I Oslo opfordrer man folk til at spare på vandet – men tørken truer ikke os endnu

Artiklen er bragt på dr.dk tirsdag den 3. maj. 

 

Selvom der ikke er problemer i Danmark, er jorden knastør, og det kan presse nogle.

 

Hvis man har fast bopæl i nabolandet Norges hovedstad, Oslo, så har der de seneste dage tikket en sms ind med teksten:

 

– Kære Oslo! Lige nu har vi mindre vand end normalt, og vi har brug for din indsats for at spare på vandet! Tag kortere brusebad, sluk vandet ved tandbørstning og lad være med at vande græsplænen.

 

Med et tørkeindeks, der hastigt bevæger sig mod 10 – den højeste værdi på tørkeskalaen – er der også mangel på vand her i landet. Heldigvis dog kun den slags, der falder fra himlen.

 

Vi skal tilbage til 7. april for at finde det seneste regulære regnvejr, siden er det kun blevet til sporadiske byger. Men jorden er alligevel knastør til en sådan grad, at det presser landmænd og andre, der dyrker jorden.

 

Hos Danske Vandværker holder man også blikket rettet mod både himmel og tørkeindeks. Men der er ikke problemer med vandforsyningen endnu, fortæller direktør Susan Münster.

 

– Selv om det ikke har regnet ret længe, får vi lige nu ingen henvendelser fra vores medlemsvandværker om, at de har brug for at indføre restriktioner. Men jeg kan ikke afvise, at der godt kan være nogle vandværker, som har udfordringer, siger hun og tilføjer, at der sagtens kan opstå i situation på grund af tørke, hvor vandværkerne tager fat på forbrugeren.

 

– Vi ser ofte om sommeren, at nogle vandværker og kommuner indfører restriktioner om brug af drikkevand.

 

Meget højt tørkeindeks

Tørkeindekset måler, hvor meget vand der er i jordbundsmagasinet, som er der, hvor planter og træer suger vand fra. Det er på 9.3 for maj, og vi skal hen til lørdag, før der optræder regndråber i prognoserne igen. Det er dog ikke usædvanligt, at det er tørt i de her måneder.

Foråret er den tørreste periode af året, og marts, april og maj får normalt under 150 millimeter samlet. Det svarer til lidt mere, end hvad vi fik i februar alene i år.

 

Alligevel ligger værdien næsten dobbelt så højt, som vi i gennemsnit har på dette tidspunkt af året.

 

Publiceringsdato: 05/05 2022