7 gode råd til bedre it-sikkerhed

Cyberangreb udgør en reel trussel og antallet af tilfælde er stigende. Danske Vandværker deltager i et dansk udviklingsprojekt, Samarbejdende Cybersikkerhed, som med støtte fra industriens fond skal styrke it-sikkerheden på vandværker og i danske SMV’er. 

Derfor har vi samlet syv gode råd, der kan styrke jeres vandværks it-sikkerhed:

 

 

1. Hold software og styresystemer opdateret 

Det er god it-adfærd at holde sin software og styresystemer opdateret. På den måde lukker du potentielle sikkerhedshuller, der kan gøre din enhed mere sårbar overfor hackerangreb. 

 

 

2. Begræns software til det nødvendige

Forhold dig kritisk til den software, der installeres. Alt software kan indeholde fejl. Installer derfor kun software, der er strengt nødvendigt. Ligesom det fra tid til anden er en god ide at rydde op i software, der ikke længere benyttes.

 

 

3. Brug kun arbejdscomputeren til arbejde

Hvis du bruger din arbejdscomputer til hjemmebrug, så udvider du risikoen for hackerangreb. Det kan være gennem mails, usikre programmer eller spil. 

 

 

4. Spot mistænkelige mails

Hackerangreb sker typisk på grund af brugernes adfærd. Vær særligt varsom overfor såkaldte phisingmails, der forsøger at franarre dig personlige oplysninger eller penge. 

 

 

5. Lav en stærk kode

Husk også at bruge stærke adgangskoder, der bruger minimum 10 tegn, store bogstaver, tal og symboler. Husk også, at bruge unikke koder.

 

 

6. Antivirus og firewall

Antivirus og firewall er to grundlæggende beskyttelsesformer, som alle bør benytte sig af. I mange tilfælde kan det være medvirkende til, at man kommer hackerangreb i forkøbet. Dog er det ikke en komplet løsning. 

 

 

7. Benyt to-faktor-login (to-faktor-godkendelse)

Med to-faktor-login får du en ekstra beskyttelse. Selv hvis hackerne får fat i dit brugernavn og adgangskode, så mangler de nemlig stadig den kode, der bliver sendt til din telefon på sms. 

 

 

 

Tilmelding

Projektet åbner for salg af it-sikkerhedstjek til efteråret. Hvis du er interesseret, kan du allerede nu skrive til info@samcyber.dk og få mere viden.

Publiceringsdato: 09/06 2021