Debat: Ny togstrækning giver urimelig vandregning

Indlæg bragt i Altinget 14. december 2016

 

Kære Ole Birk Olesen

 

Allerførst hjertelig tillykke med posten som Danmarks nye transport,- bygnings- og boligminister.

 

Af Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker

 

I dagene lige omkring det tidspunkt, du blev udnævnt til minister, kørte der en sag i pressen, som jeg gerne vil gøre dig opmærksom på. Sagen er, at der er meget store vandregninger på vej til nogle få forbrugere på Sydsjælland. Det handler specifikt om de forbrugere, som får deres vand fra vandværker, der har ledninger i de områder, hvor der skal lægges nye togskinner. I den konkrete sag vil 25 forbrugere ved Glumsø få en ekstraregning på et sted mellem 5.000 og 10.000 kroner per husstand, fordi vandværket ligger lige ved siden af et kommende banearbejde.

 

Fællesskabet bør betale

I Danske Vandværker mener vi generelt, at skal der flyttes forsyningsledninger, fordi der skal lægges spor til eksempelvis en ny jernbane, må det være en fælles opgave at betale. Der er jo rigtig mange mennesker, som får glæde af jernbanen, så det er ikke rimeligt, at ganske få vandværkskunder skal betale hele regningen. Udgangspunktet må være, at hvis staten vil have en jernbane eller en anden fælles transport løsning, og det betyder, at der skal flyttes forsyningsledninger, så må det også være staten, som betaler udgifterne.

 

Politisk opbakning fra mange

Heldigvis har trafikordførerne fra både Venstre, Socialdemokratiet og dit eget parti i pressen udtryk forståelse over for situationen, og vi er glade for, at Venstres trafikordfører, Karsten Pihl Lorentzen, har sagt, at han vil rejse sagen over for dig, da også han mener, at det er ganske urimeligt at sende regningen for gravearbejdet videre til vandforbrugerne. Et synspunkt, som bakkes op af din egen partifælle, Willum Christensen, og Rasmus Prehn fra Socialdemokratier. Hos os I Danske Vandværker er vi selvfølgelig glade for udmeldingerne fra trafikordførerne, og vi ser frem til, at I politikere inden for transportområdet finder frem til en løsning, det bør være muligt, når viljen er tilstede.

Publiceringsdato: 14/12 2016