Vandforsyning finder smart løsning til at nødforsyne med vand

Forhåbentlig kommer forbrugerne på dit vandværk ikke til at mangle rent vand i hanen. Men hvis vandet alligevel bliver forurenet, eller hvis der går hul på en vandforsyningsledning, er det vigtigt at være forberedt, så du hurtigt kan rykke ud med rent vand til forbrugerne. På Birkerød Vandforsyning har de fundet en enkel løsning til at nødforsyne forbrugerne med rent vand.

Birkerød Vandforsynings nye beholder til opbevaring og transport af rent drikkevand ligner en stor udgave af de Bag-In-Box vine, som vi kender fra supermarkedet. På samme måde som Bag-In-Box vinen er den nye beholder til drikkevand forret med en plasticpose med taphane.

 

Hvis uheldet er ude, og en daginstitution mangler vand på grund af et brud på en vandforsyningsledning eller en forurening i en mindre del af forsyningsområdet, kan Birkerød Vandforsyning fylde beholderen med 1.000 liter rent vand og køre den ud til forbrugerne.

 

Inspiration fra fødevareindustrien

Det var driftschef på Birkerød Vandforsyning, Jens Ejnar Kristensen, der fandt løsningen med den transportable beholder, da han googlede efter smarte løsninger til at transportere væske.

 

”Hvis man kigger på, hvad de gør inden for fødevareindustrien, er der tit nogle løsninger, man kan lade sig inspirere af hjemme på vandforsyningen”, siger Jens Ejnar Kristensen.

 

Og det var da også i fødevareindustrien, at Jens Ejnar Kristensen fandt det, han ledte efter. Den transportable beholder er oprindeligt designet til at lagre og transporterer flydende fødevarer som mælk og ketchup.

 

Med den nye beholder fra firmaet TPS til cirka 10.000 kr. kan Birkerød Vandforsyning levere drikkevand i høj kvalitet til en mindre gruppe forbrugere.

 

”Beholderen er ren og hygiejnisk, og det er den blandt andet, fordi vi anvender rene engangsposer, som er fødevaregodkendte og ikke afgiver skadelig kemi til vandet”, siger han.

 

En del af beredskabsplanen

Jens Ejnar Kristensen håber bestemt ikke på, at han nogensinde får brug for den nye investering. Alligevel er det vigtigt for ham, at beholderen står klar, så han kan rykke ud med rent vand, hvis det bliver nødvendigt.

 

”Det er mig, der står med problemet og skal håndtere det, hvis det opstår. Så det giver ro på, at vi allerede nu ved, hvad vi skal gøre og har skrevet det ind i beredskabsplanen. Det betyder, at vi i situationen ikke skal rende rundt og finde ud af, hvor vi skaffer de ting, vi skal bruge”, siger han.

 

Hvis forbrugerne har brug for mere vand, fylder Birkerød Vandforsyning en ny engangspose med vand, og kører den tilbage til forbrugerne.

 

Birkerød Vandforsyning har købt en enkelt beholder til nødforsyning, men hvis der opstår et behov for flere beholdere, hjælper nabovandværkerne til. De har nemlig købt den samme type beholder, som de gerne låner ud til Jens Ejnar Kristensen, hvis uheldet er ude og forbrugerne mangler vand.

 

Denne artikel blev bragt i Vandposten i september 2017.

 

Publiceringsdato: 19/10 2017