Mød frivillige i vandværkets bestyrelse

8 skarpe til vandværksmanden Hans Jørgen Hvid Larsen, Ebberup Vandværk. Derfor er jeg frivillig i vandværkets bestyrelse.

1. Hvorfor er du med i bestyrelsen på vandværket?

Vandværksdrift har altid interesseret mig, fordi min far var gartner og gik meget op i vandkvalitet i forbindelse med produktionen. I 2001 blev jeg spurgt, om jeg ville være suppleant, og det ville jeg gerne. To år senere blev jeg sekretær i bestyrelsen og har været det lige siden.

 

Jeg er så heldig at være med i en god bestyrelse, hvor vi er enige om retningen for vandværket, og derfor har vi i dag et super moderne, nyrenoveret vandværk.

 

2. Hvad er det mest tilfredsstillende ved at være med i bestyrelsen?

Jeg tror, at det er selve bestyrelsesarbejdet, fordi vi har et godt samarbejdsklima og sammenhold. Vandværket har også en sund økonomi, og det betyder, at vi har råd til at udvikle vand- værket og sætte gang i nogle spændende, nye projekter. Det er noget af det, der gør det sjovt.

 

3. Hvad er det mest udfordrende ved at drive et vandværk?

Det er udfordringen med forurening, lyder det prompte fra Hans Jørgen Hvid Larsen. Heldigvis fandt vi i 2017 ikke desphenyl-chloridazon i vores boringer, fordi vores vandlomme ligger i et kæmpe lerlag, men nabovandværkerne har problemer med det. Ingen kender dagen før i morgen, og når vi skal begynde at teste for en ny pesticidrest, kan det nærmest få én til at ryste i bukser- ne, indtil prøven er taget. Hvis vi finder pesticider i boringerne, har vi store problemer.

 

4. Hvad er jeres vision for vandværket de næste 5-10 år?

Vi har en masse ting i støbeskeen og går for eksempel med planer om at skaffe os et kalkknusningsanlæg, fordi vi har meget kalk. Vi holder også en masse møder med andre vandværker i området, fordi vi gerne vil samarbejde med dem om nødforsyning.

 

5. Hvad kendetegner en god vandværksmand?

Det er en, der er aktiv i bestyrelsen. Det duer ikke, hvis der kun er tre, der reelt arbejder og resten kører på frihjul. Hvis man ikke laver noget, må man give sin plads til en anden. Vi har haft nemt ved at finde nye, unge bestyrelsesmedlemmer, når vi har haft brug for det. Ikke ved at køre hvervekampagne, men ved at spørge folk, om de har lyst til at stille op.

 

6. Hvad kan holde dig vågen om natten i forhold til vandværksdrift?

Det er forurening, fordi vi virkelig har prø- vet, hvad det vil sige at komme i modvind. Tilbage i 2017 kom vi i en regulær shitstorm i medierne, fordi vi besluttede, at vi ikke ville teste for desphenyl-chloridazon med det samme. I stedet for ville vi vente til december, hvor vi alligevel skulle teste vandet. I løbet af denne shitstorm besluttede vi os for at fremskynde testen, som heldigvis viste, at der ikke var pesticidrester i vandet.

 

7. Hvad er du mest stolt af at have bidraget med i vandværksarbejdet?

Jeg vil ikke bruge ordet stolt, men jeg er snarere ærekær over for det, vi laver. Når jeg tænker på, hvordan vandværket ser ud i dag, så synes jeg, vi har lavet et godt stykke arbejde, fordi vi har et flot produktionsapparat, som lever op til det, et vandværk skal kunne i dag.

 

8. Hvor ser du dig selv om fem år i vandværkssammenhæng?

Jeg fortsætter, fordi det interesserer mig rigtig meget. Vi har visioner og ønsker om at udvikle vandværket, og det vægter tungere end de ulemper, der er.

Publiceringsdato: 10/07 2019