Vores vand

Du kan være med til at bestemme, hvordan vandværket skal drives effektivt, sikkert og bæredygtigt.

Du ejer dit vand – vidste du det?

I Danmark er vandforsyningen drevet og ejet af os, der bruger vandet. Drikkevand fra hanen er altså noget vi ejer i fællesskab, som ingen må tjene penge på  – derfor kalder vi det for vores vand.

 

Mange tænker ikke så meget over dét der med vand i dagligdagen, men som medejer af dit lokale vandværk, kan du være med til at bestemme, hvordan vandværket skal drives effektivt, sikkert og bæredygtigt.

 

Hvor får du dit vand fra?

Du finder vandværksnavnet på din vandregning. Du kan også ringe til din kommune for at få det oplyst.

 

 

Rent vand fra hanen er vigtigt. I Danmark er der ca. 2.000 forbrugerejede vandværker, der er drevet og ejet af os, der bruger vandet.

Får du vand fra et forbrugerejet vand?

Du får indflydelse og medbestemmelse ved at deltage på den årlige generalforsamling. Og det er også her, du kan stille op til en bestyrelsespost.
 

 

Et forbrugerejet vandværk er typisk et a.m.b.a. Det betyder, at vandværket er et andelsselskab, og at det fungerer som andre foreninger for eksempel gymnastikforeningen eller andelsboligforeningen. Vandværket kan også være organiseret på anden vis, men det fælles element er, at det er ejet direkte af forbrugerne i fællesskab.

 

På dit vandværks hjemmeside kan du blandt andet se, hvornår der er generalforsamling. Og så kan du fortælle vandværket, at du ønsker at stille op til valg til bestyrelsen.

 

 

Får du vand fra et kommunalt ejet vandværk?

Kommer vandet til din hane fra en kommunal vandforsyning, er der flere veje til en bestyrelsespost.

 

  • Politikere bliver via konstitueringen i kommunalbestyrelsen udpeget til en plads i vandværkets bestyrelse.
  • Er du ikke lokalpolitiker, kan du kontakte borgmester eller kommunaldirektør og melde din interesse for at stille op til forsyningens bestyrelse.
  • Du kan blive valgt som forbrugerrepræsentanter. Der er forskellige regler for det enkelte vandselskab, så det nemmeste er at kontakte dit vandselskab og forhøre dig.

 

 

Publiceringsdato: 14/04 2021