Udviklingsprojekt: Vandværker skal sikres mod cyberangreb

Ville det ikke være smart, hvis et it-system kunne se og afsløre, om der var kommet fjendtlige hackere ind i vandværkets produktionssystemer som SRO og PLC samt de administrative systemer? Netop sådan en mulighed er under udvikling og afprøvning i et projekt, som Danske Vandværker og andre partnere har fået finansiering til.

 

Flere forbrugerejede vandværker er med i udviklingsprojektet og alle medlemmer af Danske Vandværker vil kunne deltage, når den indledende afprøvning er overstået.

 

Firewall og antivirusskjod er ikke nok

De fleste vandværker har en firewall eller antivirusskjold – men det er slet ikke tilstrækkeligt for at man kan sove roligt om natten. Hackerne bliver hele tiden dygtigere til at komme ind bag firewalls. Det ser vi i de cyberangreb, der sker i Danmark og på verdensplan. Når hackerne er kommet ind bag firewallen, så ligger de ofte på lur, inden de sætter deres endelige angreb ind – og det lykkedes, fordi de gængse it-systemer ikke kan se og måle hackernes tilværelse bag firewallen.

 

Projekt skal finde fjendtlig aktivitet

Udviklingsprojektet går derfor ud på, at der på vandværkerne installeres it-systemer, der kan måle om der er kommet hackere ind bag firewallen. Formålet er, at it-systemet skal afsløre unaturlig aktivitet i trafikken i it-systemerne og stille den viden til rådighed for vandværket.

 

Projektet klæder også på med viden om it-beskyttelse

Men hvad gør man på vandværket, hvis der er fjender inde bag firewallen? Det tager projektet også højde for i og med, at der udarbejdes en digital beredskabsplan for it-sikkerhed, som giver vandværket konkret viden om, hvad man skal gøre i forbindelse it-hændelser af fjendtlig karakter.

 

Medarbejderne og bestyrelsesmedlemmer på vandværker får undervisning i almindelig opmærksomhed om it-sikkerhed og i form af tips og tricks i nyhedsbreve.

 

Vandværker er med i udviklingen af it-system og undervisning

De vandværker, der deltager i udviklingsprojektet, skal hjælpe med at udvikle systemerne og komme med input til, hvordan en brancheløsning til vandværkerne kan give størst mulig værdi. Det har derfor været vigtigt, at de deltagende vandværker er forskellige, både i forhold til størrelse og IT setup.

 

Der er flere mål med udviklingsprojektet

It-løsningen skal være relevant for hele branchen, og den skal kunne overvåge og give overblik over de angreb, der sker på de danske vandværker.

 

Danske Vandværker vil som organisation sikre, at hele branchen informeres om fjendtlige aktiviteter, der er i gang, samt komme med egnede forslag til, hvordan vandværkerne kan beskytte sig.

 

Dermed hjælper alle vandværker hinanden med at beskytte sig, i stedet for at hvert vandværk skal gøre sine egne, kedelige erfaringer.

 

Den viden om hacker-aktivitet og beskyttelsesaktiviteter skal deles med andre brancher.

 

Deltagere i første fase af udviklingsprojektet

Der er allerede 14 vandværker i forskellige størrelser, der har meldt sig til at deltage i projektet og vi glæder os til at den første fase af projektet går i gang i dette forår og sommer med de første 5 vandværker.

 

Projektet har tre faser, hvor der skal arbejdes med at videreudvikle og tilpasse it-systemerne, så de bliver brugbare for alle vandværker uanset størrelse.

 

Projektet er støttet af Industriens Fond.

Vil du vide mere?

Kontakt faglig chef og rådgiver Mette Oht Klitgaard

 

Mail: mok@danskevv.dk

 

Telefon 56 13 03 36

Publiceringsdato: 06/04 2020