Gå til indhold

PFAS-forurening kan renses væk

PFAS-stoffer i grundvandet kan fjernes, og Kemic Vandrens har gode resultater fra de seneste fire år, hvor et aktivt kulfilteranlæg har hjulpet Københavns Lufthavn af med deres PFAS-udfordringer.

Vandet renses gennem et aktivt kulfilter – kulsammensætningen er naturligvis en forretningshemmelighed. Men det virker, og teknikken videreudvikles løbende i samarbejde med Teknologisk Institut.   

Hvordan kommer man i gang? 

“Det starter med, at vi kigger på vandanalysen. Hvor stort er indholdet af PFAS-stofferne samt kapaciteten, der forventes at skulle renses , fortæller Henrik Laugesen, direktør i Kemic, som har udviklet rensemetoden. 

“Den største effektivitet opnås ved at fokusere rensningen for PFAS i det aktive kulfilter. Man kan se på kulfiltret, som var det en biograf, hvor det handler om at få alle pladser besat med PFAS. På den måde opnår man en 100 procent effektiv renseproces, hvilket også er billigere. Man opnår det allerbedste resultat ved, at den øvrige vandbehandling foregår separat, inden kulfiltret begynder sit arbejde, fortæller Henrik Laugesen.  

Han foreslår, at PFAS-anlægget kan placeres afgang filter – lige inden drikkevandet sendes over i rentvandstanken – hvis der er tale om et vandværk, hvor hele kildefeltet eller flere boringer er forurenet med PFAS.   

Kemic tilbyder både stationære anlæg og leje af mobile anlæg, og kan fra den første kontakt få et anlæg op og køre i løbet af tre hverdage.  

“Vores grej til udlejning er altid opdateret og står klar til udrykning. Vi bygger også løbende flere anlæg og kan levere til vandværkets adresse alle døgnets timer, siger Henrik Laugesen.  

Kan der renses ned til den nye, lave grænseværdi? 

“Som leverandør er jeg nødt til at udstede en garanti for at vores anlæg kan matche de nye og skærpede grænseværdier på 2 nanogram/L, så vandet kan godkendes som drikkevand. Og det gør jeg uden at blinke, fordi den specielle blanding af kul i renseanlægget, som vi har udviklet, er yderst effektiv, siger Henrik Laugesen.  

De vandværker, som er ramt af PFAS-forurening, kan vi hjælpe med vores anlæg. Det er et spørgsmål om graden af finpolering og en tæt dialog om vandanalyserne. Vandværker, der har spurgt os til råds, har ikke været klar til at leje eller købe anlæg, men vælger at klare sig for øjeblikket med at lukke boringer eller blande sig ud af problemet, fortsætter Henrik Laugesen.   

Hvad koster det at rense en kubikmeter vand? 

“Det spørgsmål er ikke ligetil at besvare. Prisen afhænger af det enkelte vandværks situation – og vurderes individuelt med udgangspunkt i vandanalyse. PFAS er svært nedbrydelige stoffer, som viser sig i vandet. Derfor vil vi finde det i vandboringerne i mange år. Vi skal forholde os til at rense med aktivt kulfilter eller med andre metoder, der udvikles, og som kan hjælpe os på vej. Jeg tvivler på, at vandværkerne kan blive ved med at finde nye kildepladser, siger Henrik Laugesen.  

“Mit råd til vandværkerne er, at de prioriterer at analysere vandet for PFAS, så de får vished om, hvor de står. Der er mange, der er blevet overrasket over, at vi også finder PFAS i områder, hvor der ikke har været brandøvelsespladser – mig selv inklusive. For det er omfattende fund. Med afsæt i vandanalyserne kan vandværkerne agere på eventuelle overskridelser af PFAS. Men i bund og grund, synes jeg, det er vigtigt, at forbrugerne får information og kan føle sig trygge, slutter Henrik Laugesen. 

Udgivet 21. feb. 2022