Debat: Effektiviseringer er i højsæde i vandsektoren

I Børsen 30.11.2016 kan man under overskriften ”Effektiviser forsyningssektoren” læse et indlæg af Søren Büchmann Petersen fra Dansk Erhverv. Han skriver blandt andet, at forsyningssektoren må presses for at effektivisere og levere forsyninger af høj kvalitet til konkurrencedygtige priser. Intet kunne være mere forkert, i hvert fald når vi taler om vandsektoren.

Lad mig starte bagfra, nemlig med de konkurrencedygtige priser. Drikkevandet i Danmark koster mindre end i de lande, vi normalt sammenligner os med. Det er korrekt, at kubikmeterprisen er lidt højere, men det er fordi, vi er langt bedre til at spare på vandet og fordi, størstedelen af omkostningerne er faste.

 

Brugte vi samme mængde vand som i andre lande, ville vores kubikmeterpris være lavere. Vi har også lavere priser på vores drikkevand til trods for, at vi investerer langt mere i branchen, end man gør andre steder. Der bliver investeret i miljø, grundvandbeskyttelse og forsyningssikkerhed, så vi skriver roligt under på, at der er tale om en vandforsyning af høj kvalitet.

 

Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at understrege, at vi i branchen har en produktivitetsfremgang på 3,72 %, hvilket er højere end i industrien generelt.

 

Den danske vandsektor har længe effektiviseret, og det eneste, vi egentlig har brug for, er arbejdsro og mindre bureaukrati.

 

Debatindlæg af Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker

Publiceringsdato: 08/12 2016