlægge 260 hektar skov. Et område, der svarer til 364 fodboldbaner.

BT, 14-09-21

 

 

 

Her er de 145 brandøvelsespladser, der skal undersøges for giftigt stof
Stoffet PFOS er kommet i søgelyset, efter at der er gjort store fund i køer, som har græsset tæt på brandskolen i Korsør. De fem regioner har derfor nu i samarbejde med kommunerne indsamlet oplysninger om, hvor der ellers har været eller er brandøvelsespladser i Danmark. Samlet set er der fundet 145 lokaliteter i landet, som skal undersøges nærmere. Det oplyser Beredskabsinfo.

www.securityuser.com/dk, 15-09-21

 

 

 

Risiko for at forurene drikkevandet: Kommune og Forsvaret skal undersøge kræftfremkaldende stof i jorden

Indtil 2011 blev der slukket brande med skum, der indeholdt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende flour-stoffer. Haderslev Kommune mødes om 14 dage med Forsvarets Ejendomsstyrelse for at drøfte Skrydstrup-forurening.
Jyske Vestkysten, 14-09-21

 

 

 

Kammeradvokaten kritiserer både styrelse og departement for håndtering af drikkevand
Kammeradvokaten giver Miljøministeriets departement ret i sine kritikpunkter af Miljøstyrelsens forvaltning af drikkevandsområdet. Men departementet burde også selv have gjort noget ved sagen, lyder det.

Altinget Miljø, 14-09-21 (kræver log in for at læse artiklen i fuld længde)

 

 

 

Tre generationer udlever gammel drøm om at rejse en skov
Der var lagt op til en festlig dag i Jersie, da den nye skov på knap syv hektar, svarende til omkring 12 fodboldbaner, søndag blev indviet. Og det er ikke hverdagskost, at private rejser så stort et skovareal i Solrød.

SN.dk, 13-09-21

 

 

 

Debat: Vi må kæmpe for vores rene drikkevand

Vandkvalitet Det er en stor glæde i hverdagen, at vi kan drikke rent vand fra hanen. Men denne glæde kan vi ikke længere tage for givet, hvis vi fortsætter, som vi plejer. Flere undersøgelser viser, at de danske drikkevandsboringer er forurenet med giftrester. Kun Fanø og Læsø er gået fri.

Skive Folkeblad, 13-09-21

 

 

 

Debat: Bæredygtigt Landbrug til eksperter: Fremtidens drikkevand er slet ikke så forurenet, som I påstår
Det er ikke korrekt, at 70 procent af fremtidens drikkevand vil være forurenet med pesticidrester, for opgørelsesmetoden bag dén påstand er fyldestgørende, skriver Jørgen Evald Jensen, Faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug, planteavlsrådgiver, Agriconsult.

Altinget – Miljø, 14-09-2021

 

 

 

Danskerne er ikke i tvivl: Vandselskabernes vigtigste opgave er rent drikkevand
Befolkningen vil ikke have lavere vandpriser, hvis det går ud over kvaliteten – de vil tværtimod gerne betale mere for at sikre renheden. Vandmiljø og badevandskvalitet ligger også danskerne meget på sinde, viser ny rundspørge.

WaterTech, 14-09-2021 (kræver log in for at læse hele artiklen)

 

 

 

Synspunkt: Grundvandet truer os nedefra
I mange af vores nabolande har man revideret lovgivningen inden for vandområdet til i højere grad at håndtere det samlede vandkredsløb. Vi bør gøre det samme i Danmark, påpeger kontorchef i Region Midtjylland i dette Synspunkt.

WaterTech, 14-09-21

 

 

 

Minister skyder forslag om grundvandsparker til hjørne
Miljøminister Lea Wermelin (S) svarer hverken be- eller afkræftende på forslag om at lave grundvandsparker med sprøjteforbud over vandindvindingsområder i en række nye skriftlige svar i Folketinget. Der er akut behov for en samlet plan til sikring af vores drikkevand, lød det i et dybt bekymret brev til blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) for en måned siden fra Danva, Danske Vandværker og Danmarks Naturfredningsforening.

EffektivtLandbrug, 13-09-2021

 

 

 

Vil have brandskole undersøgt for giftigt stof
Regionen vil ikke undersøge området yderligere, men nu kaster aarhusianske politikere sig ind i sagen. Det skal tjekkes, hvor stort problemet er med det giftige stof PFOS ved Østjyllands Brandvæsens brandskole i Skejby. Det mener flere sider af byrådet i Aarhus, efter det er kommet frem, at der sandsynligvis er PFOS-forurening i jorden under brandvæsenets øvelsesareal, der har været brugt siden 1966.

TV2 Østjylland, 12-09-2021

 

 

 

Idé på bordet: Fremtidens drikkevand kan beskyttes under solceller
Hvorfor placerer man ikke solceller der, hvor man vil sikre drikkevandet, foreslår Kim Mortensen, som er formand for vandsamarbejdet i Skanderborg. I Skanderborg Kommune er der lige nu fire ansøgninger om solcelleparker. Ingen af stederne falder dog sammen med de lokationer, hvor man forventer at skulle hente grundvand op i fremtiden, har Kim Mortensen bemærket.

TV2 Østjylland, 12-09-2021

 

 

 

Pia Olsen Dyhr vil være stifinderen i rød blok

Folkeskolen og rent drikkevand bliver mærkesager for SF ved kommunalvalget. Pia Olsen Dyhr håber, SF’s vilje til at finde løsninger vil give borgmesterposter.

Sn.dk, 09-09-2021

 

 

 

Klimaforandringerne vil ramme Afghanistan hårdt, advarer forskere på flugt

Med Taliban ved magten vil flere afghanske bønder sulte på grund af det skiftende klima.

Jyllandsposten.dk, 09-09-2021

 

 

 

Ny skov ved Odense på vej
En skov på ca. 260 hektar ved Højby og Lindved kommer ét spadestik nærmere, når skovrejsningsaftalen underskrives mandag den 13. september. Skoven skal beskytte fremtidens drikkevand og samtidig være et grønt og rekreativt område for Odense.
Ritzau.dk, 09-09-2021

 

 

Ny stor skov foreslås etableret nord for Silkeborg
Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen vil samarbejde om skovrejsning. Den nye skov kan blive 300 hektar stor.
jyllandsposten.dk, 04-09-2021

 

Revideret opslag om støtte til udvikling af ny teknologi til understøttelse af en klimaneutral vandsektor eller videregående vandbehandling
Den 11. august 2021 offentliggjorde Miljøstyrelsen et opslag om restmidler fra de såkaldte VTU-midler. I opslaget var det angivet, at alene drikkevands- og spildevandsselskaber samt virksomheder, som ejer spildevandsanlæg, kunne ansøge. Da der i opslaget er tale om projekter, der har interesse og relevans for en langt bredere kreds, publiceres i dag et revideret opslag, der giver mulighed for, at en bredere kreds kan ansøge.
ecoinnovation.dk, 03-09-2021

 

 

Region Sjælland afsætter millionbeløb til indsats mod PFOS-forurening
Region Sjælland har vedtaget sin budgetaftale for 2022. Der er blevet afsat i alt 1,5 mio. kr. kroner til PFOS-aftale i forbindelse med Korsør Brandskole.
cleantechwatch.dk, 02-09-2021

 

Eksperter: Stop silotænkningen og red grundvand og drikkevand
Debat: 70% af fremtidens drikkevand er forurenet. Grundvand og drikkevand må derfor ikke glemmes i de nuværende politiske forhandlinger. Vi skal redde drikkevandet ved at tænke problemerne som sammenhængende – ikke adskilte, skriver Erik Arvin og Jens Andersen.
altinget.dk, 02-09-2021

 

Miljøstyrelsen flytter til Vejen
Miljøstyrelsen Sydjylland samler alle sine sydjyske aktiviteter i Vejen. Inden længe rykker 27 medarbejdere ind i lokaler på Jacob Gades Allé. Muligheden for at samle alle medarbejdere under samme tag og samtidigt sikre en mere optimal geografisk placering. Det er hovedårsagerne til, at Miljøstyrelsen i løbet af de kommende måneder flytter alle deres aktiviteter i Sydjylland til Vejen.
nb-kommune.dk, 01-09-2021

 

Analyse: Tumultagtige scener i byrådssalen kunne være undgået
Socialdemokratiet må tage det på sin kappe, at en endelig godkendelse af en indsatsplan for, hvordan grundvandet beskyttes i Syddjurs Kommune løb helt af sporet, og fik byrådssalen til at minde om Københavns Hovedbanegård i myldretiden.
norddjurs.dk, 01-09-2021

 

 

Andels formand ind i Demokratisk Erhvervs bestyrelse
De to andre pladser blandt de større virksomheder gik til hhv. Susan Münster, adm. direktør i Danske Vandværker og Gunnar Hansen bestyrelsesformand i GF Forsikring (Sønderjylland), der begge fik genvalg
danskenergi.dk, 31-08-2021

 

 

 

Regioner truer: Vil have flere penge til grundvandet
Listen af jordforureninger, der kan være en trussel for det danske grundvand, fortsætter ifølge Danske Regioner med at vokse.
kommunefokus.dk, 31-08-2021

 

 

Sjællandsk forsyning hacket og afkrævet løsesum
Et hacker-angreb ramte natten til fredag Kalundborg Forsyning. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse. Angrebet blev udført med henblik på at få en løsesum for at gøre data tilgængelige igen. Hvor stor en løsesum der kræves, og hvordan virus er kommet ind i systemet, kan Kalundborg Forsyning på nuværende tidspunkt ikke udtale sig om.
version2.dk, 31-08-2021

 

 

Debat: DN og vandforeninger i replik: Forsigtighedsprincippet skal komme vores grundvand til gode
Den nuværende beskyttelse af grundvandet er for svag. Desuden ved vi først om mange år, om de stoffer, vi anvender i dag, kan være skadelige. Der er brug for en samlet plan for at fremtidssikre det danske drikkevand, skriver DN, Danva og Danske Vandværker i en replik til Landbrug & Fødevarer.
altinget.dk/miljø, 31-08-2021

 

 

PFOS-sagen: Vand og jord vil være fyldt med fluorstoffer i mange år
Slagelse Kommune har sat en stopper for den værste udsivning af fluorstoffer til havet. Men i kolonihaver, jord, grund- og overfladevand findes det stadig i høje koncentrationer.
watertech.dk, 30-08-2021

 

PFOS-bombe: Forurening af grundvand 61.500 gange over grænseværdi
Rapport dokumenterer omfattende forurening på og omkring Korsør Brandskole. Korsør Nor meldes i fare som følge af vand- og jordforureningen med de farlige flourstoffer brugt i brandskum.
sn.dk, 30-08-2021

 

Borgere fra Korsør samles efter nyhed om farligt stof i blodet
Borgere i Sverige har oplevet det samme. De endte med erstatningssag.
dr.dk, 30-08-2021

 

 

Debat: Klimaudfordringerne og landbrug – hånd i hånd
Debat: Vi står midt i klimaudfordringerne. Det er tydeligt for os alle. Det tager vi alvorligt og det reagerer vi på med nye klimamål og tiltag. Det er samtidig vigtigt, at handleplanerne løser klima- og miljøudfordringerne, og ikke blot flytter produktionen fra Danmark til udlandet.
fynsamtsavis.dk, 29-08-2021

 

 

Kommune brænder inde med brandhaner: Foreløbigt skal 431 fjernes for kæmpe millionbeløb
Med brandvæsenets nye og mere avancerede udrykningskøretøjer er der ikke længere brug for brandhanerne, som i mange år har haft sin faste plads i bybilledet. En foreløbig opgørelse viser, at 431 ud af kommunens 467 brandhaner skal sløjfes. Det er en opgave, der skønnes at koste Haderslev Kommune omkring syv millioner kroner.
jv.dk, 29-08-2021

 

Stop nu rableriet: Danske landmænd dyrker rent grundvand
DEBAT: I kølvandet på forslag fra SF om statsligt opkøb af jord for otte milliarder kroner til “sikring af pesticidfrit grundvand” hævder Niels Jørgen Sørensen i Stiften 26. august endnu engang, at pesticider fra dagens landbrug forgifter grundvandet – alt imens jeg udskammes for ikke at have fakta i orden.
aarhusstiftidende.dk, 29-08-2921

 

Debat: HedeDanmark: Danske skove er en glemt CO2-gevinst
Med kun en brøkdel af den støtte, landbruget modtager, har skovene år efter år leveret en stor CO2-gevinst til danskerne – men den bliver ofte overset, skriver Steen Vincens Riber.
altinget.dk/miljø, 27-08-2021

 

 

Motorvejsbyggeri: Er motorvejsvand til fare for grundvandet i de planlagte bassiner?
Bekymringen for, om de opsamlingsbassiner, som er planlagt i Værebro Ådal, når den sidste bid af Frederiksundmotorvejen skal anlægges, har nu nået politisk niveau i Roskilde. Venstres Marianne Kjærulff har bragt sagen for klima- og miljøudvalget.
sn.dk, 24-08-2021

 

 

Galten Vandværk vil etablere særskilt drifts- og administrationsselskab
Som led i en fremtidssikring arbejder Galten Vandværk med en fornyet struktur. Samtidig har bestyrelsen fået tilknyttet personer med ekspertviden som suppleanter.

Ved Galten Vandværks generalforsamling i sidste uge diskuterede de fremmødte især Galten Vandværks overgang fra at være reguleret af konkurrencestyrelsen til ikke længere at være under regulering. Den nye virkelighed og samarbejde med andre vandværker kalder imidlertid også på nytænkning angående selskabsstrukturen.
galtenfolkeblad.dk, 24-08-2021

 

 

Ny bydel har system til at genanvende regnvand til wc og tøjvask
Det danske grundvand kan nu takke den midtjyske og bæredygtige bydel Nye. Byen bliver nemlig den første i Danmark til at genanvende regnvand til tøjvask og toiletskyl. Ved at bruge regnvand i stedet for drikkevand sparer man 40 procent af grundvandet.
watertech.dk, 24-08-2021

 

 

SF-kampagne mod landbruget får viceformand op i det røde felt
SF langer ud efter landbrugets brug af sprøjtemidler i ny kampagne for at beskytte drikkevandet – viceformand i L&F er rasende. Blodtrykket røg op over skalaen, da viceformand Thor Gunnar Kofoed i weekenden skulle tage toget i København.
landbrugsavisen.dk, 24-08-2021

 

 

Information fra Egtved Vandværk: Større renoveringsarbejde er gået i gang
I de næste to måneder fra nu, vil borgerne opleve en del renovationsarbejde i midtbyen.

ugeavisen.dk, 24-08-2021

 

 

Klumme af direktør Susan Münster: Vandværker klar med den første brancheløsning for it-sikkerhed
Ifølge Center for Cybersikkerhed er cybertruslen mod Danmark meget høj, og angreb udgør en stadig stigende og reel trussel for dansk erhvervsliv. Særligt mange små og mellemstore virksomheder er sårbare. Truslen gælder også for vandværker, og flere er allerede blevet angrebet. Et vandværk fik for eksempel slettet 50 tera-byte data på mindre end et minut og måtte derefter bruge to måneder, og et tocifret millionbeløb, på at vende tilbage til hverdagen.
energy-supply.dk, 23-08-2021

 

 

 

Her betaler forbrugerne dobbelt pris på vand: Langvarig strid forhindrer vandværk i at sænke prisen
Tekniske detaljer og et juridisk tovtrækkeri betyder, at vandværket ikke kan sænke prisen, og forbrugerne må derfor betale markant mere for vandet.
fyens.dk, 22-08-2021

 

 

 

Ny analyse tager vandets kemiske fingeraftryk
NOVANA Vand i hverdagen Vandmiljø
Man kan finde tusindvis af stoffer i en enkelt vandprøve. Det viser en afprøvning af såkaldt non target-screening, der sandsynligvis i fremtiden vil vinde indpas på vandværker og spildevandsforsyninger.
miljøstyrelsen.dk, 20-08-2021

 

 

Ugens vand:

Meget regn, for lidt drikkevand – og bævere der hjælper brandmænd
watertech.dk, 20-08-2021

 

 

Rester af sprøjtegifte i kommunalt drikkevand
I fire ud af ni vandboringer i Lyngby-Taarbæk er der fundet rester af sprøjtegift. Dog ikke så meget, at det overskrider grænseværdierne.
sn.dk, 19-08-2021

 

Læserbrev: Vandindvindingsområde et sminket lig
LÆSERBREV: Kommunerne stiller forståeligt nok store krav til de områder der udlægges som vandforsyningsområder i et forsøg på at sikre rent drikkevand til danskerne. Således kræver man at de jorde, som dyrkes af landmænd, på de arealer der er udlagt som vandforsyningsarealer, de skal dyrkes økologisk. Altså uden sprøjtning med plantebeskyttelsesmidler og med stærkt begrænset tilførsel af gødning.
ugeavisenkarup.dk, 19-08-2021

 

 

Sådan en undersøgelse viser, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få rettet op på fortidens synder
Så kom undersøgelsen, der fortalte, at blandt de borgere, der boede i Thyborøn-Harboøre Kommune tilbage i 1968 til 1970, er der langt flere kræfttilfælde, end man kunne have forventet. Naturligvis bringer det fokus på, at der skal være kontrol med, hvad der ledes ud i naturen, vort drikkevand med mere
ringkøbingskjerndagbladet.dk, 19-08-2021

 

 

Kære byråd i Skanderborg: Er der noget til hinder for, at solcelleparker placeres på de områder, hvor der skal grundvandssikres?
DEBAT: Byrådet i Skanderborg Kommune har tidligere besluttet en ambitiøs og visionær politik for at beskytte grundvandet i kommunen. Grundvandet er en livsvigtig resurse, som er udsat fra nedsivende kemikalier, der blandt andet kommer fra sprøjtemidler.
aarhusstiftidende.dk, 17-08-2021

 

 

Efter coliforme bakterier: Vandværk bruger 20.000 kr. på nyt varslingssystem
I sidste måned måtte Asnæs Vandværk ud og advare sine 6.000 vandbrugere om, at der var fundet coliforme bakterier i drikkevandet, og at det skulle koges før brug.
watertech.dk, 17-08-2021

 

 

Dit drikkevand er fyldt med gift: Se hvor meget
Over halvdelen af de danske vandboringer er forurenet med gift. Det er en stigning på cirka 130 procent siden 2016. Se hvor farligt vandet er i din kommune.
idenyt.dk, 17-08-2021

 

 

 

Lokalrådet fortæller: Øster Lindet i live
Byens vandværk har netop investeret i et helt nyt anlæg bygget fra grunden, med den nyeste teknologi og anlægsovervågning – så bl.a. evt. brud/spild opdages hurtigt, til gavn for forbrugeren og grundvandet. Den gamle vandværksbygning bliver foreløbig stående og kommer måske til at huse byens gamle brandsprøjte fra 1907, så den kan udstilles der.
ugeavisenvejen.dk, 17-08-2021

 

 

Nye EU-krav til materialer i kontakt med drikkevand kræver indsats
Det nye europæiske drikkevandsdirektiv om materialer i drikkevand stiller nye krav til producenter og vandforsyninger, der også skal være opmærksomme på, at yderligere skærpelse i de enkelte medlemslande er tilladt.
watertech.dk, 17-08-2021

 

 

 

Kan ende i voldsomme prisstigninger: Drikkevandsforsyning er historisk truet
Drikkevandet er historisk truet i hovedstadsområdets på grund af forurening med især pesticidgiftstoffet DMS, og nye rensningsmetoder vil øge prisen på drikkevand markant, vurderer forsyningsselskab.
tv2lorry.dk, 16-08-2021

 

 

Licitationen mener: Tiden rinder ud for rent drikkevand. Der er ingen tid at spilde
Det er naturligvis bekymrende, at op imod 58 pct. af de danske drikkevandsboringer indeholder rester af pesticider. Bekymrende, fordi man i årevis har reguleret blandt andet landbrugets anvendelse af pesticider for netop at beskytte grundvandet. Og bekymrende, fordi det at have adgang til rent drikkevand er så meget nemmere og langt mindre omkostningskrævende, end hvis vandet skal renses, før det kan drikkes.
licitationen.dk, 16-08-2021

 

 

Efter flere uheldige episoder: 15 vandværker vil forebygge hacks med nyt samarbejde
Et jysk vandværk fik slettet 50 tera-byte data på mindre end et minut, og brugte to måneder og et tocifret millionbeløb på at vende tilbage til hverdagen. Det er et af mange eksempler på den stigende cybertrussel, som et nyt samarbejde nu vil begrænse betydeligt.

version2.dk, 16-08-2021

 

Kritiske borgere: Meld klart ud inden valget
Hou-borgeren Brian Bang tvivler på nogle politikeres reelle vilje til at gennemføre skovrejsning i Boulstrup.
Brian Bang fra Hou er efter otte år ved at miste troen på, at der kommer 110 hektar skov i hans nærområde. Og samme erkendelse er politikerne i Odder Byråd ved at nå frem til, mener han. Derfor opfordrer han nu politikerne til at melde klart ud inden kommunalvalget i november.
jp.dk, 15-08-2021

 

SF kalder i samråd om drikkevands-krise
Efter nyheden om, hvor galt det står til med det danske drikkevand, vil SF nu kalde miljøminister Lea Wermelin i samråd
ekstrabladet.dk, 13-08-2021

 

 

Millioner af mennesker mangler rent drikkevand: Her er tre teknologier, som kan redde verden fra at dø af tørst
Vand taget ud af den blå luft og renset toiletvand er blandt buddene på at løse drikkevandsproblemet.
dr.dk, 14-08-2021

 

I 40 procent af drikkevandsboringer er der fundet rester af sprøjtegift
Formand for Miljø- og Teknikudvalget vil have sat en stopper for anvendelsen af pesticider i villakvartererne blandt andet gennem kampagnen “Giftfri kommune”
sn.dk, 14-08-2021

 

 

Forurenet vand: Ved ikke hvad vi drikker
Kvaliteten af Danmarks drikkevand falder og Danske Vandværker frygter for fremtiden. Tilliden til postevandet er dog stadig stor hos de danskere, som Ekstra Bladet mødte. De fleste drikker fra hanen uden at undersøge kvaliteten
ekstrabladet.dk, 13-08-2021

 

 

 

Grønne organisationer efterlyser plan: Drikkevandet er truet
Der findes rester af pesticider i mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark. Tre organisationer kræver nu handling fra regering og folketing.
danskekommuner.dk, 12-08-2021

 

 

 

»Jeg vil gerne have lov til at kunne blive gammel«
Både børn og voksne i Korsør har netop fået svar på, at de er forgiftet med fluorstoffet PFOS. De går en usikker fremtid i møde, hvor de ikke ved, om der er medicinsk hjælp at hente.
jp.dk, 12-08-2021

 

 

Lille vandværk jagter rent drikkevand: – Det er helt umuligt
I over halvdelen af Danmarks drikkevandsboringer er der pesticidrester, og det gør det svært for lokale vandværker at finde rent drikkevand til borgerne. Det kan ikke blive ved med at gå, mener vandværkerne.
tv2fyn.dk, 12-08-2021

 

Så meget gift er der i dit drikkevand
Mere end halvdelen af de aktive danske drikkevandsboringer er fyldt med giftrester – se her, hvor slemt det står til i din kommune
ekstrabladet.dk, 12-08-2021

 

 

Drikkevandet er forurenet: Lokale borgere skal koge vandet
Hindsholm: Onsdag eftermiddag opdagede Kerteminde Forsyning i en rutinemæssig kontrol, at der er konstateret jordbakterier – som også kaldes for coliforme bakterier – i vandet fra Bogensø Vandværk. Værket leverer i øjeblikket drikkevand til cirka 90 husstande, der ligger ved et mindre sommerhusområde på Hindsholm. Forureningen betyder, at borgerne bliver anbefalet at koge vandet, før det bruges til eksempelvis madlavning eller tandbørstning, da embedslægen ellers vurderer, at der er sundhedsrisiko ved at indtage vandet.
fyens.dk, 12-08-2021

 

 

 

Nyt samarbejde skal forebygge hacking af vandværker
Et jysk vandværk fik slettet 50 tera-byte data på mindre end et minut, og brugte to måneder og et tocifret millionbeløb på at vende tilbage til hverdagen. Det er et af mange eksempler på den stigende cybertrussel, som et nyt samarbejde nu vil begrænse betydeligt.
watertech.dk, 12-08-2021

 

Vandværker i nødråb: Vi løber tør for rent vand!
Forurening gør, at danske vandværker frygter, at det om få år kan være slut med rent drikkevand i hanerne, hvis der ikke handles nu
ekstrabladet.dk, 12-08-2021

 

Det haster med en redningsplan for det danske drikkevand
En ny opgørelse viser, at cirka 58 pct. af danske drikkevandsboringer indeholder rester af pesticider. Det får en samlet vandsektor og Danmarks Naturfredningsforening til at appellere kraftigt til Regeringen og Folketingets partier.
cleantechwatch.dk, 12-08-2021

 

SF gør drikkevand til hovedkrav til forhandlinger om finansloven
Beskyttelse af drikkevandet skal være en central del af dette års finanslovsforhandlinger.

Det mener SF, der har gjort det til et af partiets hovedkrav.

”Vores drikkevand er truet, og jeg er alvorligt bange for, vi ender med at købe drikkevand i plasticflasker, hvis vi ikke gør noget drastisk nu. Derfor skal vi danne ring om vores drikkevand og sikre det mod alle former for forurening,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.
altinget.dk/miljø, 11-08-2021

 

 

 

Klima: Grundvandet truer med at løbe op i vaskemaskiner og toiletter

Grundvandsspejlet stiger i området omkring Bylderup-Bov, og det bliver rigtigt ubehageligt, når grundvand og spildevand blander sig. Arbejdsgruppe skal finde en langsigtet løsning.

jv.dk, 10-08-2021

 

 

Building Green lancerer ny konference om vand og klimatilpasning
Building Green inviterer dig til byggebranchens nye konference Build for Water den 6. & 7. december, hvor du får sat fokus på klimatilpasning til mere vand i byerne. Mere vand er én af konsekvenserne ved klimaforandringer, og det stiller store krav til fremtidens arkitektur. I Danmark bliver vi presset af vand fra mange sider; Grundvandet stiger, regnen kommer, havet nærmer sig fra kysterne og åer sender vand fra baglandet.
hvacfokus.dk, 10-08-2021

 

 

Stor interesse for at blive forbrugervalgt bestyrelsesmedlem i Assens Forsyning A/S
Kunderne hos Assens Forsyning A/S kan sætte deres kryds ud for én af hele otte kandidater, når de i perioden 30. august til 12. september går til valgurnerne.¨
viaritzau.dk, 10-08-2021

 

 

Effektiviseringskrav truer klimatilpasningen
Hvis vi skal gøre arbejdet færdigt med klimatilpasning og minimering af overløb til vandmiljøet, er vi afhængige af, at Christiansborg udnytter revisionen af vandsektorloven her i 2021 til at fjerne effektiviseringskravet på klimainvesteringerne, skriver forsyningsdirektør i Hofor.
watertech.dk, 10-08-2021

 

Kogepåbud er ophævet: Skybrud gav kolibakterier i vandet i Rødding
Vandet er rent i Rødding igen, og kogepåbud af vand blev ophævet mandag. Forbrugere, der er kommet hjem fra ferie, anbefales at skylle stikledningen igennem.
jv.dk, 09-08-2021

 

 

Fra landbrugsjord til vild natur: Ambitiøst naturprojekt i Solrød Kommune imponerer miljøministeren
Miljøminister Lea Wermelin har besøgt Solrød Kommune for at høre mere om et ambitiøst naturprojekt, der skal omdanne yderligere 3 procent af kommunens geografisk samlede areal til vild natur. Projektet er resultatet af et tæt samarbejde mellem både lokale landmænd og lodsejere, kommunen, flere forsyningsvirksomheder og Naturstyrelsen, og det kommer bl.a. både til at løfte biodiversiteten, beskytte drikkevandet og mindske CO2-udledningen.
solrød.dk, 09-08-2021

 

 

Drikkevandet er i fin form: Men det kan komme i fare
EBAT: I Århus Stiftstidende 27. juli efterlyste jeg – som andre har gjort – dokumentation for, at pesticidrester i vort drikkevand er uskadelige. Det får Uffe Lindum til (i et læserbrev 1. august, red.) at skrive, at jeg ”fra starten har påstået, at drikkevandet er farligt”. En sådan retorik taler vist for sig selv!
aarhusstiftidende.dk, 08-08-2021

 

Trods fint vand strammer kommune regulering
Viborg Kommune vil stramme grænseværdien for nitrat i drikkevandet gevaldigt, og det frustrerer lokale landmænd.
landbrugsavisen.dk, 08-08-2021

 

 

Vi vil ikke have gift i drikkevandet. Punktum

DEBAT: Fakta er naturligvis altafgørende. Så langt er vi enige med Jørgen Lund Christiansen (JLC). Men alene det, at JLC her i avisen (i et læserbrev 31. juli, red.) igen kalder vores forening ved det forkerte navn, viser jo, at fakta ikke er et grundlæggende afsæt for hans indlæg.

aarhusstiftidende.kd, 06-08-2021

 

 

Sjællandske forsyningsselskaber i nyt samarbejde
Byrådene i Næstved og Slagelse har netop godkendt, at de to kommunalt ejede forsyningsselskaber NK Forsyning og SK Forsyning kan samle deres personale i et nyt fælles serviceselskab.
energy-supply.dk, 06-08-2021

 

 

Biofos-direktør: Ryd op i lovjunglen, så vandsektoren kan udvikle sig
Direktør John Buur Christiansen valgte efter 20 år i Forsvaret at skifte karriere og endte i forsyningssektoren. Fællesnævneren er, at han gør noget godt for samfundet. Han elsker sin branche, men vil gerne have færre reguleringer, så branchen kan blomstre endnu mere, siger han. Det fortæller han i en portrætserie ved CleantechWatch.

cleantechwatch.dk, 04-08-2021

 

 

Verden står i en vandkrise: Sådan løser vi den
Professor peger på seks mulige løsninger, der tæller alt fra at spare på vandet til at afsalte havvand.

videnskab.dk, 04-08-2021

 

Et travlt efterår: Hvad bliver vigtigst på vandområdet?
Bedre beskyttelse af grundvandet, f.eks. ved etablering af grundvandsparker. Mere fart på klimatilpasning, bl.a. ved afskaffelse af effektiviseringskravet. Mere gang i eksportindsats og Water Valley Denmark. Mere helhedstænkning i vandsektoren – herunder bedre cirkulær økonomi og klima- og energineutralitet. Og så skal vi ud af dødvandet med vandsektorlov, tackling af det højtstående grundvand og andre statslige tiltag, der har været mere eller mindre sat på pause i det første halvår af 2021. Det er den vigtigste fællesmængde hos de centrale vandaktører, som WaterTech har bedt om bud på, hvad efteråret vil – og bør – bringe.

watertech.dk, 03-08-2021

 

Pres på vandet: Forbrugerne har lyttet og skruet ned for forbruget
sn.dk, 03-08-2021

 

 

Anlæg valgt til Jonstrup-vandværk
Byggeriet af et kommende vandværk i nordjyske Jonstrup, der blandt andet skal levere vand til Fårup Sommerland og 2.400 sommerhuse i området, er i gang. Bag vandværket står konsortiet Krüger/Arkil, hvor Krüger står for alt vedrørende teknik, SRO-anlæg samt behandlings- og procesanlægget.
automatik.dk, 02-08-2021

 

 

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: – Denne gang skal vi være på forkant
68-årige Steen Jensen var engang blandt de mange landmænd, der i god tro brugte det omstridte pesticid desphenyl-chloridazon på sine marker. Senere gik han væk fra at bruge pesticider, men nu er giftige planter begyndt at brede sig.
fyens.dk, 02-08-2021

 

 

 

1.200 kan få lukket for vandet: Vandværk mangler nye kræfter i bestyrelsen
bt.dk, 31-07-2021

 

 

De ærøske vandværker er godt tilfredse med drikkevandet på Ærø
Der er enstemmig stor tilfredshed med kvaliteten af det ærøske drikkevand, hvis man spørger vandværkerne. Mængden af vand, hvor vandet kommer fra og pesticider bliver udfordringen i fremtiden.
fynsamtsavis.dk, 30-07-2021

 

 

Grundvandsforening: Stor opbakning til møde om kommunes indsatsplaner
Forening for Bæredygtigt Grundvand havde stor opbakning til møde kommunernes indsatsplaner for renere grundvand.
landsbrugsavisen.dk, 29-07-2021

 

 

Forskere trækker nitrat ud af vand og fremstiller gødning
Britisk projekt fjerner nitrat fra grundvand og genanvender kvælstoffet som gødning til markbruget.
landbrugsavisen.dk, 29-07-2021

 

 

Opvask i hånden koster over 200 mio. kr. om året
HÅNDVASK: 23 % af danske husholdninger vasker stadig op på ’gammeldaws facon’, og det koster på vandregningen
viaritzau.dk, 29-07-2021

 

USA’s senat godkender plan med over 100 mia. dollar til klimatilpasning og drikkevand
cleantechwatch.dk, 29-07-2021

 

 

Naturfredningsforening slår fast: Sprøjtegifte hører en anden tid til
DEBAT: Jørgen Lund Christiansen kæmper her i avisen for retten til at bruge sprøjtegifte. I Danmarks Naturfredningsforening kæmper vi for retten til rent drikkevand. Den kamp tager vi alene baseret på fakta.
århusstiftidende.dk, 27-07-2021

 

 

Vandforbruget er alt for stort
Nogle steder vælter vandet ned fra himlen, men i Rønnede Vandværks forsyningsområde har det regnet så lidt, at der nu kan være et vandingsforbud på vej til forbrugerne.
“Vi må bede jer om at begrænse vandforbruget, fortsætter det store forbrug, bliver vi tvunget til at udstede vandingsforbud.«
sn.dk, 27-07-2021

 

 

Debat: Lavere spildevandsafgift vil betyde højere vandpriser for borgerne
sn.dk, 26-07-2021

 

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump
På bare en enkelt dag kan badebassinet i haven blive til en cocktail af sygdomsfremkaldende bakterier. Læs her, hvordan du sikrer dig
elbobladet.dk, 26-07-2021

 

 

Vandet i Asnæs skal ikke længere koges
tv2øst.dk, 26-07-2021

 

Forbrugerne opfordres til stadig at spare på vandet, efter at bilist ødelagde boring
fyens.dk, 26-07-2021

 

Debat: Sikke en fornem service fra vandværket!
Uanset hvem på vort lokale vandværk, der måtte have taget initiativet til den personlige service, som vi har modtaget i forbindelse med et par mindre, midlertidige afbrydelser i vandforsyningen, vil vi gerne kvittere for den med denne kommentar.
sn.dk, 26-07-2021

 

Forbrugervalg hos Ærø Vand: – Det er intentionen, at forbrugerne skal være medbestemmende
Der er snart forbrugervalg hos Ærø Vand, og det betyder, at forbrugerne kan stille op til en plads i bestyrelsen. Direktøren i Ærø Vand håber på kandidater til valget, selvom ingen forbrugere før har stillet op. Måske har Enhedslisten på Ærø en på vej.
fyens.dk, 24-07-2021

 

Debat: Grundvandet på Ærø er sikkert og godt beskyttet

Der opstår tid efter anden helt naturligt debat om drikkevandet og grundvandsbeskyttelsen på Ærø. Det er altid rart med opmærksomme borgere! Da der det seneste års tid ikke har været nogen formand for Ærø Vandråd, vil undertegnede forsøge at bringe nogle beroligende fakta ind i debatten.

fyens.dk, 23-07-2021

 

Se billeder: Farvel til det røde vandtårn
Et helt nyt vandværk med bedre og kraftigere pumper har gjort vandtårnet på Centrifugevej overflødigt. Snart skal det rives ned.
sn.dk, 23-07-2021

 

Vandet fra Asnæs Vandværk skal koges inden brug
Anbefalingen om at koge vandet kommer efter, der er fundet coliforme bakterier i drikkevandet fra Asnæs Vandværk, som blandt andet leverer vand til borgere i Asnæs, Høve, Åstofte, Dybdal Huse og Tolsager.
TV2 Øst, 23-07-2021

 

Efter to års ventetid: Endelig officiel indvielse af vandværk
Nr. Snede: Bestyrelsen for Nørre Snedes vandværk prøver nu igen at fejre det (næsten) nye vandværk i Nørre Snede. Vandværket blev taget i brug i efteråret 2019, men på grund af coronaen har det endnu ikke været muligt at holde den officielle indvielse.
Nu har bestyrelsen så sat en ny dato på og har planlagt, at indvielsen skal finde sted lørdag 4. september fra kl. 11.30 til 14 – med selve den officielle del kl. 12.30.
Vejle Amts Folkeblad, 23-07-2021

 

 

Det bliver dyrt at sikre Aabenraa mod oversvømmelser
Byen Aabenraa er nemlig en af de ti byer i Danmark, der er mest truet af oversvømmelse i forbindelse med klimaforandringerne, der blandt andet vil resultere i højere vandstand, hyppigere stormfloder og flere voldsomme skybrud. Men vandet nedefra er også en trussel. De hyppige regnvejr, der ventes i fremtiden, vil nemlig betyde, at grundvandsspejlet kommer til at så højere, og derfor får vandet sværere ved at trænge væk.
JyskeVestkysten, 21-07-2021

 

 

Debat: Vi vil have reel borgerindflydelse i Din Forsyning
De forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer (fra Varde og Esbjerg) skal deltage i andre udvalg end dem, de formelt er valgt til (vand og spildevand)….Som professoren Per Nikolaj Bukh siger, så er der intet i lovgivningen, der taler imod at give forbrugerrepræsentanter indflydelse og ansvar i alle fire selskaber under Din Forsyning.
JyskeVestkysten, 21-07-2021

 

 

 

Debat: Historien om drikkevandets kvalitet: Vi kan vælge at frygte eller at håbe
Der er danskere, der ikke tør drikke vandet fra vandhanerne af frygt for skadeligt indhold. Men vandværksvandet i Danmark bliver stadigt renere, og det er derfor det bedste vand, både nuværende og tidligere generationer danskere har haft.
Århus Stiftstidende, 19-07-2021

 

 

 

Værdifuld natur skal værnes mod skadelig rydning
Synet af græssende køer i højt sommergræs er en del af den oplevelse, som møder mange feriegæster i det danske sommerlands beskyttede naturområder, og sådan skal det fortsat være. Landbrugsstyrelsen vil skærme værdifuld natur på enge og overdrev mod skadelig rydning med maskiner.
Ritzau.dk, 18-07-2021

 

 

 

Raser over dommen fra Egedal: – 100.000 kroner er ikke en fuld og hel erstatning
Bæredygtig Grundvandsbeskyttelses formand Ulrik Lunden har svært ved at forstå det rimelige i dommen om 100.000 kroners engangserstatning i sagen om pesticidfri drift ved Værebro å i Egedal.

effektivtlandbrug.dk, 16-07-2021

 

 

 

Kogeanbefaling for Kregme Vandværks forbrugere ophæves
Forbrugerne fra Kregme Vandværk i Halsnæs, som siden weekenden har skulle koge deres vand, kan nu igen drikke vandet direkte fra hanen.
viaritzau.dk, 15-07-2021

 

 

Ordførere vil have overblik over gift i drikkevandet
Miljøordførere i Folketinget er enige i, at vi skal have bedre overblik over, hvilke stoffer der er i grundvandet. Det er dog vigtigt, at vi ikke bare måler for at måle, men begynder at sætte konkrete grænseværdier for de stoffer, vi allerede ved er giftige.
Ugeavisen.dk, 15-07-2021

 

 

Flere vandværker i Odsherred Kommune frygter, at private vandværksboringer kan være forureningskilder til drikkevandet
Private drikkevandsboringer helt uden kontrol. I Odsherred er der mindst 318 lodrette dræn ned i drikkevandet, og de kan fuldstændig uhindret forurene det ellers gode drikkevand i Odsherred. Der er tale om de private drikkevandsboringer, og det er helt håbløst, lyder det fra Dorte Bøge, der er formand for vandfællesskabet i Odsherred.
sn.dk, 15-07-2021

 

Findes giftstof også i Fredericia?: Brandøvelser i Gudsø og på raffinaderiet under lup
Efter fund af rester af miljøgiften PFOS ved Korsør har Miljøstyrelsen bedt kommuner og regioner gå i gang med at få kortlagt, hvor der er gennemført brandøvelser i mange år. Fredericia Kommune kigger på Center Gudsø, mens Miljøstyrelsen kigger på raffinaderiet.
jv.dk, 14-07-2021

 

 

Sidste etape af minkopgravningen er i gang: 30.000 ton forurenet sand fra minkgrave skal deponeres i Randers
Den sidste skovlfuld mink blev mandag gravet op i Kølvrå ved Viborg og kørt videre til forbrændingen. Men før den sidste af de to minkgrave kan blive fyldt op og lukket af, skal der fjernes 15.000 ton sand, der har ligget under graven. Sandet, der er forurenet af nedsivet væske fra de aflivede mink, skal deponeres i en lergrav ved Randers.
dagbladetholstebrostruer.dk, 14-07-2021

 

Efter opsigtsvækkende giftfund i Korsør: Over 160 steder skal undersøges for farligt stof
Et giftigt fluorstof kan være spredt udover Danmark i forbindelse med tidligere brandøvelser.
dr.dk, 13-07-2021

 

 

Pernille frygter for sin sundhed: Filtrerer sit drikkevand for pesticider
Pesticider bliver ved med at dukke op i vores drikkevand, og det har fået Pernille fra Aarhus til at filtrere sit vand. Flere eksperter mener dog ikke, at det er pesticiderne, vi bør frygte. Men indtil nogle vil betale for og prioritere at undersøge vores vand bedre, må vi leve med, at det ikke er så rent, som vi måske går og tror.
vejleamtsfolkeblad.dk, 13-07-2021

 

 

 

Efter bakteriefund: Nu kan borgere hente rent drikkevand fra tre haner
De cirka 1.400 forbrugere fra Kregme Vandværk, som er berørt af forekomsten af E.Coli-bakterier i drikkevandet, kan hente rent vand ved Kregme Vandværk. Værket holder til på Thorsvej 13 i Kregme. Det oplyser Halsnæs Kommune i et skriftligt svar til Frederiksborg Amts Avis.
sn.dk, 13-07-2021

 

 

Økolog: “Der har aldrig været så mange udfordringer som nu”
Per Thomasen er glad for sit liv som økologisk mælkeproducent, men usikkerheden om fremtidens vilkår er opslidende.
landbrugsavisen.dk, 12-07-2021

 

 

Sidste mink graves op
Ved hjælp af jordprøverne og analyser af grundvandet skal eksperterne nu i gang med at vurdere det nærmere behov for miljømæssige afværgeforanstaltninger
newsbreak.dk, 11-07-2021

 

 

Rent vand skal der kæmpes for i fremtiden
Drikkevandet er godt i Odsherred, men sættes det lange lys på, så er det langt fra sikkert at det vedbliver med at være sådan. På Grevinge Vandværk, forklarer bestyrelsesformand, Anne Hansen, at det er særdeles bekosteligt at sikre vandværket til fremtiden.
sn.dk, 11-07-2021

 

 

Vandværk finder colibakterier i drikkevandet: Borgere skal koge vand før brug
Borgere, der får vandforsyning fra Kregme Vandværk i Halsnæs Kommune, skal koge vandet før brug, efter vandværket er blevet ramt af E. colibakterier.
bt.dk, 11-07-2021

 

 

Fælles front i kampen for rent drikkevand
Under overskriften »Drikkevand på Tværs« går blandt andre Region Hovedstaden og Gribskov Kommune nu sammen i kampen for færre pesticider i vores drikkevand. Blandt andet derfor skal en tættere koordinering mellem vandværker, kommuner og regionen nu sikre et bedre overblik over trusler mod grundvandet og en tættere koordinering af indsatserne på området.
Samarbejdet består af Region Hovedstaden og Gribskov Kommune og Helsinge, Baunehøj og Gilleleje Vandværker. Øvrige interessenter i projektet er Miljøstyrelsen, Helsingør og Halsnæs kommuner og vandværkerne i kommunerne samt DTU.
Sjællandske Medier, 09-07-2021

 

 

Sig farvel til sprøjtegifte: Vi er nødt til at lytte til tvivlen og passe på grundvandet
Debatindlæg af: Niels Jørgen Sørensen, Hinnerup
Hidtil har man troet, at det var de giftstoffer, man benyttede for 50 år siden, der nu forurener vort drikkevand. MEN, undersøgelse fra GEUS (uafhængig forskningsinstitution) påviser giftrester i 70 procent af vores yngste grundvand (0-20 meter under overfladen). Dvs. de lovlige midler, der sprøjtes med nu, ender i vores drikkevand. At andre end landbruget synder og har syndet mod vores grundvand er klart, men dyrkede marker udgør 62 procent af dansk landområde – ofte over vores grundvandreservoirer. Derfor findes hovedproblemet her.
Århus Stiftstidende, 09-07-2021

 

 

Opråb fra landbruget: Det er bedre at rense drikkevandet end at stoppe dyrkningen
Debatindlæg af: Claus Wiese, Gjesing, CEO på Sophienlund og medlem af Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse

Der er meget fokus på dyrkningspraksis på landbrugsjorden, selv om der de sidste 20 år ikke er sløjfet én eneste boring på grund af landbrugets brug af pesticider på dyrkningsfladen. Man fordrejer sandheden ved at påstå overfor vandforbrugerne, at man sikrer vores drikkevand ved at lave indskrænkninger i dyrkningen af landbrugsjorden. Her er vandet jo rent, og det vil det efter al sandsynlighed også være fremover. Kære politikere, rens nu det vand! Det er både billigst og mere sikkert til gavn for borgernes helbred.
Århus Stiftstidende, 09-07-2021

 

Miljøfirma: Vi kan fjerne gift fra jorden
Den internationale miljøvirksomhed KRÜGER A/S er klar med helt ny metode til at fjerne PFOS-giften fra grøft, eng og bunden i noret på stedet. Det vil være første gang i verden, at metoden prøves af i fuld skala. Det er billigere end at køre giftjorden væk til forbrænding.
Sjællandske Medier, 09-07-2021

 

 

Blødt vand har lange udsigter
Der går antagelig et sted mellem fem og 10 år, før SK Forsyning i Slagelse Kommune kan levere mindre kalkholdigt og dermed mindre hårdt vand til forbrugerne. Det fremgår af et svar, som Mogens Johansen på Rødkælkevej i Skælskør har fået fra forsyningsselskabet.
Sjællandske Medier, 09-07-2021

 

Beslutning om vandværks mulige million-investering udskudt
Mandagens generalforsamling i Ejby Vandværk betød, at en endelig beslutning om en muligt investering på 13,5 millioner kroner i et kalkreducerende anlæg er udskudt, oplyser vandværkets formand Claus Steen Hansen. Formanden anslår, at omkring 100 andelshavere deltog i generalforsamlingen og bestyrelsen blev mødt med en lang række kritiske spørgsmål – blandt andet omkring en oplevet mangelfuld kommunikation fra bestyrelsen til andelshaverne og et uventet spørgsmål af teknisk karakter, forklarer formanden.
Sjællandske Medier, 09-07-2021

Landbrugsstyrelsen giver gult lys til to projekter med jordfordeling af 1900 hektar
To projekter i det nordlige Jylland får mulighed for multifunktionel jordfordeling, og 1900 er i spil, nu hvor Landbrugsstyrelsen er gået i dialog med lokale lodsejere. Op imod 1900 hektar landbrugsjord kan potentielt blive jordfordelt for at fremme våd-, skov og naturområder gennem multifunktionel jordfordeling. Det er i hvert fald, hvis lodsejerne siger god for det.

Agriwatch, 09-07-2021

 

 

Region Hovedstaden forhindrer, at forureningen fra Collstropgrunden spredes til beskyttet naturområde

Region Hovedstaden indleder arbejdet med en afværgeløsning for den giftige Collstropgrund. Løsningen skal forhindre videre spredning af arsen fra grunden. Collstropgrunden i Hillerød Kommune er en af landets 10 store generationsforureninger. Arsenforureningen på Collstropgrunden udgør en risiko for det beskyttede Natura2000 vådområde, der ligger syd for Esrum sø, mens der ikke er risiko for den dybereliggende grundvandsressource, som anvendes til drikkevand.

Region Hovedstaden, 08-07-2021

 

 

Nye tilstandsvurderinger for grundvand og kystvande
De nye vurderinger af tilstanden for grundvandet og for kystvande bygger på udvidede data og giver derfor et opdateret grundlag for arbejdet med den kommende vandområdeplan.
Miljøstyrelsen, 07-07-2021

 

 

Vil du være med til at sikre urørt skov i Nordjylland?
60.000 m2 urørt folkeskov er netop nu i gang med at slå rod på Knivholt ved Frederikshavn. Virksomheder og private personer, også uden for Frederikshavn, har nu muligheden for at sætte spor og efterlade spor. Et stykke skov koster 15,- dkk pr. m2.

Hjørring Avis, 07-07-2021

 

 

Ny analyse viser forværring for dansk grundvand
Grundvandet i Danmark er i en stadig værre forfatning. Det fremgår af Miljøstyrelsens seneste tilstandsvurderinger for grundvand og kystvande frigivet tirsdag. “Resultaterne viser blandt andet, at andelen af grundvandsforekomster, som er i ringe tilstand på grund af pesticider og deres nedbrydningsprodukter, er øget. Dette skyldes primært, at der er fundet stoffer i grundvandet, som man ikke har undersøgt for tidligere,” skriver Miljøstyrelsen i en meddelelse.

Cleantechwatsh, 07-07-2021  (artiklen kræver login)

 

 

 

Fredericia igangsætter drikkevandstrategi

I sidste uge vedtog byrådet en strategi, som skal sikre rent vand de kommende mange år. Det er et kollektivt ønske i Fredericia, at der skal gøres en ihærdig indsats for at beskytte drikkevand, og det har også været en opfordring fra Folketinget, at det som det helt klare udgangspunkt skal være slut med at sprøjte i de boringsnære beskyttelsesområder.

Fredericiaavisen, 06-07-2021

 

 

PFAS-stoffer er konstateret i Roskildes grundvand
Grundvandet i Roskilde er forurenet af de miljøfremmede stoffer PFAS, hvilket dog ikke har påvirket drikkevandet. Nu skal Region Sjælland undersøge ni områder for forurening.
Cleantechwatch, 06-07-2021 (artikel kræver login)

 

 

Kalundborg Forsyning svigter: Springer fra vandsamarbejde i 11. time

På et møde for alle vandværkerne i Kalundborg kommune meddelte Kalundborg Forsyning, at de alligevel ikke vil deltage i et såkaldt vandsamarbejde, hvor private vandværker og Forsyningen sammen skulle arbejde for etablering af beskyttelsesområder omkring drikkevandsboringer.
Effektivtlandbrug.dk, 06-07-2021

 

 

Landsby frygter grusgrav i baghaven: Den ligger kun 150 meter fra et boligområde

Det er uforståeligt, hvis der kan graves så tæt på byen, mener grusgravsgruppe under Nim Borgerforening, som vil forhindre, at Region Midtjylland siger ja til en gravetilladelse kun 150 meter fra et boligområde i Nim.

Horsens Folkeblad, 06-07-2021

 

 

GEUS udvikler nye metoder til at vurdere danske grundvandsforekomster
I forbindelse med vandområdeplanerne for 2021-2027 har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) udviklet nye metoder til en indledende vurdering af de danske grundvandsforekomsters generelle kemiske tilstand for pesticider, uorganiske sporstoffer og salte og gennemført tilstandsvurderinger for Miljøstyrelsen.

geus.dk, 02-07-2021

 

Nu bliver der opsat nye målere: Der kommer mere tjek på grundvandet
Viborg Kommune etablerer i den kommende tid 20 nye målestationer, der kontinuerligt følger grundvandsstanden. Målingerne vil gøre det muligt at forudsige vandstandsændringer meget mere nøjagtigt.
viborg.dk, 01-07-2021

 

 

Hvor meget skal vandværkerne teste drikkevandet
Ny vejledning om drikkevand til vandværker og kommuner hvor skal der tages vandprøver, og hvornår kan kommunerne dispensere fra kravene til drikkevandet? Svar på det og meget mere kan man læse om i udkast til Miljøstyrelsens nye vejledning om drikkevand, der nu sendes i høring frem til 27. august.
mst.dk, 01-07-2021

 

 

 

Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2021 er nu åben
Årets ansøgningsrunde til privat skovrejsning er åben fra 1. juli til 30. september. Ansøgning sker i Tast selv.
lbst.dk, 01-07-2021

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder   Dorthe G. Rasmussen   Tlf. 26 70 71 06   Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 16/09 2021