Debat: Vi er fælles om vandet

Idag er det FN's internationale dag for vand. Og vi opfordrer haveejere til at bruge sund fornuft, for det er afgørende, om der kommer et ekstra skvæt sprøjtegift i vandkanden, når indkørslen skal have en omgang. Kemien kan være et stort problem for drikkevandet.

Idag fejrer vi vandet over hele verden. Vand er vigtigt, for det er forudsætningen for liv. FN har understreget vandets centrale betydning og formuleret det som sit mål i 2030 at have sikret bæredygtig adgang til vand og sanitet for alle. Og på World Economic Forum i Davos blev man enig om, at de klimarelaterede udfordringer for vand er en af de alvorligste trusler mod verdens stabilitet.

 

I Danmark er vi heldige, for vi har let adgang til vand. Vi drejer på vandhanen, og så kommer der frisk og dejligt vand ud. Det danske drikkevand er baseret på grundvand, skabt af regn og sne. Det er ‘ lagret’ ligesom god vin i dybe beskyttede grundvandsmagasiner.

 

Kvaliteten er så god, at vandværkerne blot filtrerer og ilter det, inden de sender det ud til dine haner. Det er enestående i verden, og det er godt og sundt. Men det er også truet, og en af de store trusler mod grundvandet er rester af de sprøjtegifte, der bruges i private haver.

 

Lige nu glæder vi os over foråret. Vinteren er forbi, og haveejerne tager fat på utallige gøremål. Der skal gødes, bedene ryddes, og planterne flyttes. Og der bekæmpes en lang række ting som for eksempel mos, dræbersnegle, svamp, mug og ukrudt.

 

Vi skal ikke bruge sprøjtegift på vores ejendom, og ifølge en undersøgelse af danskernes forbrug af sprøjtegift ved vi det godt. Sidste efterår offentliggjorde Miljøstyrelsen en rapport om haveejernes adfærd, viden og holdninger i forbindelse med sprøjtemidler. Ifølge den er sprøjtegift en del af hverdagen for hver anden danske haveejer, og vandværkerne finder lige så hyppigt pesticidrester under byområder, ofte i meget højere koncentrationer end under landbrugsarealerne.

 

En af grundene er, at sprøjtegift under asfalt og fliser ikke kan nedbrydes.

 

En anden grund er, at alt for mange haveejere ikke har styr på brug og dosering af plantegifte.

 

Siver blot 0,3 procent af den samlede aktive mængde giftstof, private bruger i haverne, ned i grundvandet, kan det ødelægge grundvand i mængder, som svarer til hele den danske befolknings forbrug i tre år. Det kan betyde, at vandværkerne ikke vil kunne levere ubehandlet vand, men i stedet må behandle vandet yderligere. Det vil helt sikkert gøre det dyrere at åbne for vandhanen.

 

Sidste efterår kom der nye regler fra Miljøstyrelsen om salg og opbevaring af sprøjtegifte. Reglerne blev indført for at nedsætte forbruget af sprøjtemidler i private haver og for at begrænse risikoen for miljø og menneskers sundhed. Myndighederne anerkender altså, at sprøjtegifte er farlige.

 

Sprøjtemidlerne er blevet opdelt i to grupper – dem til private og dem til de professionelle. De professionelle skal i øvrigt skal være autoriseret af Miljøstyrelsen til at bruge dem.

 

Problemet er, at mange i branchen er ligeglade med de nye regler, viser Miljøstyrelsens kontrol. Styrelsen besøgte 88 forhandlere og importører og fandt ulovlige forhold hos 42. Hos 3 virksomheder var overtrædelserne så alvorlige, at styrelsen meldte dem til politiet.

 

Dertil kommer, at det kan være svært for myndighederne at kontrollere handlen på nettet, grænsehandlen og det sorte marked. Om det er koncentreret eller ukoncentreret gift, der handles der, kan vi kun gisne om, da der jo ikke er kontrol med ulovlig handel. 20 procent af dem, der sprøjter, har købt sprøjtegift i udlandet. Også det er ulovligt.

 

Vi er overraskede over, at der er så mange lovovertrædere, der gambler med vores fælles vandressourcer.
Vi kan bevare en vandforsyning baseret på rent grundvand. Men det kræver, at vi forstår, at det, vi foretager os oven på vores grundvand, får konsekvenser for vores børns, børnebørns og oldebørns vand.

 

Da det fortsat er lovligt at sprøjte i egen have, må vi appellere til, at vi alle tager ansvar for det fælles gode, vi har i undergrunden. Vi har en fuldstændig enestående ressource dybt nede i jorden, som vi bliver misundt mange steder på kloden, og det er ikke nødvendigt at bruge gift i haven, for der findes masser af alternativer. Prøv engang at google ‘ sprøjtefri have’, så får du masser af nyttige tips og trick til en giftfri have.

 

Siver blot 0,3 procent af den samlede aktive mængde giftstof, private bruger i haverne, ned i grundvandet, kan det ødelægge grundvand i mængder, som svarer til hele den danske befolknings forbrug i tre år.

 

Debatindlægget er bragt i Politiken, CARL EMIL LARSEN OG ALLAN WEIRUP, HHV. DIREKTØR, DANVA, OG DIREKTØR, DANSKE VANDVÆRKER

Publiceringsdato: 22/03 2016