Det skriver pressen

GEUS-forsker modtager prestigefuld pris for forskningsarbejde mod renere drikkevand globalt
Case van Genuchten, geokemiker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, har netop modtaget prisen ’2020 Water Young Investigator Award’ fra det internationale tidsskrift Water for sin forskning i, hvordan jernmineralet magnetit kan rense arsenforgiftet drikkevand.
Geus.dk, 01-04-2020

 

Verdo og Dronningborg Vandværk slås om retten til Gimming
Politikerne i Randers skal tage stilling til, om vandforsyningsplanen skal ændres, så Verdo formelt får forsyningsretten til Gimming, som forsyningsselskabet allerede nu leverer vand til. Dronningborg Vandværk er lodret uenig og kræver, at værket får lov til at sende vand til Gimming – i henhold til vandforsyningsplanen.
Randersamtsavis. dk, 31-03-2020

 

Stort er ikke lig med bedst
Danske Vandværkers direktør udfordrer her argumentationen om, at en centralisering af drikkevandsforsyningen ville være at fortrække frem for den nuværende decentrale struktur.

Watertech, 31-03-2020

 

DBI med til at sikre danske vandværker og andre SMV’er mod cyberangreb
Brancheforeningen Danske Vandværker er gået sammen med DBI og de to ekspertvirksomheder inden for bl.a. cyber og avanceret dataanalyse, Derant og Halfspace i projektet ’Samarbejdende Cybersikkerhed’. Projektet skal udvikle en samlet løsning, der skal sikre danske vandværker og andre SMV’er mod cyberangreb. Industriens Fond har sponsoreret 8 mio. kr. til projektet, som løber fra 2020 og to år frem.
Securityworldmarket,com, 30-03-2020

 

Håb om nyt vandværk og blødere vand i Borup
Flere års forberedelse ser nu ud til snart at kulminere i Borup, hvor bestyrelsen i Borup Vandværk gør klar til at fremlægge et forslag om at etablere et splinternyt vandværk.

sn.dk, 28-03-2020

 

Fejl i massescreening er godt nyt for grundvandet

Der er alligevel ikke problemer med Amitrol i grundvandet, som miljøminister Lea Wermelin (S) ellers buldrede ud med efter resultater af massescreening.
Landbrugnord.dk, 28-03-2020

 

Debat: Vi passer godt på vores vand til forbrugerne i Bramdrupdam
Drikkevand: Det er med forundring, at adm. direktør i EWII Lars Bonderup Bjørn 18. marts fremfører, at forbrugere, der aftager deres drikkevand fra Bramdrupdam Vandværk, har større risiko for at modtage pesticid-holdigt vand end, hvis de havde aftaget drikkevand fra EWII. Læserbev af Hans Andersen, fmd., Bramdrupdam Vandværk a.m.b.a.

Vejleamtsfolkebald.dk, 27-03-2020
https://vafo.dk/artikel/debat-vi-passer-godt-p%C3%A5-vores-vand-til-forbrugerne-i-bramdrupdam

 

Pesticider i 3 ud af 10 boringer
Andelen er lavere i 2019 end i 2018, primært fordi der blev taget et ekstraordinært stort antal prøver for et enkelt nyt stof. De stoffer, der udgør de største problemer for værkerne, findes stadig i bekymrende omfang.

Watertech.dk, 26-03-2020

 

Værk leder forgæves efter læk
”Situationen er ved at være træls”, siger driftschef på Høng Varmeværk Henrik Rohde.
– Situationen er ved at være træls Værket har siden starten af marts tabt 16.000 liter fjernvarmevand i døgnet – cirka lige så meget som man producerer. Man har forsøgt på alle de normale måder at finde hullet eller hullerne i ledningsnettet.
Sn.dk, 25-03-2020

 

Byggeri af nyt vandværk i Øster Lindet er sat i gang
Omkring fem millioner kroner investeres der i et splinternyt vandværk på Terpvej i Øster Lindet. Halvdelen af pengene er opsparede midler.
jv.dk, 25-03-2020

 

Forskere: Urørt skov er nødvendigt for både biodiversitet og klima
Debat: Udlægning af urørt skov har først og fremmest til formål at standse tabet af biodiversitet, men det vil også bidrage positivt til klimaregnskabet ved at optage CO2 og oplagre det som kulstof i økosystemet, skriver Carsten Rahbek, Jacob Heilmann-Clausen og Anders Højgård Petersen.
Altinget.d/Miljø, 25-03-2020

 

Ny afgift: Forbrugerne skal betale ekstra for at sikre rent drikkevand
Viborg Kommune lægger op til et obligatorisk samarbejde mellem alle 75 vandværker – og til en forbrugsafgift, der skal sikre rent vand fremover.
Viborgfolkeblad.dk, 24-03-2020

 

150 mio. kr. til ny pilotordning for multifunktionel jordfordeling
Kommuner og Naturstyrelsen kan fra i dag 24. marts og frem til 15. maj 2020 søge om multifunktionel jordfordeling til at muliggøre et multifunktionelt projekt, oplyser Landbrugsstyrelsen. Det er dog et krav, at der er tilslutning til projektet fra de lokale lodsejere.
Landbrugsavisen.dk, 24-03-2020

 

Debat: Centralisering af drikkevand gavner ikke forbrugerne
Debatindlæg af direktør i Danske Vandværker, Susan Münster: I en kronik i denne avis skrev Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i EWII 18. marts, at vandselskabet gerne stiller sig til rådighed for en konsolidering i drikkevandsbranchen. Grunden skulle tilsyneladende være, at store vandforsyninger passer bedre på borgernes drikkevand end mindre forsyninger. Intet kunne være mere forkert. Muligvis kan centralisering være relevant i forbindelse med behandling af spildevand, men drikkevandet trives nu engang bedst i dens nuværende decentrale model.
Stiften.dk, 23-03-2020

 

Lær af Coop og Danske Vandværkers forsøg på at gentænke deres medlemsdemokrati

BEST PRACTICE: For at være relevante og sikre overlevelsen som demokratisk virksomhed har både Coop og Danske Vandværker taget skridt til at øge medlemsinddragelsen. I uge 17 trutter Coop for alvor i “marketingshornet” og indkalder sine medlemmer til valg.
Altinget.dk/forsyning, 23-03-2020

 

Miljøministeren giver flere virksomheder mulighed for at producere håndsprit
Håndsprit er blevet en mangelvare herhjemme efter udbruddet af COVID-19. Flere supermarkeder melder om tomme hylder, og også i sundhedsvæsnet begynder man at være udfordret. Derfor vil miljøminister Lea Wermelin nu dispensere fra et EU-krav, så flere danske virksomheder kan gå i gang med at producere de desinficerende stoffer og afhjælpe manglen på håndsprit.
Mfmv.dk, 23-03-2020

 

Vandselskabers frist for indberetning udskydes

Som følge af coronaudbruddet udsættes fristen for indberetning af data til Forsyningssekretariatet 14 dage fra den oprindelige deadline 15. april.

energysupply.dk, 23-03-2020

 

Pas på vores drikkevand

opfordring: Vandværkerne i Jammerbugt Kommune passer på vores drikkevand, og vil gerne have haveejere til at gøre det samme

Aabybroposten.dk, 22-03-2020

 

Vandværk kan næsten håbe på at folk ikke møder op

Outrup Vandværk A.m.b.a. er kommet i en slem knibe, da der skal afholdes en ekstraordinær generalforsamling den 31. marts. Hvis flere end ti møder op, er det formentlig ulovligt.
Jv.dk, 22-03-2020

 

Rådkvinde og elever: Skoleskove skal redde grundvandet
af Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådkvinde i Odense, og Katrine Halbro, formand for Odense Fælleselevråd
22. marts er international mærkedag for vandet. Både det, vi bader i, det som drypper fra himlen og ikke mindst grundvandet. At tappe rent vand fra hanen er en del af vores kultur, og derfor sætter vi fokus på det i dag.
Fyens.dk, 22-03-2020

 

Novafos og Hofor i nyt samarbejde: Vil beskytte grundvandet mod sprøjtegift
En ny kampagne søsat i et samarbejde mellem Hofor og Novafos skal få danskerne til at droppe sprøjtegiften i haven. Kampagnen er et forsøg på at forhindre forurening af det danske grundvand, lyder det.
Cleantechwatch, 19-03-20 

 

Vandværk udskyder generalforsamling
Nr. Lyndelse: Generalforsamlingen i Nr. Lyndelse Vandværk torsdag 26. marts 2020 er aflyst på grund af coronavirus-smitterisiko.
Fyens.dk 19-03-20 

 

Vandværk trodsede smittefaren
Bestyrelsen i Hunseby-Maglemer Vandværk valgte at gennemføre årets generalforsamling, selv om mange andre vandværker har aflyst lignende arrangementer.
Folketindende, 19-03-20 

 

Vandværk udskyder årsmøde
Ejstrupholm: På grund af corona-krisen har bestyrelsen for Ejstrupholm Vandværk besluttet at udsætte værkets generalforsamling (23. marts) på ubestemt tid. Der indkaldes til generalforsamling senere i 2020.
Hsfo.dk, 19-03-20 

 

Sådan skal vandsektoren blive klimaneutral inden 2030
Vandsektoren har potentiale til at blive klimaneutral, men det kræver politiske incitamenter, så både biogasproduktionen og varmeproduktionen fra drikkevands- og spildevandsanlæg øges, lyder vurderingen fra klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi.
Cleantechwatch, 18-03-20 

 

Frygt for forurening af drikkevand i Aars
Driftslederen af Aars Vand, Per Havbro, er bekymret for, om Aars fortsat kan få rent vand – grusgrav, autoophug og deponering af jord presser
Nordjyske, 18-03-20 

 

Pressemeddelelse: Vandet Dag d. 22. marts
I Gribskov Kommune drikker vi rent vand – det skulle vi også meget gerne kunne i fremtiden. Her får du en status på dit drikkevand og en tak fordi du passer godt på vores dyrebare grundvand.
Gribskov Kommune, 18-03-20

 

Pas på vores drikkevand og drop sprøjtegifte
Danske Vandværker har også lavet en pixibog som kan hentes på hjemmesiden – danskevv.dk. Den er fyldt med gode tips og tricks, som skal få danskerne til at opgive brugen af kemiske stoffer i deres haver”.
Jammerbugt Kommune, 18-03-20 

 

Vandværker: Centralisering af vandforsyningen gavner ikke klimaet
DEBAT: Der er både miljø- og klimagevinster ved en decentral struktur i vandforsyningen, så vi blandt andet undgår at skulle transportere vand over store afstande, skriver Susan Münster.
Altinget, 18-03-20 

 

Er dansk drikkevand stadig godt nok?
Som et af meget få lande i verden kan vi hive grundvand op af jorden, filtrere og drikke det. De seneste års medieomtale af nye pesticidfund har givet det danske drikkevand ridser i lakken, men er der grund til at bekymre sig, når man åbner vandhanen?
Sygeforsikring, marts 2020 

 

Brancheorganisation til vandværker: Tjek jeres beredskabsplan og hygiejne
CORONAVIRUS: Danske vandselskaber bør undersøge, om de har styr på deres beredskabsplaner og hygiejnen på vandværkerne for at undgå yderligere coronasmitte, lyder anbefalingerne fra brancheorganisationen Danske Vandværker.
Cleantechwatch, 16-03-20 

 

Vandboringer frikendt for mystisk stof
Hjørring Vandselskab genåbner fem boringer ved Tornby.
Nordjyske, 16-03-20 

 

Fire ud af fem fund af Amitrol i grundvand trækkes tilbage
Analyselaboratorie tilbagetrækker resultat om fund af hormonforstyrrende stof i grundvandet.
Miljøstyrelsen, 13-03-20 

 

Miljøministeriet: Fejl i fund af hormonforstyrrende stof i grundvand
Det står ikke helt så galt til med fund af det hormonforstyrende og nu forbudte stof, Amitrol, i grundvandet. Der har nemlig været fejl i 4 ud af 5 analyser.
Ingeniøren, 13-03-20 

 

Forsigtig forsyning: Tager ingen chancer
Odsherred Forsyning har delt deres driftafdeling i tre hold og placeret dem i henholdsvis Fårevejle, Grevinge og Nykøbing, for at forhindre, at alle medarbejdere bliver smittet på én gang.
Sjællandske Medier, 13-03-20

 

Forsyning i nødberedskab
Fra i dag fra og foreløbig 14 dage frem indfører Guldborgsund Forsyning et nødberedskab. Det sker for at efterleve de nye meget skrappe retningslinjer, som regeringen onsdag aften indførte i bestræbelserne på at reducere og forsinke spredningen af coronavirus.
Folketindende, 13-03-20 

 

Her har corona lukket Hillerød
Som alle andre steder bliver Hillerød mere og mere nedlukket i takt med, at flere og flere offentlige ansatte sendes hjem, og mange private arbejdspladser også følger trop. Generalforsamling i Uvelse-Lystrup Vandværk den 24. marts er aflyst.
Sjællandske Medier, 13-03-20 

 

Flere aflysninger
Spjellerup Vandværk aflyser den planlagte generalforsamling den 25. marts.
Faxenyt.dk, 13-03-20 

 

Nordfynsk vandværk skal stoppe eksperiment
Nordfyns Kommune har varslet et påbud om, at et af de 34 vandværker i kommunen, Nordfyns Vandværk, skal indstille sine eksperimenter med at rense en forurenet kildeplads og i stedet benytte sig af en ny boring, der giver rent vand, skriver Fyens Stiftstidende.
DKnyt, 13-03-20 

 

Vandværk må også aflyse generalforsamling
Pga. smitte-ricisi i forbindelse med Coronavirus aflyser Visborg Vandværk generalforsamlingen d. 17. marts.
Fjordavisen, 13-03-20 

 

Kommune griber ind i sag om kritiseret vandværk – stopper alle renseforsøg
Nordfyns Vandværk skal indstille alle nuværende eksperimenter med at rense drikkevandet, lyder det fra kommunen. Vandværket har været under kritik fra både kommune og borgere for at levere vand med pesticidrester.
Cleantechwatch, 13-03-20

 

Beredskab sikrer danskernes vand og spildevand

Sammen med KL og Danske Vandværker har Danva til brug for Rigspolitiet og myndigheder udarbejdet en vurdering af muligheden for en stabil drift af vandværker og renseanlæg.
Energysupply.dk, 12-03-2020

 

Bæredygtighed i Jennumparken

Pengene fra salg af en lang række artikler på fritidshjem i Randers går til at købe træer, der skal plantes på Nordre Fælled. Her har Skov- og Naturstyrelse doneret et stykke jord til formålet. “Vores mål er, at der med tiden vil blive en lille skov, som både kan bruges rekreativt, samtidig med at der kommer flere træer til både at optage CO2 fra luften og sikre rent grundvand”, siger Birgitte Sørensen.
Dinavis.dk 11-03-2020

 

Ny bioteknologi skal bekæmpe forurenet drikkevand med vandværkets bakterier
Stigende forekomster af pesticider i grundvandet giver i disse år anledning til bekymring på landets vandværker, som gerne vil levere rent og sikkert drikkevand til forbrugerne. Et netop overstået forskningsprojekt har imidlertid vist, at man kan få bugt med en stor del af pesticiderne ved at blande sand fra bestemte vandværker på en bestemt måde.

Teknologisk.dk, 11-03-2020

 

Mindre vandværk mangler frivillige kræfter og kæmper for at forblive forbrugerejet
Mindre vandværk mangler frivillige kræfter og kæmper for at forblive forbrugerejet.
CleanTechWatch.dk, 11-03-2020

 

Debat om nordfynsk vand: Galimatias og fuldstændig uansvarligt

Nordfyn Vandværk har holdt borgermøde om at etablere et vådområde på tre hektar over de nuværende borefelter. Her skal det forurenede drikkevand recirkulere. Læserbrevsskribenten mener, at der er tale om et udokumenteret eksperiment, og undre sig bl.a. over, at: ”… Nordfyns Kommune, der har det overordnede ansvar for, at vores drikkevand er i orden, har givet dispensation til Nordfyns Vandværk, og ikke har gjort indsigelser mod et projekt, hvis virkning er klart udokumenteret. Resultatet er derfor, at vi bliver prøveklude for et vandværk og nogle private interessenter, uden at vi får garanti for rent drikkevand”.

10.03.2020 – https://fyens.dk/artikel/debat-om-nordfynsk-vand-galimatias-og-fuldst%C3%A6ndig-uansvarligt  

 

L&F: Lad os nu få undersøgt grundvandet grundigt

DEBAT: Massescreeningen af grundvandet er godt nyt. Screen for alle godkendte pesticider og få en gang for alle undersøgt, om godkendelsesordningen virker, skriver Landbrug & Fødevarers viceformand i Altinget Miljø.

10.03.2020 – https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/lf-vi-skal-vaek-fra-det-ensidige-fokus-paa-pesticider-i-grundvandet

 

Regioner: Vi skal bruge 2,7 milliarder til oprydning af de største forureninger

Det vil koste 2,7 milliarder kroner at rydde op efter Danmarks ti generationsforureninger, vurderer Danske Regioner, der vil have staten til at betale. Regionerne melder, at fire af forureningerne nu er klar til oprydning og beder i første omgang om mere end 600 millioner kroner fra staten.

09.03.2020 – https://hsfo.dk/artikel/regioner-vi-skal-bruge-2-7-milliarder-til-oprydning-af-de-st%C3%B8rste-forureninger

 

Nye regler skal sikre bedre drikkevand og bremse vandspildet i Europa
Vi skal blive bedre til at passe på drikkevandet. Danmark har været med til at sætte fokus på vandspild i det reviderede EU-direktiv, der skal sikre forbrugerne sundt og rent drikkevand.
Miljø- og Fødevareministeriet, 5-3-20 

 

Se kortet: Disse kommuner har tilladt forurenet drikkevand
DRIKKEVAND: Siden 2015 har mere end 20 kommuner givet enkelte vandværker lov til at levere drikkevand til borgerne, selvom det indeholder pesticider over grænseværdien. Se hvilke her.

Altinget, 5-4-20 

 

Ejby Vandværk vil have ny bygning: Skal være støjfrit og sikre mod forurening
Ejby Vandværk har ansøgt Middelfart Kommune om tilladelse til at bygge et nyt og mere moderne vandværk på kommunens grund. Det nuværende er ved at være slidt, og et nyt ville sikre bedre mod forureningsfare og være støjfrit.
Vejle Amts Folkeblad 4-3-20 

 

Drikkevand er frifundet for pesticider
Efter at drikkevandet i boringen ved Søndre Vandværk i Holbæk er undersøgt for pesticidrester, kan det slås fast, at der ikke er eller har været nogen fare forbundet med at drikke vandet.
Sjællandske Medier, 4-3-20 

 

Byggekæde fjerner omdiskuteret ukrudtsmiddel fra hylderne
Bauhaus har meldt ud, at det fremover ikke vil være muligt at købe ukrudtsmidlet Roundup i varehusene, da det indeholder stoffer, der forbindes med øget risiko for kræft.
CSR.dk, 4-3-20 

 

Lær af Coop og Danske Vandværkers forsøg på at gentænke deres medlemsdemokrati
BEST PRACTICE: For at være relevante og sikre overlevelsen som demokratisk virksomhed har både Coop og Danske Vandværker taget skridt til at øge medlemsinddragelsen. I uge 17 trutter Coop for alvor i “marketingshornet” og indkalder sine medlemmer til valg.
Altinget, 3-3-20

 

Samarbejde baner vejen for succes på stort vandværksprojekt
I Værløse er renoveringen af Værket ved Søndersø, Danmarks næststørste vandværk, nu gået ind i en ny fase.
Energy-supply, 4-3-20 

 

 

 

 

 

Vil du vide mere?

Kontakt pressemedarbejder

 

Dorthe G. Rasmussen

 

Tlf. 26 70 71 06

 

Mail: dr@danskevv.dk

Publiceringsdato: 10/03 2020