Det skriver pressen

Undersøgelse af forsyningers kommunikation
VUDP-projektet SEKOVA søger dialog med forsyninger om vigtig kommunikation ved anlægsarbejder og driftsforstyrrelser.
Danva.dk, 01-07-20 

 

Grums i drikkevandet
Struer: Struer Forsyning har haft problemer på vandværkerne. Ikke de store problemer, men nok til at det kunne mærkes ude hos forbrugerne.
Dagbladet Ringkøbing Skjern, 01-07-20 

 

Efter afsløring: Flere partier mener at kontrollen med sprøjtegifte skal strammes gevaldigt op
Flere partier mener, at kontrollen med sprøjtegifte skal strammes gevaldigt op. Det sker efter, at Danwatch har afsløret, at forhandlere vejleder landmænd i snyd med sprøjtegift.
Danwatch, 01-07-20 

 

Vandselskaber vil samarbejde om grundvandsbeskyttelse
De senere år har det danske grundvand været under pres. I februar i år viste en massescreening fra Miljøstyrelsen, at forekomsten af pesticider i det danske grundvand er steget markant.
Energy Supply, 30-06-2020 

 

Forhandlere vejleder i snyd med sprøjtegift
To professionelle forhandlere af sprøjtemidler opfordrer til at bruge sprøjtemidlet Kerb 400 SC ulovligt og bagefter skjule det, ved at forfalske en lovpligtig journal. Det afslører Danwatch i podcasten ‘Den gemte gift i vandet’
Danwatch, 30-06-2020 

 

Fælles opfordring: Nu må ministeren på banen
Borgmester, landboformand og vandværksformand i usædvanligt fælles udspil omkring beskyttelse af drikkevandsboringer.
Midtjyllands Avis, 30-06-2020 

 

Nyt sekretariat skal sikre rent drikkevand
Kolding: De senere år har det danske grundvand været under pres. Den udvikling skal tages alvorligt, lyder det nu fra flere aktører i vandbranchen.
JydskeVestkysten, 30-06-2020 

 

Debat: Beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer
Læserbrev: Svar på Preben Kofods læserbrev 26/6, hvor han sammenligner de lovpligtige beskyttelseszoner omkring vandboringer og den tilhørende kompensation med rockermetoder.
Randers Amtsavis, 30-06-2020 

 

Skanderborg Kommune til Miljøministeren: Hvad skal det koste at beskytte grundvandet?

Miljøminister Lea Wermelin opfordrer kommunerne til at indgå frivillige aftaler med landmænd inden for boringsnære beskyttelsesområder for at beskytte værdifulde grundvandsressourcer. Men manglende enighed om kompensationens størrelse og en lang sagsbehandlingstid i Taksationskommissionen betyder, at det er vanskeligt at indgå aftaler.

 

Corona har overhalet festival i vandforbrug
Tre svømmehaller fossede ud igennem hanerne, men ingen grund til alarm, lyder det fra Jelling Vandværk. Merforbruget af vand var kun på 11 procent, men det er mere end forbruget under Jelling Musikfestival.
Vejle Amts Folkebland, 28. juni 2020

 

Førende virksomhed indenfor UV-anlæg til vandforsyningen: Vandværker ser UV i nyt lys
Ultraviolet lys kan hurtigt fjerne bakterier fra drikkevand. Men selvom teknologien har været kendt indenfor dansk vandforsyning i godt og vel 25 år, er det først nu, at den danske vandbehandlingsvirksomhed Silhorko-Eurowater, der netop er blevet opkøbt af Grundfos, oplever, at UV-teknologien har fået sit gennembrud.
Randers Amts Avis, 26-06-2020 

 

Samn Forsyning skruer ned for udledningen af metangas
På vandværker og biogasanlæg forsøger man at mindske udledningen af metangas på to forskellige metoder.
Energy-Supply, 26-06-2020

 

V: Fremtidens forsyningssektor skal drives af grønne markedskræfter
DEBAT: Det er vigtigt, at en ny regulering af forsyningssektoren er grøn, men indeholder effektiviseringskrav til gavn for borgerne. Selv om branchen er bekymret, er det muligt at stille krav til både økonomi og bæredygtighed, skriver Carsten Kissmeyer.
Altinget.dk/forsyning, 26-06-2020

 

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen: Regulering modvirker unødvendigt høje forsyningspriser
DEBAT: Rent vand, klimatilpasning og grønne investeringer – ja, selvfølgelig. Men ikke til unødvendigt høje priser for virksomheder og forbrugere, skriver Jacob Schaumburg-Müller, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Altinget.dk/forsyning, 26-06-2020

 

Danskerne køber badebassiner som aldrig før
Flere forhandlere oplever en stor efterspørgsel efter badebassiner til haven. Danske Vandværker opfordrer til at spare på vandet i varmen. Skulle man stå i en situation, hvor vandforsyningen eller vandværket mangler vand, kan det dog blive nødvendigt at begrænse forbruget til f.eks. badebassiner og organisationen Danske Vandværker anbefaler at man sparer på vandet, så vandværkerne kan følge med. Flere vandværker har kunnet mærke, at danskernes forbrug er steget, og det har fået Skovby Vandværk og Roskilde Kommune med forsyningsselskabet Fors A/S til at indføre et forbud mod havevanding. Ifølge torsdagens tørkeindeks fra DMI er der flere steder i landet forøget eller høj risiko for tørke.
Jp.dk, 25-06-2020

 

Regeringen presset til at rydde op efter store forureninger
Sjælland: S-regeringen skal hurtigst muligt finde penge til at få ryddet op efter landets 10 største forureninger – de såkaldte generationsforureninger. Det har samtlige miljøordførere fra Folketingets 10 partier besluttet på et møde i Folketingssalen onsdag.
Sn.dk, 24-06-2020

 

Generalforsamling i skoven
Holstebro Struer Landboforenings udsatte generalforsamling var rykket ud i skoven, hvor der blev talt om Roundup, vandplaner og foreningens 200 års jubilæum. Flere deltagere med bare arme og korte bukser, en formandsberetning og valghandling, der foregik i det fri under den strålende sol.
Landbrugnord.dk, 24-06-2020

 

Fredet vandværk skal huse gåderum
Vandcenter Djurs og Grenaa Egnsarkiv i samarbejde med gådedesignerne i firmaet HV?M. Penge bevilget af arv fra tidligere grenaaenser. “KLONK! Bag jer hamrer trædøren til vandværket i, og I har nu kun én time til at løse gåderne i fællesskab. Kun I kan nu forhindre, at en dødelig gift spreder sig ud i grundvandet, så hvordan vil I arbejde sammen?”
Norddjurs.lokalavis.dk, 24-06-2020

 

LEGO og Solar Sack er blandt vinderne til dette års Danish Design Award
Solar Sack har udviklet en genopfyldelig plastpose, der ved hjælp af UV-lys renser drikkevand. Løsningen er især udviklet til trejdeverdenslande. Juryen siger: – Løsningen adresserer en kritisk udfordring – den globale mangel på rent drikkevand – og løser dermed både en række sundhedsmæssige og ressourcemæssige problemer. 2,2 milliarder mennesker har ikke adgang til rent drikkevand og godt 1 milliard er afhængige af træ eller kul til at koge deres vand.
Plast.dk, 23-06-2020

 

Flere vandværker med opråb om danskernes forbrug – nogle har allerede lukket for hanen
Det er generelt en god idé at spare på vandet om sommeren, siger brancheorganisationen Danske Vandværker. Den seneste tids varme vejr og høje temperaturer har lagt pres på flere danske vandværker.
Tv2nyhederne.dk, 22-06-2020

 

Pelle Dragsted: Er Dan Jørgensen klima- eller privatiseringsminister?
KOMMENTAR: Dan Jørgensen fortsætter uden at blinke den linje, som blev sat af Corydon og McKinsey, når han vil privatisere forsyningssektoren. Det går ud over klimaforhandlingerne, skriver Pelle Dragsted.
Altinget.dk/forsyning, 22-06-2020

 

Jesper Frost Rasmussen: En bæredygtig drikkevandsboring har alle parter med
KOMMENTAR: Når der skal laves aftaler om BNBO-områder, er det letteste for kommunen at gøre det med den enkelte lodsejer, men hvis aftalerne skal være bæredygtige, skal de have alle interessenter med, skriver Jesper Frost Rasmussen (V).
Altinget.dk/miljø, 22-06-2020

 

Stop med at vande græs og fylde badebassiner
I næste uge varsler DMI hedebølge og helt op til 30 grader. Vejret er perfekt til at finde badebassinet frem fra skuret.
Med mindre man bor i Skovby i Midtjylland.

Bt.dk, 21-06-2020

 

Vrede vandværksforbrugere: Giv os den generalforsamling nu
Forbrugerne under Nordfyns Vandværk er vrede og frustrerede over det argument, Nordfyns Vandværks advokat har brugt til at skabe tvivl om underskriftsindsamling.
Fyens.dk, 19-06-2020

 

Kronik: Geotermien er klar – er Danmark?

Danske forsyningsselskaber er førende indenfor kollektiv forsyning, herunder fjernvarme, rent drikkevand samt grøn strøm. Danske arkitekter og ingeniører er førende indenfor byplanlægning. Danske geologer og ingeniører er førende indenfor miljøteknologi, herunder undergrundskortlægning, grundvandsmodellering og drikkevandsbeskyttelse.
Ing.dk, 20-06-2020

 

 

Særlige poster sender Verdo i rødt
energy-supply.dk, 19-06-2020

 

DI: Reguleringen af forsyningssektorerne er ikke gearet til fremtiden
DEBAT: Der er brug for en ny regulering af forsyningssektoren, der kigger ind i fremtiden. Det skal være en dialog- og incitamentsbaseret økonomisk regulering, som samtidig stiller grønne krav til virksomhederne, skriver Troels Ranis.
Altinget.dk, 19-06-2020

 

Vandingsforbud: Græsplænen må tørste hele sommeren
Selv om solen står højt, og græsset begynder at svede, så er det i Roskilde Kommune forbudt at vande plænerne i sommermånederne. Mange steder i landet er tørkeindekset højt, og for mange er det fristende at vande plænen, hvis den begynder at få et gulligt skær. Men i Roskilde Kommune er det forbudt at vande plæner. Forbuddet gælder i sommermånederne, hvor forsyningsselskabet Fors oplever, at vandforbruget stiger. “Den varme brise, der i øjeblikket er over os, sætter pumperne på vandværkerne på overarbejde”, fortæller vandchef Steffan Alexander Thule Madsen fra Fors.
Sn.dk, 18-06-2020

 

Forbrugerstyret er min foretrukne selskabsform
Anders Skovdal har en forkærlighed for forbrugerstyrede virksomheder. Som ny formand i EWII har han sat dialog og mandskabsbehandling i fokus. I arbejdet for at skabe værdi til Trekantsområdet modtager han på tomandshånd årligt bestyrelsesmedlemmernes input og evaluerer indsatserne.
Danskenergi.dk, 18-06-2020

 

Coronakrisen skaber rift om badebassiner
Sommerens varme og de lukkede svømmehaller har fået salget af badebassiner til at eksplodere
Ekstrabladet.dk, 18-06-2020

 

Drikkevandsrør utæt: 1000 liter vand forsvinder hver time

Kølvrå: Et drikkevandsrør i Kølvrå er utæt. Omkring 1000 liter forsvinder hver time ud af ledningsnettet for kommunalt ejede Energi Viborg Vand, som står for drikkevandsforsyningen til de omkring 440 forbrugere i byen.
Det har stået på et stykke tid, men Energi Viborg Vand har endnu ikke fundet lækagen og dermed fået mulighed for at stoppe udslippet, fortæller Mogens Brems Knudsen, chef for vandafdelingen under Energi Viborg.
Viborgfolkeblad.dk, 18-06-2020
https://viborg-folkeblad.dk/artikel/drikkevandsr%C3%B8r-ut%C3%A6t-1000-liter-vand-forsvinder-hver-time

 

Vand er ikke en ressource – det er et livsvilkår
Debatindlæg: Når man kan læse, at økonomiske vismænd og dermed beslægtede konsulenter i den ene rapport efter den anden påstår, at den danske vandsektor kan rationaliseres og effektiviseres for adskillige milliarder kroner, må man igen konstatere, at det er livsfarligt at overlade vigtige samfundsspørgsmål til så smalt uddannede mennesker som økonomer ofte er. De fleste økonomer ser ikke mennesker som subjekter, men som objekter, altså ting. Indlægget er skrevet af Mogens Sparre, medlen af landsbestyrelsen, i Danske Vandværker, formand for Blokhus Vand.
Nordjyske.dk, 17-06-2020

 

Vandværk lukkede for hanen: Varmt vejr fører til vandmangel
Boeslunde Vandværk har som mange andre vandværker oplevet forbruget af vand stige voldsomt i takt med at temperaturen stiger. En stigning, der har betydet både tomme vandhaner hos værkets brugere og en livlig debat på vandværkets hjemmeside vedrørende, hvad der kan og bør gøres ved problemet.
Sn.dk, 17-06-2020

 

Vandværket vil være landets bedst drevne
Visionen er klar for bestyrelsen og der arbejdes målrettet på at fuldføre den. Der er i løbet af 2019 kommet “flere kunder i butikken”
Give: Byens vandværk er fortsat i smulte vande og det ses tydeligt af mængden af medlemmer, der dukker op til andelsselskabets generalforsamling. Mandag aften var der ingen problemer med at overholde afstandskravene mellem deltagerne. Og når vandværket på forhånd havde kundgjort, at generalforsamlingen ville blive aflyst, hvis der kom så mange, at forsamlingsforbuddet for større forsamlinger ville blive overtrådt, må det ses som en helgardering fra bestyrelsens side.
Vejleamtsfolkeblad.dk, 16-06-2020

 

Ny opfindelse kan rense vandet

31-årige Bente har opfundet en metode, der kan rense dit drikkevand for skadelige kemikalier
Ved hjælp af strøm kan grundvandet rense sig selv for skadelige stoffer fra 60’erne og 70’erne.
Dr.dk, 16-06-2020

 

 

Trods havevanding og fyldte badebassiner: Rigeligt med vand til thy- og morsingboerne
Sommeren er for alvor kommet til Danmark, og de høje temperaturer kan aflæses direkte på vandforbruget.
I det varme vejr bruger danskerne nemlig mere vand end normalt til for eksempel opfyldning af nyindkøbte badebassiner og havevanding.

Limfjordupdate.dk, 16-06-2020

 

Vandværk i Voel løb tør for vand
Søndag aften kunne Voel Vandværk konstatere, at vandtanken var tom. Det skete efter en dag med masser af havevanding blandt vandværkets kunder
Midyjyllandsavis.dk, 16-06-2020

 

 

Silhorko bliver opkøbt af Grundfos
Silhorko-Eurowater har i dag indgået aftale om at blive købt af Grundfos

skanderborg.dk, 16-06-2020

 

Badeglade borgere og tørstige haver betyder nu, at et vandværk i det sydlige Sorø lukker for vandet.

Henrykte hvin fra børn, der hopper i pølen, og lyden fra strålerne på en vippevander hører for mange sommeren til. Men den pludselige varme de seneste dage har nu sendt pumperne på overarbejde hos Frederiksberg Vandværk i det sydlige Sorø.
Tv2.dk, 15-06-2020

 

Planloven skal også tage hensyn til miljø, natur og klima
Evalueringen af planloven er en kærkommen anledning til at se på, om man kan sikre en endnu bedre balance på tværs af by og land – og samtidig bidrage til at løse de klima- og biodiversitetsudfordringer, vi står overfor. Det skriver miljøudvalgsformand, Heino Knudsen.
Danske Regioner.dk, 15-06-2020

 

Grundfos køber Silhorko-Eurowater

Grundfos har indgået en aftale om at købe Silhorko-Eurowater og har dermed markant styrket sin markedsposition inden for vandbehandling. Købet er tæt forbundet med Grundfos’ 2025 Strategi om at styrke sin førerposition inden for innovativ vandteknologi, og formål om at pionere løsninger til verdens vand- og klimaudfordringer og dermed generelt forbedre menneskers livskvalitet.
Fødevarefokus.dk, 15-06-2020

 

Forsyningssekretariatet efter kritik: Ingen grund til at ændre på vores konklusioner
Altinget.dk/forsyning, 15-06-2020

 

Landboforening vil følge Beder-sag til dørs
Landbruget har stævnet staten, fordi der på dele af landbrugsjorden omkring Beder, Mårslet og Malling ikke må anvendes pesticider på grund af drikkevandsinteresser. Formanden for Landboforeningen Kronjylland lovede på foreningens generalforsamling torsdag at følge sagen helt til dørs.
Effektivlandbrug.dk, 13-06-2020

 

Nu kan vandet drikkes uden filter
Vandet fra Ledøje Vandværk er nu igen så rent, at det kan drikkes uden ekstra rensning. Det fremgår af en orientering, som Teknik- og Miljøudvalget fik på sit seneste møde.
Sidste år betød fund af chlorothalonilamidsulfonsyre, CTA, over grænseværdien, at beboerne i Ledøje i nogle uger måtte hente vand fra tanke, indtil vandværket fik opsat et aktivt kulfilter til behandling af vandet.
Sn.dk, 12-06-2020

 

Splid i vandværk

I takt med at der åbnes op for større forsamlinger, kræver en gruppe borgere handling for at få gennemført en ekstraordinær generalforsamling i Nordfyns Vandværk. Nu har vandværkets bestyrelse gennem sin advokat forkastet underskriftsindsamlingen.
Fyens.dk, 11-06-2020

 

Vandtårnets forvandling
Vandtårnet i Tårs bliver nyt udkigspunkt. Et lokalt samarbejde er ved at puste liv i det 17 meter høje vandtårn på toppen af Bålhøj i Tårs.Tårnet blev taget ud af drift helt tilbage i 1973, og tidens tand begyndte at gnave i murværket, hvor sten efterhånden begyndte at falde ned – og den lille trappe, der førte op på tårnets top måtte afspærres.
vendelboposten.dk, 11-06-2020

 

Fra kommunalt til forbrugerejet vand
Læserbrev: Formanden for Ringkøbing-Skjerns forsyning, Helge Albertsen, er i avisen citeret for at mene, at den eneste gangbare vej til at sikre vandkvaliteten i kommunen er at samle alle vandværker under forsyningen. Tilsyneladende mener formanden, at den store, kommunale multiforsyning passer bedre på borgernes drikkevand end mindre vandværker. Måske vi i virkeligheden skulle overveje at gå den stik modsatte vej og i stedet øge andelen af forbrugerejede vandværker.
Jv.dk, 11-06-2020

 

Kortere rør kan minimere risiko for bakterievækst
Kortere rør kan minimere risikoen for bakterievækst
Kvaliteten af drikkevand kan påvirkes af hygiejneproblemer før, under og efter en installation af lange rør. Derfor introducerer Viega nye 3-meter rør med propper, som kan mindske tilvæksten af bakterier.
Installator.dk, 10-06-2020

 

Poul Due Jensens Fond: 75 procent af vores donationer går til coronakrisen i år

Det kan være i udviklingslande, hvor fonden er meget aktiv på humanitær hjælp og sikringen af rent drikkevand
Altinget.dk, 10-06-2020

 

Drikkevand produceres uden spor af pesticider
Det kommer med garanti bag på de fleste på stenbroen. Det vil man ikke kunne bebrejde dem. For grundvandet og dets tilstand kan i dén grad dele vandene herhjemme, og der er sagt og skrevet meget om emnet. Især af folk, som har landbruget på bekvem afstand, og som derfor kan kloge sig på temaet helt uden konsekvenser. Landbruget er utallige gange udråbt til den helt store synder. Men nu kan der endelig være håb forude.
Jyllands-posten.dk, 09-06-2020

 

Ja til solceller i Torup: To politiske udvalg sender solcellepark i høring
To politiske udvalg har sagt ja til at sende en lokalplan for en ny solcellepark ved Torup i høring. Hvis kommunalbestyrelsen godkender forslaget på sit møde den 17. juni, kommer solcelleparken i høring i otte uger. I den periode vil der blive afholdt et borgermøde.

Fyens.dk, 08-06-2020

 

Forsyning vil have private vandværker under sig for at sikre vandkvalitet
Ringkøbing-Skjern Forsynings formand vil have de forbrugerejede vandværker i kommunen ind under den kommunale forsyning for at sikre ens drikkevandskvalitet og miljø- og grundvandsbeskyttelse for hele området.
Cleantechwatch.dk, 08-06-2020

 

Nu skal de mange udsatte generalforsamlinger afvikles
Mange foreringer har ikke fået afviklet deres generalforsamlinger, selv om det ifølge deres vedtægter skulle være sket. Forsamlingsforbuddet gjorde det nødvendigt at udsætte dem, men nu skal de afvikles.
Fredericiadagblad.dk, 08-06-2020

 

Heino Knudsen: De ti generations¬forureninger råber på politisk handling
Altinget.dk, 08.06.2020

 

Vandværk skaber område med forbedret biodiversitet

I weekenden den 23. og 24. maj og frem til tirsdag den 26. maj kom græsarealet vest for vandværket i Ulstrup pludselig til at se anderledes ud. Først blev der sat en masse pinde i jorden, hvorefter der blev fræset imellem pindene og til sidst, i tirsdags, blev græsset pløjet ned.

Bjerringbro-avis.dk, 06-06-2020

 

DEBAT: Hvem skal udforme og betale for klimapolitikken?
Novafos meddelte fornylig, at alle vandmålere vil blive udskiftet til en ny model, der kan aflæses automatisk af vandselskabet. Man glemte at oplyse, hvem der betaler regningen.

sn.dk, 06-06-2020

 

Vi har behov for en ny folkebevægelse, hvor vi sammen investerer i vores fælles, danske jord
Kapløbet om at eje dansk jord er begyndt. Hvis ikke vi handler nu, er Danmark snart på udenlandske hænder, skriver Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, og Kim Qvist, direktør for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, i dette debatindlæg
Information.dk, 05.06.2020

 

Sådan sikres vandkvaliteten: Formand vil gerne have små private vandværker ind under Forsyningen

Ringkøbing-Skjern Forsyning leverer vand til to tredjedele af kommunens borgere. Formand Helge Albertsen mener, at det var naturligt, hvis de mange små private vandværker kom ind under forsyningen for at sikre grundvandsbeskyttelsen.

dagbladetringskjern.dk, 04-06-2020

 

Perfekt vandbehandling takket være regulerbare kapselblæsere
Birkerød Vandforsyning belufter idag vandet med hjælp fra 2 Tyr kapselblæsere fra Busch.
Energy-Supply, 04-06-2020

 

Regeringen skal hurtigst muligt finde penge til de største forureninger
Regeringen skal arbejde på hurtigst muligt at finde flere penge til oprydning efter Danmarks største jordforureninger – de ti generationsforureninger. Det mener et samlet folketing. SF og Venstre havde onsdag indkaldt miljøminister Lea Wermelin (S) til en forespørgselsdebat for at få hendes svar på, hvad regeringens næste skridt er i forhold til generationsforureningerne.
HorsensFolkeblad. Dk, 03-06-2020

 

Hofor lukker vandværk truet af forurening midlertidigt
Grundvandsmagasinet under et vandværk i Dragør er så forureningstruet, at Hofor nu midlertidigt har lukket vandværket. Flere af forsyningsselskabets boringer i kommunen er i større eller mindre omfang påvirket af forurening.
Cleantechwatch.dk, 03-06-2020

 

Alle lamper med rødt blinker: Fodboldbaner sprøjtet med roundup kan blive en dyr affære
Det kan tage flere år, før man ved, om der er sket en forurening, siger biokemiker.

På Hørdum Stadion i Thy har fodboldbanerne mildest talt set bedre dage.

Tv2nyheder.dk, 03-06-2020

 

Kronik: Mistillidsparadigmet i forsyningssektoren hører til på historiens mødding
Altinget.dk, 02-06-2020

 

Alle lamper med rødt blinker: Fodboldbaner sprøjtet med roundup kan blive en dyr affære
Nordjyske.dk, 02-06-2020

 

Genial ide: Sådan får Peter naboerne til at droppe ukrudtsmidler
Helt tæt på Hjørring Vandværk bliver der stadig brugt ukrudtsmidler, men driftsleder har succes med positiv kontakt
Nordjyske.dk, 02-06-2020

 

Dødelig bakterie i vandet på Aarhus Rådhus
I forbindelse med genåbningen af Aarhus Kommunes administrationsbygninger under Teknik og Miljø er der lavet målinger af legionellabakterier i vandinstallationerne.
Energy-supply.dk, 02-06-2020

 

Gratis økologiske omlægningstjek i Holbæk Kommune
PRESSEMEDDELELSE | Holbæk Kommune tilbyder i samarbejde med Økologisk Landsforening gratis omlægningstjek til landmænd i kommunen.

Holbæk.dk, 02-06-2020

 

Opgørelser over pesticidstoffer i de almene vandværkers boringskontrol

GEUS offentliggør fra foråret 2020 hvert kvartal data for pesticidstoffers forekomst i de almene vandværkers indvindingsboringer.

GEUS.dk, 28-05-20

 

Drikkevand: Miljøminister »dybt »bekymret over fund af giftstoffer

Fund af pesticider og andre sprøjtegifte i drikkevandsboringer er dybt bekymrende, og derfor skal grundvandet beskyttes bedre, end vi gør i dag.

Sn.dk, 28-05-20

 

Læserbrev: Rent drikkevand sættes unødigt under pres af Aarhus Kommune
Højst overraskende har Aarhus Kommune i strid med sine politiske beslutninger i nu mere end et år ladet pesticider sive ned og forurene sårbart drikkevand trods egne påvisninger af giftforureninger, en vunden ankesag og en klokkeklar mulighed for at handle. Fra sidelinjen tænker vi, at når man ved at knipse med fingrene kan finde 250 mio. kr. til at udbygge stadion og omgivelser (og al mulig respekt for dette), så er to mio. kr. årligt til opfyldelse af byrådets egen politik til sikring af vores drikkevand vel også indenfor det muliges kunst?
Århusstiftidende.dk, 28-05-2020

 

Regnvand skal bruges til toiletvask og tøjvask i ny forstad
I byen Nye ved Århus skal der som noget helt nyt udelukkende bruges renset regnvand – og ikke drikkevand – til toiletskyl og tøjvask. I dag blev første spadestik taget til anlægget, der skal rense regnvandet.

Grundvandsressourcerne i Danmark er under pres.
Tv2Østjylland.dk, 27-05-2020

 

Thy-virksomhed revolutionerer vandopbevaring i Australien
Flydebrikker fra Thisted-virksomheden Hexa-Cover A/S reducerer fordampning fra vandreservoirer med op til 80 procent. Virksomheden har med en ny certificering, til også at overdække drikkevand, opnået en yderligere styrkelse af markedspositionen på det australske marked.
Limfjordupdate.dk, 27-05-2020

 

Danmarks største folkeskov på vej: Nu plantes 100.000 træer
Knap 100.000 træer plantes lige nu i True Skov i den vestilige del af Aarhus.
Tv2østjylland.dk, 26-05-2020

 

Drikkevand: Kræver minister-handling mod pesticid-trussel
Det er ikke godt nok, at et utal af drikkevandsboringer landet over trues af pesticider. Sådan lyder det fra flere partier i Folketinget, der vil have S-regeringen og miljøminister Lea Wermelin til at tage fat på problemet. Alene i Region Sjælland er der op imod 750 gamle pesticidpunktkilder, som store landbrug, maskinstationer og gartnerier har spildt eller deponeret for flere årtier siden, som skal opspores og i de tilfælde, det er nødvendigt, bremses, inden de når frem til drikkevandsboringerne.
Ifølge enhedslistens miljøordfører Mai Villadsen, er problemet med pesticider dog langt større end det. Og hun har derfor indkaldt Lea Wermelin i samråd om sagen onsdag.
Sn.dk, 26-05-2020

 

Efter indsamlingsshow: I dette forår får Danmark 25 nye Folkeskove
I 2019 gik TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening sammen om landets første store indsamlingsshow til gavn for klimaet. Målet var at plante én million træer sammen med danskerne og skabe nye Folkeskove i hele landet. Den danske natur kan nu se frem til en hjælpende hånd. Det sker i form af i alt 47 Folkeskove.
Mypresswire.com, 26-05-2020

 

Regeringen har onsdag præsenteret første del af klimahandlingsplanen

Klimaudspillet består af seks hovedspor, der tilsammen forventes at give reduktioner på 2 millioner ton CO2 i 2030. Læs udspillet her.

altinget.dk/forsyning, 25-05-2020

 

Dianalund Vandværk har styr på forsyningssikkerheden
Vandværket har netop fået tilladelse til at etablere et UV-desinfektionsanlæg, men bestyrelsen har også øje på nye boringer og på sigt et helt nyt vandværk. De 3.000 andelshavere i Dianalund Vandværk kan snart sætte sig lidt tryggere til rette i lænestolen. Dianalund Vandværk har nemlig netop fået Sorø Kommunes tilladelse til at etablere et desinfektionsanlæg, der med UV-lys kan rense vandet, hvis der opstår en forurening.
Sn.dk, 24-05-2020

 

Aarhus viser vejen for reduktion af drivhusgasser i vandsektoren
Regeringen har et mål om, at vi i Danmark frem mod 2030 skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent. Ny opgørelse fra Aarhus Vand viser, at det inden for vandsektoren er muligt at nå dette mål.
DANVA, 20-05-2020 

 

2,43 hektar landbrugsjord kan blive til skov
Det vurderes fra kommunens side, at skovrejsning vil bidrage positivt til beskyttelse af grundvandsressourcen.
Vejle Amts Folkeblad, 20-05-2020

 

Hørup Skov vokser og vokser

Naturstyrelsen har erhvervet nye realer til skovrejsning i Hørup Skov syd for Slangerup, skriver Frederiksborg Amts Avis. Jordfordelingskommissionen har den 13. maj 2020 afsagt kendelse og dermed godkendt en jordfordeling ved Slangerup, oplyser Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.
sn.dk, 18-05-2020

 

Regionen undersøger gammel losseplads
På adressen Hårbyvej 2, lige syd for Firgårde, blev der fra 1978 og frem til 1995 i en nedlagt mergelgrav deponeret affald fra både husholdninger og erhverv, herunder kemikalier samt bygge- og husholdningsaffald. Det har forurenet jorden, hvorfor Region Midtjylland gør klar til at undersøge området, der ligger cirka 300 m fra en af Ry Vandværks såkaldte kildepladser.
skanderborg Ugeavis.dk, 17-05-2020

 

Politisk aftale om bedre klimatilpasning
Efter en rekordvåd vinter har regeringen og partierne bag vandsektorloven indgået en politisk aftale om bedre klimatilpasning. Aftalen giver vandselskaberne bedre muligheder for at lave klimatilpasningsprojekter, der kan håndtere de stigende vandmængder. Det skal beskytte danskerne bedre mod oversvømmelser ved massiv regn.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.dk

 

DI svarer på kritik af klimapartnerskab: Privatisering er midlet, ikke målet

REPLIK: Der er ingen skjulte agendaer i klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, men kun et mål om at genanvende så meget affald som muligt med hjælp fra det private, skriver Dansk Industri.

altinget.dk/forsyning, 15-05-2020

 

Ukrudt er ok: Aalborg opfordrer borgerne til at lave vilde haver
DKNyt.dk, 15-05-2020

 

Konsolidering af vores drikkevand er ikke vejen frem
Skal vi genrejse eller genopfinde samfundet efter den krise, vi er kastet ud i på grund af Covid-19? Det er et af de mange spørgsmål, som diskuteres flere og flere steder.
Energy-supply.dk, 14-05-2020

 

Miljøministeren står fast på sprøjteforbud: ”Jeg har ikke i sinde at tage arealer ud”

SAMRÅD: Kritikken af regeringens forbud mod at sprøjte § 3-natur preller af på miljøminister Lea Wermelin. Det er en magtdemonstration, når hun ikke går efter et bredt kompromis, mener DF.
Altinget.dk/miljø, 14-05-2020

 

14 grønne organisationer: Landbruget underkender naturens gevinster ved sprøjteforbud
DEBAT: Landbruget har ret til at beskytte medlemmernes økonomiske interesser og argumentere imod regeringens forslag om sprøjteforbud i § 3-beskyttede arealer. Forslaget vil styrke naturen i det åbne land, skriver 14 grønne organisationer.
Altinget.dk, 13-05-2020

 

Region Nordjylland renser pesticidforurenet grundvand i Visborg – pris 1,2 mio kroner
Region Nordjylland er i fuld gang med oprensning og sikring af grundvandet under en tidligere maskinstation i Visborg, fordi forureningen på sigt er en risiko for borgernes sundhed.
Fjordavisen.dk, 12-05-2020

 

Vandværk på Nordfyn får nu grønt lys til at bruge kalkknuser fra Amtech
Cleantechwatch.dk, 11-05-2020

 

I glemmer det frivillige arbejde på vandværkerne
DEBAT Effektiviseringsrapport har alt for ensidigt fokus på effektivisering og vil regulere i stedet for afbureaukratisere, lyder det fra de forbrugerejede vandværker.

Dknyt.dk, 10-05-2020

 

Ukrudtet skal bekæmpes uden gift
Brugen af pesticider til ukrudtsbekæmpelse på offentlige arealer i Vejen Kommune skal ophøre ved udgangen af 2020.
Jv.dk, 08-05-2020

 

Heino Knudsen: Fortidens synder forurener grundvandet
KOMMENTAR: Beskyttelse af drikkevandet mod de mange forskellige forureninger er et kapløb mod tiden. Det kræver en hård prioritering i den enkelte region hver eneste dag, skriver Heino Knudsen (S).
Altinget.dk/miljø, 06-05-2020

 

Nye skovområder reducerer CO2-udledning
PRESSEMEDDELELSE | Tre nye skovområder er på vej i Holbæk Kommune. Skovene vil reducere CO2-udledningen og sikre let adgang til den nære natur.

Holbæk.dk, 05-05-2020

 

Høje vandpriser mindsker forbruget og sikrer nye løsninger
Danskerne betaler nogle af de højeste vandpriser i verden. Men de høje priser giver et lavere forbrug, sikrer vedligeholdelse af nettet og dækker en del af de afledte miljøomkostninger, skriver professor i en gennemgang af Miljøstyrelsens økonomiske vand-analyse.

Watertech.dk, 05-05-2020

 

Forsker og rådgiver: Rent grundvand er en utopi uden snarlige indgreb
DEBAT: Forurening med pesticider har ikke blot store økonomiske konsekvenser for vandværkerne, men det skader også borgernes helbred og derfor er et forbud mod brug af sprøjtemidler på høje tid, skriver Erik Arvin og Jens Andersen.
Altinget.dk/miljø, 05-05-2020

 

Donor-sand sendes ind i kampen mod pesticiderne
Stigende forekomster af pesticider i grundvandet giver i disse år anledning til bekymring på landets vandværker, som gerne vil levere rent og sikkert drikkevand til forbrugerne.
Energy-supply.dk, 04-05-2020

 

Påstande om klimapartnerskab holder ikke vand
Klimapartnerskabet for energi og forsyning har leveret bundsolide anbefalinger på baggrund af en bred inddragelse. Den anerkender betydningen af grøn, men kobler sektorer. Påstandene om en lukket fest med tunnelsyn holder derfor ikke vand.

Danskindustri.dk, 04-05-2020

 

Det nytter ikke at lukke øjnene: Vi skal bekæmpe og beskytte
Miljøstyrelsen gennemførte sidste år den hidtil største massescreening af det danske grundvand. 263 vandboringer blev undersøgt for 415 forskellige pesticidstoffer. Resultatet var nedslående.
Energy-supply.dk, 02-05-2020

 

Østre Landsret har afsagt dom i principiel sag om driftsbidrag

Vandforsyninger må gerne opkræve et fast driftsbidrag for boligenheder, hvor der ikke er etableret en vandmåler ejet af vandforsyningen.
Energy-supply.dk, 01-05-2020

 

Vandværker: Rapport tager ikke højde for millionværdien ved frivilligt arbejde
DEBAT: Forbrugerejede vandværker er demokratiske og decentraliserede. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport er i beskrivelsen af vandværkerne mangelfuld, skriver Susan Münster.
Altinget.dk/forsyning, 01-05-2020

 

Danske Vandværker beskylder rapport for at glemme frivilligt arbejde for millioner
Øgede krav om effektivisering vil betyde mere unødvendigt bureaukrati for de forbrugerejede vandværker, mener brancheorganisationen Danske Vandværker.
Cleantechwatch.dk, 30-04-2020

 

Vandmangel: Varmt forår og mere hjemmetid får os til at bruge mere vand

Gadevang Vandværk måtte køre ekstra vandtanke i stilling, da der manglede vand i hanerne i sidste uge.
Sn.dk/Hillerød, 30-04-2020

 

Forsyning: Turistmangel giver risiko for højere vandpriser
Turisternes manglende indtog i Billund betyder, at der bliver brugt langt mindre vand end sædvanligt.

Billund Ugeavis, 29-04-2020

 

Efter 13 års kamp: Juelsminde Vand ude af vandsektorloven ved årsskiftet
Ved årsskiftet træder vandværket i Juelsminde ud af den stærkt debatterede vandsektorlov. En lov, som vandværket, allerede inden den blev vedtaget, forudså, ville skabe en masse ekstra udgifter og administrativt arbejde.

Horsens Folkeblad, 29-04-2020

 

Vandselskaber kan effektiviseres for 3,9 mia. kr.
Der kan findes 3,9 mia. kr. gennem effektivisering af danske vandselskaber, viser en ny analyse fra Forsyningssekretariatet.
Cleantechwatch.dk 29-04-2020

 

Ny kortlægning: Stort uudnyttet potentiale for geotermi
Ny kortlægning afslører et stort uudnyttet potentiale for at bruge geotermisk energi – en uendelig varmekilde med et lavt CO2-udslip. Men det er vanskeligt at bore efter det varme vand.
energiwatch.dk, 28-04-2020

 

Lokal opvarmning fjerner stor trussel mod hovedstadens drikkevand

Grundvandet i Region Hovedstaden er særligt truet af klorerede opløsningsmidler. Regionen prioriterer først oprensning af de grunde, hvor man får mest drikkevand for pengene, bl.a. ved et tidligere militærområde, hvor man sikrer drikkevand til cirka 170.000 indbyggere – til blot 15-20 øre pr. m3.

Ingeniøren, 28-04-2020

 

Energi & Forsyning artikel: Nødberedskaber og skattefritagelse
Forsyningsselskaber har under Corona-krisen etableret nødberedskaber, så værkerne vil være i stand til at hjælpe hinanden i det omfang, der er behov for – fx ved at et værk køber medarbejdere ind fra et andet værk.
BDO, 27-04-20 

 

Nu vogter data over Sorøs vandforsyning
Mathias Stephensen fik en god ide til et overvågningssystem, der i dag holder øje med læk fra vandværker.
Electronic Supply, 27-04-20

 

Region Nordjylland undersøger skjult forurening
Region Nordjylland er netop gået i gang med de supplerende undersøgelser af en mulig jordforurening i Skørping.

Licitationen, 24-04-20

 

Miljøministeren: Forbud mod at sprøjte og pløje beskyttede naturområder vil give mere plads til insekter og fugle
Et nyt lovforslag fra regeringen skal sikre, at der fremover ikke sprøjtes, pløjes eller spredes gødning på en række engområder. På et areal på størrelse med Mors vil der med forslaget komme rigere natur og bedre vilkår for vilde dyr og planter.
Publiceret 24. april 2020
Mfvm.dk, 24-04-2020

 

Landbruget kritiserer sprøjteforbud: Det er dyrt og er ikke målrettet god natur
NATUR: Regeringens forbud mod at sprøjte og bruge gødning i naturområder rammer arealer med meget lav naturværdi, viser analyse fra landbruget, der vil have forslaget taget af bordet. Det er et vigtigt forslag, der vil forbedre biodiversiteten, fastholder DN.

Altinget.dk/miljø, 24-04-2020

 

Ugens vand: Det tørrer ud i landskab og ordrebøger – jord og økonomi skal vandes
For få uger siden var Danmark et vandland. Nu er vi ramt af den værste forårstørke i mindst 15 år. Og midt i det hele er der jo virussen, der igen sætter sit præg på de fleste af ugens nyheder med betydning for vandsektoren.
Watertech.dk, 24-04-2020

 

Kronik: Rens drikkevandet indtil vi kender kemien i grundvandet

Ing.dk, 23-04-2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder

 

Dorthe G. Rasmussen

 

Tlf. 26 70 71 06

 

Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 30/06 2020