Nu skal grundvandet kontrolleres for langt flere sprøjtemidler

Fremover vil grundvandet blive undersøgt for 400 pesticider og nedbrydningsstoffer. I dag overvåges grundvandet kun for 41.

Det er planen at screene i 250 ud af de omtrent 1.000 overvågningsboringer, vi har i Danmark, og screeningen skal give os et første billede af, om der er andre pesticidstoffer, der bør indgå i vandforsyningernes boringskontrol eller i det generelle overvågningsprogram.

 

Screeningen er en del af tillægsaftalen til Pesticidstrategi 2017-2021 og er en af anbefalingerne fra den pesticidarbejdsgruppe under Vandpanelet, hvor også Danske Vandværker sidder med.

 

Susan Münster, som er direktør i Danske Vandværker siger:

”Det er meget vigtigt, at vi alle kan være trygge med at drikke vand fra hanen, derfor er det godt, at vi nu får mere indsigt i, hvordan grundvandet har det. Vi har haft for mange ubehagelige overraskelser i forbindelse med fund af rester af sprøjtemidler i vores vandboringer”.

 

Miljøminister Lea Wermelin udtaler i en pressemeddelelse:
”Beskyttelsen af drikkevandet er en helt afgørende opgave for mig og regeringen. Derfor sætter vi nu gang i denne omfattende screening, og vi vil også gå i gang med en kortlægning af de generelle udfordringer, så vi kan sikre en bedre beskyttelse af drikkevandet. Vores drikkevand er unikt i forhold til resten af verden. Det har vi et særligt ansvar for at passe godt på – også til kommende generationer”.

 

Det forventes, at de endelige analyseresultater fra screeningen vil kunne offentliggøres i begyndelsen af 2020.

 

Vi skrev om emnet i Vandposten marts på side 12 – du finder artiklen her. 

 

Du kan læse hele pressemeddelelse fra miljøministeren her.

 

Publiceringsdato: 22/08 2019