Fakta om drikkevand

I Danmark er vi så heldige, at vi bare kan tænde for vandhanen, og så strømmer der friskt og rent drikkevand ud. Men hvad ved du om dit drikkevand? Vi har samlet en række fakta om det danske drikkevand.

Hvor kommer vandet fra?
I Danmark bruges grundvandet til drikkevand. Det bliver kun filtreret og iltet, hvorefter det er klar til at blive drukket.

 

> Læs mere om, hvordan vandværkerne beskytter grundvandet her.

 

Hvem distribuerer vandet?
Halvdelen af danskerne får deres vand fra et forbrugerejet vandværk. Den anden halvdel får vand fra et kommunalt ejet vandselskab.

 

> Læs mere om de forbrugerejede vandværker her.

 

Non-profit
Vandværkerne må ikke tjene penge på vandet. De er altså non-profit. Overskud går til udvikling og renovering på vandværkerne. Desuden er du som forbruger medejer af dit vand. Vidste du det? Ellers kan du læse mere – tryk på linket nedenfor.

 

> Du ejer dit vand… vidste du det?

 

Forbrug
Det  årlige forbrug for en gennemsnitlig husstand (2, 15 personer) er cirka 84 kubikmeter. Det svarer til 84.000 liter vand. Når det er varmt, skal man dog huske at bruge mindre vand til fx. at vande plænen.

 

> Her kan du læse om andre vandsparetips 

 

Pris

Prisen på en liter koldt vand er cirka 7 øre. Hvis du vil vide præcist, hvad dit vand koster, skal du kontakte dit lokale vandværk.

 

Publiceringsdato: 11/07 2019